Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2019 21:15

Νέο βιβλίο του Θαν. Σαραντόπουλου: “ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ στην παλιά Καλαμάτα”

Γράφτηκε από την

 

Λάτρης της τοπικής ιστορίας ο Θανάσης (Σούλης για τους οικείους και τους φίλους του) Σαραντόπουλος, δεν παραλείπει κάθε τόσο να συγκεντρώνει στοιχεία, κυρίως από δημοσιεύματα, για να θυμίζει στους παλιούς και να προτρέπει τους νεότερους να γίνουν κοινωνοί θεμάτων που χαρακτήρισαν την Καλαμάτα.

Το μήλο κάτω από την μηλιά λοιπόν, καθώς ο Θανάσης Σαραντόπουλος, γιος του αείμνηστου διευθυντή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Καλαμάτας, Μιχάλη Σαραντόπουλου, βαδίζει στα χνάρια του πατέρα του, ο οποίος ως τακτικός συνεργάτης των τοπικών εφημερίδων δεν άφηνε τίποτα να πέσει κάτω. Με τον ίδιο ιδιότυπο τρόπο το αναδείκνυε έτσι ώστε να συζητηθεί στην πόλη. Μάλιστα διετέλεσε διευθυντής και στη “Φωνή της Μεσσηνίας”, από το 1945 μέχρι το 1949.

Στο μικρό σε μέγεθος αλλά πλούσιο σε πληροφορίες βιβλίο του (που το αφιερώνει στη μνήμη της αδελφής του Λένας) ο Θαν. Σαραντόπουλος μας παραθέτει πληροφορίες για θέματα όπως:

Τα καλατζήδικα, Τα εστιατόρια, Το γυμναστήριο, Τα τραμ, Η λαιμητόμος, Το τουρκικό Νεκροταφείο, Τα βυρσοδεψεία, Τα Κονσουλάτα, Η λίμνη του Λινάρδου, Γαλλική οργάνωση στον Ελληνικό Στρατό, Ταβερνιάρηδες, Σοβαροφανείς, Ο μπάρμπα-Ανδρέας, Ανεμομαζώματα, Η πρώτη συναυλία, Παλιές καντάδες, Ιστορία χορωδίας Υπαπαντής, Πετροπόλεμος, Κινηματογράφοι, Ο Κατσαΐτης, Η χορωδία Αγίου Νικολάου, Ταβέρνες, Φιλανθείς, Ο Αποστόλης, Ποδόσφαιρο, Ο Ντάβος, Παύλος Βιργίνιος, Παληάτσοι, Τα τραμ, Το πανηγύρι, Μονόλεπτα - Αραούζες, Μεγάλη Εβδομάδα, Τροπάριο Κασσιανής, Τότε και σήμερα, Του Μανωλέα, Φάμπρικα Σπυράκη, Κότσα, Η Κατοχή, Ο μπάρμπα-Μήτσος, Αδελφική αγάπη, Ο Σάββας, Κουβάδες αντί ποτηρίων, Ο Γλυμάνος, Αλκοολίκι, Αναστ. Κουτουμάνος.

 

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Αθαν. Μ. Σαραντόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα, το έτος 1942, όπου και επεράτωσε τις Γυμνασιακές του σπουδές. Στη συνέχεια μετέβη στην πόλη Γκρατς της Αυστρίας, όπου εφοίτησε στην “Τεχνική Ανωτάτη Σχολή” της πόλεως, από όπου έλαβε προδίπλωμα Μηχανολόγου Μηχανικού.

Μετέπειτα, εφοίτησε στο “Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο” από το οποίο έλαβε δίπλωμα Μηχανολόγου-Ηλεκτρολόγου Μηχανικού. Αφού εξεπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις εργάσθηκε, κατ’ αρχάς, ως ιδιώτης Μηχανικός και στη συνέχεια διορίσθηκε στις Τεχνικές Υπηρεσίες της τότε Νομαρχίας Μεσσηνίας.

Συνέταξε ανιδιοτελώς Ηλεκτρομηχανολογικές Μελέτες για Ιερούς Ναούς και επιπλέον, επέβλεψε, άνευ αμοιβής, την κατασκευή έργου σε εκκλησία της πόλης μας. Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Χρυσόστομος Θέμελης με την από 9-10-1985 σχετική επιστολή, του εξέφρασε τις ευχαριστίες του. Παρηκολούθησε μαθήματα μουσικής και έμαθε να παίζει μουσικό όργανο, σαξόφωνο, στη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, και στη συνέχεια διετέλεσε, επί οκτώ έτη (1952-1959), μέλος της Μπάντας.

Το έτος 2006 απεχώρησε από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, παραιτηθείς, κατέχοντας την θέση του Προϊσταμένου του Τμήματος Μελετών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, την οποίαν κατείχε επί δέκα και πλέον έτη (1996-2006).