Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020 12:46

Κώστας Αρκουδέας: Επικίνδυνοι συγγραφείς Ι Εκδόσεις Καστανιώτη

Γράφτηκε από την
Κώστας Αρκουδέας: Επικίνδυνοι συγγραφείς Ι Εκδόσεις Καστανιώτη

 

Από την πληθώρα των απαγορευμένων βιβλίων που εμφανί­στηκαν τους τελευταίους δύο αιώνες, νιώθει κανείς πως κάτι έχει αλλάξει.

Λες και μια ομάδα προικισμένων ανθρώπων έβγαλε ξαφνικά γλώσσα, αμ­φισβητώντας θέματα τα οποία θεωρούνταν ταμπού.

Συγγραφείς που κρίθηκαν επικίνδυνοι και τιμωρή­θηκαν από τους φύλακες της μίας και μοναδικής αλήθειας. Αναιδείς Ρώσοι σαν τον Λέο­ντα Τολστόι και τον Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, αθυρόστομοι Ιρ­λανδοί σαν τον Οσκαρ Ουάιλντ και τον Τζέιμς Τζόις, Λατι­νοαμερικάνοι αντάρτες σαν τον Πάμπλο Νερούδα και τον Χούλιο Κορτάσαρ, Νοτιοαφρικάνοι ακτιβιστές σαν τον Α­ντρέ Μπρινκ και τη Ναντίν Γκόρντιμερ, διαβόητοι αιρετικοί σαν τον Φραντς Κάφκα και τον Σαλμάν Ρούσντι, ασύδοτοι πορνογράφοι σαν τον Ντ. Χ. Λώρενς και τον Βλαντίμιρ Να­μπόκοφ, ψευδοπροφήτες του μέλλοντος σαν τον Αλντους Χάξλεϊ και τον Ρέι Μπράντμπερι, γνωστοί εξωμότες σαν τον Ηλία Πετρόπουλο...

5 ήπειροι, 4 είδη λογοκρισίας, 3 χρόνοι, 2 αντίθετοι πόλοι και μια αρμαθιά από λογοτέχνες συν­θέτουν αυτό το ευρηματικό παζλ: Οι ζωές των συγγραφέων εμφιλοχωρούν στα κείμενά τους σχηματί­ζοντας διαφορετικές στρώσεις ανάγνωσης, με συνέπεια να έχει κανείς την αίσθηση ότι διαβάζει όχι ένα, αλλά πολλά βιβλία συγχρόνως.

Σελίδες 592

 


NEWSLETTER