Κυριακή, 09 Φεβρουαρίου 2020 17:04

Leonard Mlodinow: Μικρή ιστορία της γνώσης Ι Εκδόσεις Πατάκη 

Γράφτηκε από την

«Αν δίνονταν σε κάποιον αρχαίο άνθρωπο ένας φούρνος μικροκυμάτων για να ζεστάνει το κρέας του βίσονα που αποτελούσε την τροφή του, ενδέχεται να διατύπωνε τη θεωρία ότι στο εσωτερικό της συσκευής υπάρχει ένας ολόκληρος στρατός από σκληρά εργαζόμενες θεότητες σε μέγεθος αρακά, που ανάβουν χιλιάδες μικροσκοπικές πυρές κάτω από το φαγητό και που εξαφανίζονται ως εκ θαύματος με το άνοιγμα της πόρτας του φούρνου.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι εξίσου θαυμαστή – μια φούχτα απλών, αμετάβλητων αφηρημένων νόμων εξηγούν τα πάντα στο σύμπαν μας, από τη λειτουργία του φούρνου μικροκυμάτων μέχρι τα θαύματα του κόσμου γύρω μας».

Ο Leonard Mlodinow συλλαμβάνει και αφηγείται με μοναδικό τρόπο την ιστορία της προόδου του ανθρώπου από την εποχή που ζούσε στις αφρικανικές σαβάνες μέχρι τη σημερινή κατάκτηση της κβαντικής φυσικής. Καθ’ οδόν εξερευνά τις ενδιαφέρουσες προσωπικότητες των κορυφαίων φιλοσόφων, επιστημόνων και στοχαστών, αναζητώντας τα ίχνη των πολιτιστικών δεδομένων –αλλά και των τυχαίων περιστατικών– που επηρέασαν την επιστημονική ανακάλυψη.

Εγκυρότατα τεκμηριωμένο, προσιτό, ποτισμένο με χιούμορ και έμπνευση, το βιβλίο αυτό είναι ένας εντυπωσιακός φόρος τιμής στην πνευματική περιέργεια της ανθρωπότητας... αλλά και ένα πολύτιμο ανάγνωσμα για όποιον ενδιαφέρεται για τα επιστημονικά ερωτήματα του καιρού μας.

Σελίδες 520