Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020 20:24

"Ο Ελληνιστικός Κόσμος του  Κ. Π. Καβάφη" από τον γεννημένο στην Καλαμάτα Ηλ. Κοντοζαμάνη

Γράφτηκε από την
"Ο Ελληνιστικός Κόσμος του  Κ. Π. Καβάφη" από τον γεννημένο στην Καλαμάτα Ηλ. Κοντοζαμάνη

 

Τον τόμο εικονογραφημένης ποίησης και ιστορικών διηγήσεων του Ηλία Κοντοζαμάνη με τίτλο "Ο Ελληνιστικός Κόσμος του  Κ. Π. Καβάφη" παρουσιάζουν οι εκδόσεις “iWrite”.

Το βιβλίο αυτό επικεντρώνεται στα ιστορικά ποιήματα που μας κληρονόμησε η υψηλή της ποιήσεως τέχνη του Κωνσταντίνου Καβάφη και αφορούν τον Ελληνιστικό Κόσμο, την ταυτότητα του οποίου θεωρούσε ελληνική («Επάνοδος από την Ελλάδα»). Τα ποιήματα αυτά είναι ενσωματωμένα στους πίνακες ζωγραφικής με τα πορτρέτα βασιλιάδων και βασιλισσών, επιγόνων του Μ. Αλεξάνδρου («Ο βασιλεύς Δημήτριος», «Προς τον Αντίοχον Επιφανή»), ελληνιζόντων βασιλιάδων («Επιτύμβιον Αντιόχου βασιλέως Κομμαγηνής», «Η Ζηνοβία»), βασιλιάδων Εβραίων («Αλέξανδρος Ιανναίος και Αλεξάνδρα», «Αριστόβουλος»), φιλοσόφων «Τα ες τον Τυανέα Απολλώνιον», «Είγε ετελεύτα») και του λαού («Σοφιστής απερχόμενος εκ Συρίας», «Ας φρόντιζαν»). Συνοδεύονται από ιστορικά στοιχεία και δέκα διηγήσεις, που μετεωρίζονται μεταξύ του μύθου και της ιστορίας, για τη ζωή, τα προτερήματα και τα ελαττώματα των ηρώων του Ελληνιστικού Κόσμου.

 

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Ηλίας Κοντοζαµάνης γεννήθηκε στην Καλαµάτα, µε καταγωγή από τον Πελεκάνο (Πέλκα) της επαρχίας Βοΐου Κοζάνης. Τελείωσε το Δηµοτικό, το Γυµνάσιο και το Λύκειο στην Καλαµάτα. Πήρε πτυχίο νοµικής από το Πανεπιστήµιο Αθηνών και ακολούθησε τον δικαστικό κλάδο. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τριµελούς Συµβουλίου Διεύθυνσης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης από το 1994 έως το 1998, µέλος του πρώτου Διοικητικού Συµβουλίου της Εθνικής Σχολής Δικαστών το 1995, διδάσκων στην Εθνική Σχολή Δικαστών από το 1998 έως το 2005, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών από το 2001 έως το 2003, Διευθυντής Κατάρτισης και Επιµόρφωσης Κατεύθυνσης Διοικητικής Δικαιοσύνης στην Εθνική Σχολή Δικαστών από το 2014 έως το 2017 και Πρόεδρος του Τριµελούς Συµβουλίου Διεύθυνσης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης από το 2014 έως το 2018. Παράλληλα, ασχολήθηκε µε τη ζωγραφική από νεαρή ηλικία. Εχει κάνει ατοµικές εκθέσεις ζωγραφικής σε Ελλάδα και υπόλοιπη Ευρώπη, όπως επίσης έχει πάρει µέρος σε οµαδικές εκθέσεις στη Νέα Υόρκη και αλλού. Εργα του υπάρχουν στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, σε Εκκλησίες και Μονές της Ελλάδας, όπως και σε ιδιωτικές συλλογές.


NEWSLETTER