Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2020 11:50

Μία Κούτο: Το Τελευταίο Πέταγμα του Φλαμίνγκο Ι Εκδόσεις Gutenberg

Γράφτηκε από την
Μία Κούτο: Το Τελευταίο Πέταγμα του Φλαμίνγκο Ι Εκδόσεις Gutenberg

Μετάφραση: Νίκος Πρατσίνης

Σελίδες: 328

«Ισως είναι το πιο παράξενο βιβλίο που έχουμε εκδώσει» λένε οι Εκδόσεις Gutenberg για «Το τελευταίο πέταγμα του φλαμίνγκο», του Πορτογάλου συγγραφέα Μία Κούτο.

Κυανόκρανοι του ΟΗΕ ανατινάζονται μυστηριωδώς. Μια γυναίκα με κεφάλι ογδοντάχρονης και σώμα εικοσάχρονης επισκέπτεται ερωτικά έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο στον ύπνο και στον ξύπνιο του. Μια νεκρή θεία φροντίζει κάθε μέρα τον ζωντανό ανιψιό της, ενώ ένας λευκός αξιωματούχος, που προσπαθεί να λύσει τα μυστήρια, έρχεται αντιμέτωπος με το διεφθαρμένο καθεστώς μιας χώρας που θέλει να ορθοποδήσει μετά από έναν αιματηρό εμφύλιο.

Μέσα από σκηνές στις οποίες το κωμικό εναλλάσσεται με το τραγικό, το πραγματικό με το ονειρικό, το παρόν με το παρελθόν, ο Μία Κούτο απεικονίζει την πρόσφατη ιστορία της Μοζαμβίκης: την αποικιοκρατία, τον εμφύλιο, τον σοσιαλισμό, τον καπιταλισμό, την τεράστια ελπίδα που προκάλεσε η ανεξαρτησία, την κατάχρηση της εξουσίας από τους χθεσινούς ήρωες υπό το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας, τον τρόπο που βλέπουν οι ντόπιοι τη Δύση.

Η έκδοση συμπληρώνεται με πλήθος πληροφορίες για τη Μοζαμβίκη, την ιστορία και τη λογοτεχνία της, καθώς και με απόσπασμα συνέντευξης του Μία Κούτο.

 


NEWSLETTER