Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2020 11:12

“Η απατημένη” του Thomas Mann I Eκδόσεις Κριτική

Γράφτηκε από την
“Η απατημένη” του Thomas Mann I Eκδόσεις Κριτική

 

Τοποθετημένη στη δεκαετία του 1920, η νουβέλα του Τόμας Μαν είναι η ιστορία της Ροζαλί Φον Τίμλερ, μιας πενηντάχρονης γυναίκας που, ύστερα από τον θάνατο του συζύγου της, ζει στο Ντίσελντορφ μαζί με τα δύο της παιδιά, την τριαντάχρονη Αννα και τον δεκαοκτάχρονο Εντουαρντ.

Την επιφανειακά ήσυχη ζωή των τριών προσώπων κλονίζει ο ερχομός του εικοσιτετράχρονου Κεν Κίτον, δασκάλου Αγγλικών του Εντουαρντ, ο οποίος προετοιμάζεται για το Πολυτεχνείο. Νέος, σφριγηλός και όμορφος, ο Κεν θυμίζει στη Ροζαλί ότι εξακολουθεί να είναι γυναίκα, παρά την εμμηνόπαυση. Η Αννα, με πρόβλημα στο πόδι εκ γενετής και μηδενική ερωτική ζωή, διαφωνεί με τον πόθο που νιώθει η μητέρα της για τον νεαρό. Μέσα στην έξαψή της, η Ροζαλί ανακοινώνει στην Αννα ότι έχει ξανά περίοδο. Δυστυχώς όμως, η φύση, που τόσο αγαπάει, την εξαπατά. Μετάφραση: Γιάννης Κοιλής.

- Ο Thomas Mann (Τόμας Μαν) γεννήθηκε στο Λίμπεκ της Γερμανίας στις 6 Ιουλίου 1875. Καταγόταν από αστική οικογένεια εμπόρων. Λόγω της αντίθεσής του με το ναζισμό βρέθηκε στην εξορία, όπου έγραψε την τετραλογία “Ο Ιωσήφ και οι αδελφοί αυτού”. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τοποθετήθηκε απέναντι στα διλήμματα της Γερμανίας και της Ευρώπης με το “Δόκτωρ Φάουστους”, ενώ με το τελευταίο και ανολοκλήρωτο έργο του “Φέλιξ Κρουλ”, όπου αποτυπώνει εμπειρίες της νεότητάς του, διαπιστώνει για άλλη μια φορά τα περίπλοκα ζητήματα που θέτει ο πολιτισμός αλλά και η ίδια η ζωή. Το 1929 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Θεωρείται από τους κορυφαίους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το έργο του, μυθιστορήματα, νουβέλες και διηγήματα, όπου καταγράφονται η παρακμή της παλιάς ευρωπαϊκής τάξης που βυθίστηκε στην απανθρωπιά, παραμένει απαράμιλλο. Πέθανε στη Ζυρίχη τον Αύγουστο του 1955.


NEWSLETTER