Κυριακή, 21 Ιουνίου 2020 15:30

“Σκέφτομαι να βάλω ένα τέλος” του Ιαν Ριντ Ι Εκδόσεις Πατάκη

Γράφτηκε από την

“Σκέφτομαι να βάλω ένα τέλος. Από τη στιγμή που θα εμφανιστεί αυτή η σκέψη, παραμένει. Κολλάει. Αντέχει στον χρόνο. Κυριαρχεί. Ως προς αυτό, δεν μπορώ να κάνω και πολλά. Πιστέψτε με. Δεν φεύγει. Είναι εκεί, άσχετα αν μ’ αρέσει ή όχι. Είναι εκεί όταν τρώω. Οταν ξαπλώνω στο κρεβάτι. Είναι εκεί όταν κοιμάμαι. Εκεί κι όταν ξυπνάω. Είναι εκεί διαρκώς. Διαρκώς”.

Ο Τζέικ και η φίλη του, που αφηγείται την ιστορία και σκέφτεται να βάλει ένα τέλος στη σχέση τους, αλλά δεν του το έχει πει, πηγαίνουν στην απομονωμένη αγροικία όπου ζουν οι γονείς του. Υστερα από μια άβολη, και κάπως τρομακτική, βραδιά, παίρνουν τον μακρύ δρόμο της επιστροφής. Ομως, μια παράκαμψη, και ξαφνικά ο εφιάλτης ξεκινά, εκείνη καταλήγει αποκλεισμένη σε ένα έρημο σχολείο από όπου προσπαθεί να ξεφύγει. Με συνεχείς ανατροπές κι ένα τέλος που σου κόβει την ανάσα, ο Ιαν Ριντ σε αυτό το ατμοσφαιρικό ψυχολογικό θρίλερ διερευνά την έννοια της ταυτότητας, βουτά στην άβυσσο του ανθρώπινου ψυχισμού και θέτει ερωτήματα για την ελεύθερη βούληση, την αξία των σχέσεων, τον φόβο και τα όρια της μοναξιάς.

Ο Καναδός συγγραφέας Ιαν Ριντ (Iain Reid) γεννήθηκε το 1981. Εχει γράψει δύο αυτοβιογραφικά βιβλία που έλαβαν εξαιρετικές κριτικές. Εχει βραβευτεί με το RBC Taylor Emerging Writer Award (2015) και κείμενά του έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, στο New Yorker. Το πρώτο του μυθιστόρημα, “Σκέφτομαι να βάλω ένα τέλος”, κυκλοφόρησε με εξαιρετική επιτυχία το 2016 στον Καναδά και τις ΗΠΑ, μεταφράστηκε σε περισσότερες από 18 γλώσσες και το 2020 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, σε σκηνοθεσία και σενάριο του βραβευμένου με Οσκαρ Charlie Kaufman και παραγωγή του Netflix.

Από τις Εκδόσεις Πατάκη.