Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020 15:34

“Γένεση - Η μεγάλη ιστορία της προέλευσης του κόσμου” του Guido Tonelli

Γράφτηκε από την
“Γένεση - Η μεγάλη ιστορία της προέλευσης του κόσμου” του Guido Tonelli


Από τον κορυφαίο φυσικό και επικεφαλής μιας εκ των δύο επιστημονικών ομάδων που ανακάλυψαν το μποζόνιο του Χιγκς. μπορεί να απαντηθεί το μεγαλύτερο ερώτημα του κόσμου;

Ισως είχαν πράγματι δίκιο οι Ελληνες, ότι δηλαδή στην αρχή ήταν το χάος. Πολλές παρατηρήσεις της σύγχρονης φυσικής μοιάζουν να το επιβεβαιώνουν. Ομως, τι συνέβη τις πρώτες στιγμές ζωής του σύμπαντος; Προκειμένου να δώσουν μια απάντηση σε αυτό, επιστήμονες διερευνούν καθημερινά την ύλη. Χρησιμοποιούν μεγάλα τηλεσκόπια και ισχυρούς επιταχυντές σωματιδίων για να ανασυνθέσουν λεπτομερώς τους μηχανισμούς μέσω των οποίων γεννήθηκε το θαύμα που μας περιβάλλει και να συλλέξουν ενδείξεις για το τέλος του. Κρατώντας αποστάσεις από σύνθετους επιστημονικούς όρους, ο κορυφαίος φυσικός του CERN, Guido Tonelli, απαντά στο μεγάλο ερώτημα σε 7 κεφάλαια, από τη μεγάλη έκρηξη (Big bang) μέχρι την εμφάνιση των αστεριών, των γαλαξιών και, τέλος, του ανθρώπου. Ενα ιλιγγιώδες ταξίδι πίσω στον χρόνο μέχρι τη μυστηριώδη αρχή των πραγμάτων.
Ο Guido Tonelli, φυσικός στο CERN της Γενεύης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, είναι ένας από τους πατέρες της ανακάλυψης του μποζονίου του Χιγκς. Εχει λάβει το διεθνές βραβείο Fundamental Physics Prize (2013) και το Βραβείο Enrico Fermi της Ιταλικής Εταιρείας Φυσικής (2013), ενώ το 2014 του απονεμήθηκε τιμητικό μετάλλιο από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας επειδή αποτελεί «το τελευταίο παράδειγμα μιας παράδοσης αριστείας που θεμελιώθηκε με τον Γαλιλαίο Γαλιλέι και συνεχίστηκε με επιστήμονες όπως ο Ενρίκο Φέρμι, ο μπρούνο Ποντεκόρβο και ο Κάρλο Ρούμπια».
Από τις Εκδόσεις “Διόπτρα”.

 


NEWSLETTER