Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2021 13:02

Βιβιλιοκριτική: “Ο περιπλανώμενος Σαμαρείτης” της Ελένης Ταγωνίδη - Μανιατάκη

Γράφτηκε από την
Βιβιλιοκριτική: “Ο περιπλανώμενος Σαμαρείτης” της Ελένης Ταγωνίδη - Μανιατάκη

Γράφει ο Βασίλειος Γούλας, Νομικός-Θεολόγος, επίτιμος διευθυντής ΓΛΚ

Είχα την τιμή να είμαι αποδέκτης ενός πολύτιμου δώρου. Του βιβλίου της κυρίας Ελένης Ταγωνίδη-Μανιατάκη με τίτλο «Περιπλανώμενος Σαμαρείτης» και υπότιτλο «Ιστορική προσέγγιση των ναών και των τόπων λατρείας του Δήμου Πύλου-Νέστορος». Γνώριζα από καιρό ότι η συγγραφέας ασχολείται με το θέμα αυτό, αλλά ομολογώ ότι δεν περίμενα έναν τέτοιο αποτέλεσμα. Χρησιμοποιώ επίτηδες τη φράση «δεν περίμενα έναν τέτοιο αποτέλεσμα», για να τονίσω το μέγεθος του έργου της. Ενός έργου, που στα μάτια μου παίρνει διατάσεις άθλου. Άθλου, με την διπλή έννοια, την έννοια της προσπάθειας και την έννοια του αποτελέσματος.
Και όσον μεν αφορά την προσπάθεια, όλοι όσοι έχουν διαβάσει ή, έστω ξεφυλλίσει, το βιβλίο αντιλαμβάνονται αμέσως ότι χρειάστηκε υπερπροσπάθεια, με πολύν αγώνα, πολύ κόπο και πολύ χρόνο για να συγκεντρωθούν στοιχεία για 321(!) ναούς, ναΐσκους και εξωκκλήσια στην περιοχή του Δήμου Πύλου-Νέστορος, να επεξεργαστούν τα στοιχεία αυτά, να συνταιριαστούν σε ένα όμορφο σύνολο με τη φωτογραφία κάθε ναού στην οικεία θέση για να προκύψει, τελικά, ένα σπουδαίο συλλεκτικό βιβλίο.
Όσον δε αφορά το αποτέλεσμα, διαπιστώνω με χαρά ότι αυτό φτάνει ακόμη πιο πέρα από εκεί που στόχευε η συγγραφέας, κάτι που, ενδεχομένως, δεν το έχει συνειδητοποιήσει και ή ίδια και που, ενδεχομένως πάλι, δεν ήταν και στις προθέσεις της. Όμως, αυτό, το «πιο πέρα», του δίνει μεγάλη προστιθέμενη αξία. Μπορεί το βιβλίο να να γίνει αφορμή και πηγή για κάποιον να ανακαλύψει και να αποκαλύψει μια ενδιαφέρουσα πτυχή του θρησκευτικού ψυχογραφήματος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Ακρωτηρίου Ακρίτας. Και δεν αποκρύπτω ότι άρχισε να με «τσιγκλάει» μέσα μου η ιδέα της ενασχόλησης με το θέμα αυτό, με οδηγό πάντα τον «Περιπλανώμενο Σαμαρείτη», ο οποίος, ως άλλος Οδυσσέας, «πολλών ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνω».
Πέρα, όμως, από τη ειδική αυτή οπτική γωνία, που βλέπω το έργο, και από την ευρύτερη γωνία, αν το δει κανείς, δεν έχει παρά να θαυμάσει την προσπάθεια που κατέβαλε η συγγραφέας για να φωτογραφήσει και να καταγράψει 321(!) ναούς, ναΐσκους και εξωκκλήσια σε όλο τον Δήμο, παραθέτοντας, συγχρόνως, χρήσιμες πληροφορίες για κάθε έναν από αυτούς και για κάθε χωριό, που τους έκτισε και να αποκομίσει εξαιρετικές εντυπώσεις.
Το βιβλίο έχει, ακόμη, ενδιαφέρον και για τις πληροφορίες που δίνει, υπό μορφήν εισαγωγής, για τις κατηγορίες των ναών, τους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, την εικονογραφία, την ψηφιδογραφία, την υμνολογία κλπ., ώστε ο αναγνώστης να έχει μία πλήρη ενημέρωση για αυτά που θα διαβάσει στη συνέχεια.
Προσωπικά, θεωρώ το συγκεκριμένο βιβλίο πολύτιμο και συλλεκτικής αξίας. Θεωρώ δε υποχρέωσή μου από τη θέση αυτή, όχι μόνο να συγχαρώ την Κυρία Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη, αλλά και να την ευχαριστήσω για τη σπουδαία προσφορά της τόσο στους κατοίκους του Δήμου Πύλου-Νέστορος όσο και στην επιστήμη της θρησκευτικής κοινωνιολογίας. Συγχαρητήρια και ευχαριστίες ανήκουν και στο Μανιατάκειο Ίδρυμα για τη συμβολή του στην όλη προσπάθεια.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ 


NEWSLETTER