Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2021 11:44

“Αιματοβαμμένες χώρες: η Ευρώπη μεταξύ Χίτλερ και Στάλιν” του Timothy Snyder

Γράφτηκε από την
“Αιματοβαμμένες χώρες: η Ευρώπη μεταξύ Χίτλερ και Στάλιν” του Timothy Snyder

Πέντε εκατομμύρια πολίτες της Σοβιετικής Ενωσης εξοντώθηκαν εσκεμμένα απο τον Στάλιν. Και οι ίδιοι αυτοί τόποι, πέρασαν στα χέρια του Χίτλερ, που με την μαζική εξόντωση των Εβραίων, έφτασε τον συνολικό αριθμό των νεκρών αμάχων στα 14 εκατομμύρια.

Με έρευνα σε νέα στοιχεία, το βιβλίο αυτό συγκλονίζει, φωτίζοντας για πρώτη φορά τα βάθη της δολοφονικής μανίας των δύο αυτών ολοκληρωτισμών.
Ηδη πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Στάλιν είχε προκαλέσει εσκεμμένα τη μαζική εξόντωση μέσω λιμοκτονίας σχεδόν 5 εκατομμυρίων κατοίκων της Σοβιετικής Ενωσης. Στην εκτεταμένη ζώνη μεταξύ Μόσχας και Βερολίνου, αυτήν που ο συγγραφέας αποκαλεί «Αιματοβαμμένες χώρες», περίπου 14 εκατομμύρια άμαχοι εξοντώθηκαν διαδοχικά από το σοβιετικό και το ναζιστικό καθεστώς. Καθώς οι χώρες αυτές βρέθηκαν μετά το 1945 πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα, η Ιστορία αυτών των μαζικών εκκαθαρίσεων και εκτελέσεων έμεινε επί αρκετά χρόνια στο ημίφως.
Ο κορυφαίος ιστορικός Timothy Snyder εξετάζει εξονυχιστικά τα στοιχεία που τεκμηριώνουν αυτά τα εγκλήματα, επιχειρώντας παράλληλα να εμβαθύνει στα πραγματικά κίνητρα και τους πολιτικούς σχεδιασμούς του Χίτλερ και του Στάλιν. Αξιοποιώντας αρχεία και στοιχεία από πολλές χώρες, ο Snyder δεν παραλείπει συγχρόνως να εστιάσει σε γραπτές ή προφορικές προσωπικές μαρτυρίες θυμάτων, εβραίων και μη.
Προϊόν πολύχρονης και εις βάθος έρευνας σε πηγές και σε αρχεία, έχοντας πάντα επίκεντρο τον άνθρωπο, οι «Αιματοβαμμένες χώρες» αποτελούν βιβλίο αναφοράς όσον αφορά την αντικειμενική ενημέρωση για μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της Νεότερης Ιστορίας, εμβαθύνοντας στα συμφραζόμενά της, στρατιωτικά, πολιτικά, ιδεολογικά.
O Timothy Snyder είναι καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Yale και συνεργάτης του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Σπουδών στη Βιέννη. Ειδικός στην Ιστορία της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και στην Ιστορία του Ολοκαυτώματος, συνεργάζεται επίσης τακτικά με γνωστά ευρωπαϊκά και αμερικανικά έντυπα. Εχει τιμηθεί από την Αμερικάνικη Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών, καθώς και με τα Βραβεία Χάνα Αρεντ και της Εκθεσης της Λειψίας. Είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων των ΗΠΑ, μιας δεξαμενής σκέψης που ειδικεύεται στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και στις διεθνείς υποθέσεις, μέλος της Επιτροπής Αρχών του Μουσείου Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ (Holocaust Memorial Museum) και μετέχει στην συντακτική επιτροπή των περιοδικών Journal of Modern European History και East European Politics and Societies.
Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER