Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2021 17:00

“Η φάρμα των ζώων” George Orwell, Μιχάλης Μακρόπουλος Ι Εκδόσεις "Διόπτρα"

“Η φάρμα των ζώων” George Orwell, Μιχάλης Μακρόπουλος Ι Εκδόσεις "Διόπτρα"

Ολα αυτά που λέει τούτη η ιστορία έγιναν στην Αγγλία, αλλά θα μπορούσαν να ’χουν γίνει και στη δική μας χώρα κι οπουδήποτε αλλού στη γη. Μου τα αφηγήθηκε ένας Αγγλος, ο κύριος Τζορτζ Οργουελ, άνθρωπος δίκαιος και θαρραλέος.

Δεν θυμάμαι ακριβώς πώς μου τα είπε, έτσι θα προσπαθήσω να σας τα διηγηθώ με τα δικά μου λόγια. Κάποιο βράδυ, λοιπόν, ένας αγρότης, ο κύριος Τζόουνς, γύρισε κουρασμένος στο σπίτι του. Αυτός ο Τζόουνς είχε μάτια που έλαμπαν από κακία και δεν το ’χε σε τίποτα να σηκώσει το ραβδί του και να το σπάσει στη ράχη ενός ζώου. Τα ζώα δεν υπέφεραν άλλο την τυραννία και την αδικία, επαναστάτησαν και έδιωξαν την οικογένεια του Τζόουνς. Τότε το αγρόκτημα έγινε δικό τους, όμως ο Ναπολέοντας κι ο Φωνακλάς, δύο μεγάλα γουρούνια, πίστευαν πως ήταν «πιο ίσοι από τους άλλους», κι έτσι τα ζώα έπρεπε να παλέψουν ξανά – αυτή τη φορά όχι ενάντια στους ανθρώπους, αλλά στους πρώην συντρόφους τους.
Μια κλασική ιστορία ειπωμένη με τρόπο που θα συναρπάσει τα παιδιά!
O George Orwell γεννήθηκε στο Μοντιχάρι της Ινδίας στις 25 Ιουνίου 1903 και ήταν γιος κατώτερου διοικητικού υπαλλήλου. Το επίσημο όνομά του ήταν Eric Arthur Blair. Επέστρεψε με την οικογένειά του στην Αγγλία το 1911. Λίγα χρόνια μετά σπούδασε με υποτροφία στο Ητον, όπου πρωτοδημοσίευσε κείμενά του σε περιοδικά. Το 1922 διορίστηκε αξιωματούχος στην αστυνομία της Βιρμανίας, αλλά παραιτήθηκε 6 χρόνια μετά, αμφισβητώντας τον ρόλο του στην αποικιακή διοίκηση. Εκτοτε ζούσε στο Παρίσι και το Λονδίνο, αλλάζοντας περιστασιακά επαγγέλματα και συναναστρεφόταν περιθωριακούς. Επρόκειτο για μια συνειδητή απόρριψη της αστικής ζωής, που συνοδεύτηκε από την πολιτική του ωρίμανση. Τα βιβλία του δίνουν το χρονικό της περιόδου αυτής και καταγράφουν την εξέλιξη των ιδεών του. Από τις κορυφαίες στιγμές της ζωής του ήταν η συμμετοχή του στον Ισπανικό Εμφύλιο. Στρατευμένος αρχικά στη δημοκρατική πολιτοφυλακή, πολέμησε και τραυματίστηκε, για να συγκρουστεί αργότερα και με τους κομμουνιστές.
Εικονογράφος: Θέντα Μιμηλάκη
Από τις Εκδόσεις “Διόπτρα”.