Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2021 10:06

Γιώργος Στασινάκης: “Δρόμοι ζωής - Στα χνάρια του Νίκου Καζαντζάκη 1989 - 2019”

Γράφτηκε από την
Γιώργος Στασινάκης: “Δρόμοι ζωής - Στα χνάρια του Νίκου Καζαντζάκη 1989 - 2019”

Τριάντα χρόνια περιπέτειας και δράσης του Γιώργου Στασινάκη στις 5 ηπείρους για να κάνει γνωστές τις ποικίλες μορφές του τεράστιου έργου του μεγάλου Δάσκαλου, του Νίκου Καζαντζάκη• να μοιραστεί το διαρκές ενδιαφέρον που του ασκεί, να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του που αντιστέκεται στον χρόνο.

 Ηταν στιγμές που τον σημάδεψαν και που θα του μείνουν αξέχαστες…
Από το 1989 έως το 2019 ο Γιώργος Στασινάκης, ως πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, μίλησε σε δεκάδες εκδηλώσεις σε 101 χώρες, ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες, ελεύθερες και μη ελεύθερες, όλες πλούσιες σε ιστορία και πολιτισμό.
Το 2018, ακολουθώντας τις παροτρύνσεις των φίλων του, άρχισε να γράφει το παρόν βιβλίο ως μια ένδειξη σεβασμού. Σε αυτό, αναπολεί με συγκίνηση τις συναντήσεις με μελετητές και ομιλητές, εξαιρετικούς διανοούμενους, νέους, Ελληνες της Διασποράς και φιλέλληνες, καλλιτέχνες, τις επισκέψεις σε μέρη σχεδόν έναν αιώνα μετά το πέρασμα του Καζαντζάκη από εκεί και σε πολλές χώρες που για πρώτη φορά άκουγαν για τον  μεγάλο Κρητικό (Ασία, Αφρική, Λατινική Αμερική).
Ο Γιώργος Στασινάκης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1941 και φοίτησε στο Γαλλικό Κολλέγιο Δελασάλ «Αγιος Παύλος» στον Πειραιά. Σπούδασε στο Μπορντό της Γαλλίας Πολιτικές Επιστήμες, Νομικά και Δημόσιο Δίκαιο. Μετά τις σπουδές του εγκαταστάθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας, όπου έργάστηκε αρχικά ως βοηθός αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, στη συνέχεια ως βοηθός Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης και τέλος ως ανώτερο διοικητικό και νομικό στέλεχος του CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών) μέχρι τον Δεκέμβριο του 2005, οπότε συνταξιοδοτήθηκε. Εχει λάβει έως σήμερα 3 σημαντικές τιμητικές διακρίσεις: Ιππότης του Εθνικού Τάγματος Αξίας (1996) από τη Γαλλική Δημοκρατία, Πρεσβευτής Ελληνισμού (2008) από την Ελληνική Πολιτεία και επίτιμος δημότης (2007) του Δήμου «Νίκος Καζαντζάκης».
Είναι ιδρυτής και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), ενώ κατέχει επίσης τη θέση του αρχισυντάκτη της ετήσιας επιθεώρησης “Le Regard crétois” και του ενημερωτικού δελτίου “Synthesis”, που αποτελούν εκδόσεις της ΔΕΦΝΚ. Είναι μέλος της Διεθνούς Ενωσης Γαλλόφωνου Τύπου και ένας από τους σημαντικούς δωρητές του Μουσείου “Νίκου Καζαντζάκη” στη Μυρτιά της Κρήτης. 
Από την “Κάπα Εκδοτική”.


NEWSLETTER