Παρασκευή, 30 Απριλίου 2021 11:23

Ιστορίες γραμμένες για μικρούς και μεγάλους από τη Μαρία Δουρίδα - Μηταράκη

Γράφτηκε από την
Ιστορίες γραμμένες για μικρούς και μεγάλους από τη Μαρία Δουρίδα - Μηταράκη


Μικρά κατορθώματα, δυσκολίες, που τα παιδιά μπορούν να ταυτιστούν με αυτά των ηρώων και να αποτελέσουν αφορμή για σκέψη. Επιλέξτε τα για τις αποδράσεις σας! 

 

Δίνουν υγιή διέξοδο και διαφυγή σε γονείς και παιδιά.

 

Πού πήγε το ροζ; Γιατί εξαφανίστηκε; Έτσι γίνεται συνήθως; Μήπως συνήθως δεν υπάρχει ροζ; Κι αν υπάρχει, για πόσο κρατάει; 

 

 

 

Το όνομά της ήταν Μπουμπού και δεν ήταν συνηθισμένη στη ζέστη

Η ηρωίδα του βιβλίου, η Μπουμπού, είναι μια πασχαλίτσα που αγαπάει τη μουσική και βρίσκεται στην Αφρική για πρώτη φορά, μακριά από τους δικούς της. Το περιβάλλον είναι άγνωστο και οι συνθήκες δύσκολες για εκείνη. Κάνει φίλη της μια στρουθοκάμηλο, γνωρίζει τις αντιλόπες, τις κουκουβάγιες και γεύεται τις νοστιμιές του τόπου. Όταν ο κίνδυνος θα έρθει πολύ κοντά, η μουσική θα τη σώσει! Είναι μια ιστορία για την επιβίωση σε νέες συνθήκες ζωής και νέες εμπειρίες, με μια αλληλουχία συναισθημάτων συνυφασμένα με τη μουσική.

Εικονογράφηση: Δημήτρης Γιαννακόπουλος

 

 

 

 

Το Ροζ

Η αγάπη στη ζωή μας, είτε προέρχεται από τον ένα και μοναδικό, είτε από τους πολλούς αγαπημένους μας ανθρώπους που μας δίνουν χαρά και ελπίδα κάθε μέρα, ενέπνευσε τη Μαρία Δουρίδα-Μηταράκη στο να δημιουργήσει «Το ροζ», ένα αφαιρετικό εικαστικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους.

Το βιβλίο αφηγείται μια μινιμαλιστική ιστορία και δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα για το πώς όλα τα χρώματα μπορούν να έχουν θέση στην ψυχή μας και πώς οι ανατροπές πάντα αποκαθίστανται με τον μοναδικό τρόπο που υπάρχει...τη συνέχιση της ζωής!

Εικονογράφηση: Μαιρηλία Φωτιάδου

 

 

Λιλά μαλλιά και σύννεφα ψηλά

Η Νινού, το αγόρι με τα Λιλά μαλλιά και ο Μοκύλης. Τρεις φίλοι που ζουν μαζί, σε ένα σπίτι όμορφο πάνω στο βουνό. Η ζωή κυλάει ωραία μες στα γέλια και στα χρώματα! Ώσπου μια μέρα κατεβαίνουν οι αγριόγατες από το βουνό και… Πόσο μεγάλες ανατροπές θα προκαλέσουν; Πώς θα τις διαχειριστεί η παρέα; Είναι αχώριστοι τελικά; Και αν ναι με ποιον τρόπο; Μια ιστορία για τον αποχωρισμό. Μια ιστορία για την αγάπη που είναι αιώνια…

Εικονογράφηση: Μαιρηλία Φωτιάδου

 

 

 

Το όνομά του ήταν Ρόκο και δεν ήταν μια συνηθισμένη βόλτα

Ξεκίνησε ένα Σαββατιάτικο πρωινό για την καθιερωμένη βόλτα στο παζάρι… Το όνομά του ήταν Ρόκο και ήρθε η ώρα να ψάξει για το ονειροκούμπι. Δυσκολεύεται να το βρει… Ποιος θα τον βοηθήσει; Τι είναι όλες αυτές οι κορδέλες; Γιατί χρειάζεται  να ξεφορτωθεί κάποιες από αυτές; Θα τα βγάλει πέρα στον τσακωμό με τα άλλα ελάφια; Πώς είναι άραγε να αλλάζεις; Πόσο θάρρος χρειάζεται; Ποιος είναι ο μάγος του Δάσους και ποιος ο ρόλος του σε αυτήν την περιπέτεια; Η φύση θα κάνει το θαύμα της και θα συνωμοτήσει στην θεϊκή πορεία της ζωής προς την ωρίμανση και την ενηλικίωση, σε ένα ταξίδι με σύμμαχους τη φύση, το συναίσθημα και τη δύναμη της ψυχής.

Εικονογράφηση: Δημήτρης Γιαννακόπουλος

 

Δραματοποιημένη παρουσίαση της Μπουμπούς 

 


Τα παραμύθια βοηθούν το παιδί να αποκτήσει τη δική του μοναδική ταυτότητα και το θωρακίζουν απέναντι στις δυσκολίες και τις οδυνηρές εμπειρίες δίνοντάς του υγιή διέξοδο και διαφυγή.       Once Upon a Book  / Μαρία Δουρίδα – Μηταράκη

 

 

 

Γεννήθηκε το 1976 στην Κοζάνη και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από μικρή, έβρισκε διέξοδο στο γράψιμο, εκεί αποτύπωνε τα συναισθήματα και τα καθημερινά της  βιώματα. Η γέννηση της κόρης της Ελισάβετ της έδωσε την αφορμή να πλάθει παιδικές ιστορίες. Μετά από την παρακολούθηση σεμιναρίων Συγγραφής και Δημιουργικής Γραφής, αυτές οι ιστορίες απέκτησαν ολοκληρωμένη μορφή. Πηγή έμπνευσής της αποτελούν οι συναναστροφές της και η συνεχής αναζήτηση του νοήματος της ζωής.

Σπούδασε Φυσικοθεραπεία στην Αθήνα και στο Λονδίνο, ενώ εργάστηκε στη Γάνδη ως κλινική φυσικοθεραπεύτρια, και στο Λονδίνο ως Επίκουρη Καθηγήτρια, στο Πανεπιστήμιο University of East London. Συνέχισε με σπουδές στην Εκπαίδευση, στο Λονδίνο. Σήμερα είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Εξωτερική Εξετάστρια στο University of Hertfordshire. Ασχολείται πολλά χρόνια με τη μουσική (πιάνο, χορωδία και κλασσικό τραγούδι).

Ζει στην Αθήνα με τον σύζυγό της Νότη, την κόρη της  Ελισάβετ και τα σκυλάκια τους  Μόλλυ και Κένζο.


NEWSLETTER