Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021 20:20

“Μυκήνες - Ταξιδεύοντας στον κόσμο του Αγαμέμνονα”

Γράφτηκε από την
“Μυκήνες - Ταξιδεύοντας στον κόσμο του Αγαμέμνονα”

 

Αλκηστις Παπαδημητρίου - Eλση Σπαθάρη

Η νέα έκδοση θα συνοδεύσει τον επισκέπτη του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου των Μυκηνών, προβάλλοντας τον μυκηναϊκό κόσμο ως σύνολο. Μέσα από περιεκτικά κείμενα, έγχρωμες εικόνες και πρωτότυπες φωτογραφικές συνθέσεις, αναδεικνύονται τα επιβλητικά τείχη και κτίσματα της ακρόπολης των Μυκηνών, οι τάφοι των Μυκηναίων ηγεμόνων και μαζί τους τα εκθέματα του μουσείου, που συνθέτουν ποικίλες εκφράσεις της ζωής και του θανάτου στον μυκηναϊκό κόσμο, από τις τοιχογραφίες, τα αγγεία και τα ειδώλια έως τα όπλα και τα πολύτιμα κομψοτεχνήματα σε χρυσό και ελεφαντόδοντο, καθώς και τα τεκμήρια της γραφής και της οικονομίας. Επιπλέον, προσφέρεται μια διαχρονική επισκόπηση των Μυκηνών, πέρα από την εποχή της προϊστορίας, φτάνοντας μέχρι την ιστορία της έρευνας και των ανασκαφών στον χώρο.

H παρουσίαση των ευρημάτων ακολουθεί την οργάνωση της έκθεσης του Μουσείου. Παράλληλα όμως δίνεται η ευκαιρία στον αναγνώστη να αποκτήσει μια συνολική εικόνα των επιτευγμάτων του μυκηναϊκού πολιτισμού, όχι μόνο όσων προβάλλονται στην έκθεση, αλλά και εκείνων που εκφράζουν παραστατικά τον πλούτο και τη λαμπρότητά του.

Ο αναγνώστης θα ακολουθήσει έτσι μια εντυπωσιακή διαδρομή, που τον οδηγεί μακρύτερα από τη χαρά της γνώσης, στην ευτυχία που προκαλεί το συναπάντημα με το ωραίο. 

H Αλκηστις Παπαδημητρίου είναι διδάκτωρ αρχαιολογίας και υπηρετεί ως έφορος Αρχαιοτήτων Αργολίδας. Στη διάρκεια της θητείας στο υπουργείο Πολιτισμού έχει διενεργήσει ανασκαφές στην Αργολίδα, την Κορινθία και τη Λακωνία, έχει εποπτεύσει εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, ενώ συμετείχε και στη διοργάνωση περιοδικών και μονίμων εκθέσεων σε μουσεία της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Εχει εκτενές συγγραφικό έργο στην ελληνική, γερμανική και αγγλική γλώσσα.

Η Ελισάβετ (Ελση) Σπαθάρη είναι αρχαιολόγος, επίτιμη διευθύντρια του υπουργείου Πολιτισμού. Υπηρέτησε στην Αττική, την Αργολίδα και την Κορινθία, όπου διενήργησε ανασκαφές και προώθησε έργα συντήρησης, αποκατάστασης και προβολής των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων. ∆ιοργάνωσε μεγάλο αριθμό μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων σε μουσεία της Ελλάδας και  του Εξωτερικού, μεταξύ των οποίων διακρίνεται η έκθεση του αρχαιολογικού μουσείου Μυκηνών. Εχει εκτενές συγγραφικό έργο στην ελληνική, γαλλική και αγγλική γλώσσα.

Από τις Εκδόσεις “Καπόν”


NEWSLETTER