Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2021 10:02

“Ξημέρωσε ο Θεός τη μέρα” του Τάσου Ζαφειριάδη

Γράφτηκε από την

Από τις Εκδόσεις Πατάκη.

“Πρωί πρωί, μόλις ξημέρωσε, έζεψα το κάρο με τα διπλά τα αλόγατα και ξεκινήσαμε για τη Θεσσαλονίκη να πάμε να αγοράσουμε ζωοτροφές.

Αλλά στο δρόμο είδαμε ότι τα πράματα ήταν μπερδεμένα. Κατεβαίνουμε στη Θεσσαλονίκη και εκεί ακούμε «γενική επιστράτευσις», μας κήρυξαν τον πόλεμο οι Ιταλοί. Αμέσως επιστρέφουμε πίσω στο χωριό κι εκεί όλος ο κόσμος ανάστατος. Διαβάσαμε τις διαταγές, πού θα παρουσιαστεί ο καθένας, κι εγώ ήτανε να παρουσιαστώ στο Κιλκίς”. Ενα αριστουργηματικό graphic novel σε κείμενο του Τάσου Ζαφειριάδη και εξαιρετικά σχέδια από τον Θανάση Πέτρου, βασισμένο σε μία ηχογραφημένη αφήγηση για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41.

Το 1985 η ξαδέρφη του Τάσου Ζαφειριάδη, Καντιφένια Ζαφειριάδου, ηχογράφησε σε μία κασέτα 60 λεπτών τον παππού τους, Αναστάσιο Ζαφειριάδη του Στεφάνου, να αφηγείται τις αναμνήσεις του από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41. Το κόμικ αυτό βασίζεται στο ηχογραφημένο αυτό αρχείο, το οποίο διέσωσε ο πατέρας του συγγραφέα, Ανδρέας Ζαφειριάδης, και γράφτηκε μετά από μακροχρόνια έρευνα του συγγραφέα στο αρχείο του Γενικού Επιτελείου Στρατού και της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού και το ταξίδι που πραγματοποίησε τον Σεπτέμβριο του 2019 στην Αλβανία ακολουθώντας τα ίχνη του I/67 Τάγματος. Το νήμα της αφήγησης ακολουθεί την πορεία του στρατιώτη Τάσου Σ. Ζαφειριάδη μαζί με το 67ο Σύνταγμα Πεζικού στο μέτωπο της Αλβανίας. Πόγραδετς, Κορυτσά, Πρεμετή, Κλεισούρα, Χάνι Μπαλαμπάνη, Υψωμα 731. Και η πικρή επιστροφή…

Το βιβλίο συνοδεύεται από ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό.