Σάββατο, 08 Ιανουαρίου 2022 13:10

“Σχολή νυφών” από το Γιάννη Γιαννέλλη - Θεοδοσιάδη

Γράφτηκε από την
“Σχολή νυφών” από το Γιάννη Γιαννέλλη - Θεοδοσιάδη

Στην Αθήνα, την περίοδο της γερμανικής κατοχής, η Ροζάνα, φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών, που υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τις σπουδές της, είναι μνηστευμένη με τον Λεωνίδα, αξιωματικό του ναυτικού και μέλος της Αντίστασης, αυτοεξόριστο στο Κάιρο.

Την ερωτεύεται όμως ο Γιόχαν Κλάους, Γερμανός αξιωματικός των Ες Ες. Οσο και αν η Ροζάνα προσπαθεί να τον αποκρούσει, εκείνος την εξαναγκάζει να γίνει μέλος της οργάνωσης φίλων του Χίτλερ «Μπουντ» και πιεστικά προσπαθεί να την πείσει να τον ακολουθήσει στο Βερολίνο για να φοιτήσει στην περίφημη Σχολή Νυφών· έπειτα, σκοπεύει να την παντρευτεί, παρέχοντάς της ασυλία. Η Ροζάνα δεν ενδίδει, αλλά ούτε και αρνείται. Σε συνεννόηση με τον μνηστήρα της και τον Χριστόδουλο Τσιγάντε, αρχηγό του Ιερού Λόχου, λειτουργεί ως κατάσκοπος και παραδίδει στους συμμάχους απόρρητα μυστικά των ναζί. Ωστόσο, στη δίνη της Ιστορίας, οι ανατροπές στη ζωή της Ροζάνας θα αρχίσουν να διαδέχονται η μία την άλλη…

O Γιάννης Γιαννέλλης - Θεοδοσιάδης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε ως δικηγόρος στη Μυτιλήνη. Το 2007 εξελέγη για 4η φορά βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, ενώ το 2015 ανέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, από την οποία παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Εχει τιμηθεί από την ολλανδική κυβέρνηση με το ανώτατο παράσημο του Τάγματος των Ιπποτών της Οράγγης-Νάσσαου. Το μυθιστόρημά του “Ισμαήλ και Ρόζα” (2016) έχει μεταφραστεί στα τουρκικά και έχει μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη με τον τίτλο “Η Ρόζα της Σμύρνης”. Από τις Εκδόσεις Πατάκη έχουν επίσης κυκλοφορήσει τα βιβλία του “Το βλέμμα της Ηρας” (2008), “Η λίστα του Χόρχε” (2011), “Ερωτας στις φλόγες της Σμύρνης” (2017) και “Σάρλιτζα Πάλλας” (2019). Είχε προηγηθεί το μυθιστόρημά του “Η διαπλοκή της εξουσίας” (Εκδ. Ι. Σιδέρης, 2002) και τα ιστορικά λευκώματα “Η λαϊκή πολιτική σάτιρα στο τέλος του 19ου αιώνα” (Εκδ. Εφεσος, 2001) και “Ο λαός εικονογραφεί την ιστορία του” (Εκδ. Ι. Σιδέρης, 2003). Το 2013 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του “Cafι Napolitano” (Εκδ. “Αιολίδα”) και το 2015 το “Δέκα δευτερόλεπτα” (Εκδ. Α. Α. Λιβάνη). Εχει επίσης γράψει μελέτες για τον λαϊκό πολιτισμό.

 

 

 


NEWSLETTER