Κυριακή, 29 Μαϊος 2022 10:55

"Το Ρίφι" το νέο βιβλίο του Μηνά Βιντιάδη

Γράφτηκε από την
"Το Ρίφι" το νέο βιβλίο του Μηνά Βιντιάδη

Εκδόσεις “Ελληνικά γράμματα”.

Στο Πετρονήσι, στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, γεννιέται ένα παιδί που χάνει τη µητέρα του πάνω στη γέννα. Ο βοσκός πατέρας του, άγριος και ακοινώνητος, θα το κρύψει σε µια στάνη ψηλά στο βουνό και θα το µεγαλώσει µε τα ζώα, χωρίς ποτέ κανείς να πληροφορηθεί την ύπαρξή του.

Ο Χαδιώτης Βασιλάς, ο βασικός ήρωας του µυθιστορήµατος, δεν θα συναντήσει άνθρωπο, δεν θα πάει σχολείο, δεν θα βγάλει ταυτότητα. Πρόβατα, κατσίκια, µουλάρια, σκυλιά και πουλιά αποτελούν το µικρό του σύµπαν, που συµπληρώνεται από χωράφια µε ελιές, σιτάρια, κριθάρια και µελίσσια.

Μόλις κλείνει τα 18, γίνεται η µεγάλη ανατροπή στη ζωή του. Η κοινωνία ανακαλύπτει την ύπαρξή του, τα φώτα της δηµοσιότητας πέφτουν πάνω του, η επιστήµη και το θέαµα τον διεκδικούν, κι εκείνος γνωρίζει µια ζωή που δεν φανταζόταν: τον έρωτα, και κυρίως µέχρι πού φτάνει η δύναµη του µυαλού του.

Έως πού θα φτάσει, αλήθεια;

Ένα µυθιστόρηµα για την αθωότητα, την αγάπη, τον άνθρωπο, τη φύση, σε µια «άλλη Ελλάδα» των τελευταίων 250 χρόνων, µέσα από τους ανθρώπους ενός µικρού νησιού στην άκρη του χάρτη. Ήρωες του ’21, πειρατές, καπεταναίοι και βοσκοί, σε µια οικογένεια που γενιά µε γενιά άλλαζε δραµατικά, λες και κάποιος µε ένα µαγικό ραβδί έπαιζε παιχνίδια µε τα πρόσωπα και την Ιστορία.

Κι ένα παιδί που µεγάλωσε σαν ρίφι.

Όσο για το τι σηµαίνει η λέξη «ρίφι» στα πετρονησιώτικα, θα το µάθετε διαβάζοντας το βιβλίο…

 

Ο συγγραφέας και δηµοσιογράφος Μηνάς Βιντιάδης γεννήθηκε τον Σεπτέµβριο του 1957 στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου, µεγάλωσε στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κάσο και στα 16 του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Ως δηµοσιογράφος εργάστηκε για σχεδόν 30 χρόνια στην εφηµερίδα «Τα Νέα», σε διάφορες επιτελικές θέσεις, κάνοντας παράλληλα εκποµπές πολιτιστικού περιεχοµένου στο Τρίτο Πρόγραµµα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Σήµερα αρθρογραφεί στο «Ποντίκι».

Ως συγγραφέας έχει γράψει τέσσερα µυθιστορήµατα, µια συλλογή διηγηµάτων και πολλά θεατρικά έργα, ενώ έχει σχεδιάσει και έχει επιµεληθεί περισσότερες από 100 συλλεκτικές εκδόσεις.

Είναι µέλος της Ενώσεως Συντακτών Ηµερησίων Εφηµερίδων Αθηνών, της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, της Συµβουλευτικής Επιτροπής επί Καλλιτεχνικών Θεµάτων του Ιδρύµατος Μιχάλης Κακογιάννης και αν. µέλος του ∆Σ του Ιδρύµατος Σχολείον της Αθήνας - Ειρήνη Παπά.


NEWSLETTER