Σάββατο, 10 Ιουνίου 2023 10:51

Στη λίστα με τα προτεινόμενα βιβλία του LWB - “Πώς φτιάχνεται η αγάπη; Aσε με να σου μάθω ν’ αγαπάς!”

Γράφτηκε από την

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

Η ιστορία ενός μικρού αυτιστικού κοριτσιού που εκφοβίζεται από τους συμμαθητές του ή το “Πώς φτιάχνεται η αγάπη; Aσε  με να σου μάθω ν’ αγαπάς!” όπως είναι και ο τίτλος του ομώνυμου παιδικού βιβλίου της εκπαιδευτικού και συγγραφέως, Χαράς Κουρλέση, έχει προστεθεί, στη λίστα με τα προτεινόμενα βιβλία για παιδιά της πλατφόρμας “Live Without Bullying”

Το «Live Without bullying» είναι μια πρωτοποριακή πλατφόρμα παροχής δωρεάν online συμβουλευτικής υποστήριξης σε μαθητές, γονείς και καθηγητές που δημιουργήθηκε το 2015 από το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση του ενδοσχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού. Παιδιά και ενήλικες μπορούν να ενημερωθούν για το φαινόμενο του εκφοβισμού και να λάβουν, δωρεάν και ανώνυμα, υποστήριξη από επαγγελματίες ψυχολόγους εξειδικευμένους σε θέματα bullying.

Από την έναρξη της λειτουργίας της, η πλατφόρμα έχει υποστηρίξει περισσότερους από 30.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα. To Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υποστηρίζει το LWB, έχοντας υπογράψει το 2016 Μνημόνιο Συνεργασίας με το ΚΜΟΠ, για τη διάδοση της δράσης σε όλες τις σχολικές κοινότητες της χώρας. Πρόσφατα υπεγράφη αντίστοιχο Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προκειμένου να προωθηθούν τα μηνύματα του «Live Without Bullying» στους αθλητικούς χώρους, καθώς και με την ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση του διαδικτυακού και σχολικού εκφοβισμού  παιδιών και εφήβων. Παράλληλα, η «Coface Families Europe» έχει χαρακτηρίσει τη δράση ως βέλτιστη πρακτική για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού στην Ευρώπη.

 «Η πρωτοβουλία του “Live Without Bullying” γεννήθηκε από τη διαπίστωση ότι τα παιδιά θύματα bullying δυσκολεύονται να καταφύγουν στους ειδικούς και να ζητήσουν βοήθεια ώστε αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του εκφοβισμού. Εγκλωβίζονται συχνά σ’ έναν φαύλο κύκλο εσωστρέφειας και απομόνωσης που τα κάνει ακόμα πιο ευάλωτα. Αναγκάζονται να σηκώσουν το βάρος ενός μεγάλου φορτίου που δεν τους ανήκει.

Όμως κανένα παιδί δεν πρέπει να βρίσκεται σε αυτή τη θέση: να αισθάνεται ότι πρέπει να περάσει μόνο του αυτή τη δύσκολή δοκιμασία. Χρειάζεται ενσυναίσθηση, κατανόηση, συμπαράσταση και εξειδικευμένη καθοδήγηση.

Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε έναν σύγχρονο τρόπο συμβουλευτικής από πιστοποιημένους ψυχολόγους, σ ένα τεχνολογικό περιβάλλον όπου τα παιδιά αισθάνονται πιο άνετα να αναζητήσουν βοήθεια.  Το LWB είναι μια ολοκληρωμένη πρωτοβουλία ώστε κανένα παιδί να μη μένει μόνο και αβοήθητο απέναντι στον εκφοβισμό», τονίζει η Δρ. Αντωνία Τορρένς, γενική διευθύντρια ΚΟΠ και επικεφαλή της δράσης “Live Without Bullying”.

"Eίναι μεγάλη τιμή και χαρά για εμένα να βάλω έστω και ένα μικρό λιθαράκι στο σπουδαίο αυτό εγχείρημα προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών", λέει στην "Ε" και το www.eleftheriaonline.gr, η συγγραφέας του βιβλίου Χαρά Κουρλέση, με αφορμή το βιβλίο «Πως φτιάχνεται η αγάπη; Aσε  με να σου μάθω ν’ αγαπάς!» το οποίο μπήκε στη λίστα με τα προτεινόμενα βιβλία για παιδιά της πλατφόρμας “Live Without Bullying”.

Στο βιβλίο αυτό, η συγγραφέας επιχειρεί να προωθήσει το σεβασμό στη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη στην εκπαίδευση, καταδικάζοντας απερίφραστα τον εκφοβισμό όπως και κάθε άλλη μορφή ενδοσχολικής βίας.

 

Περισσότερα για το πρόγραμμα "Live Without Bullying", στο https://livewithoutbullying.com/.