Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2023 11:45

"Πολεμικαί αναμνήσεις, 1940" του Βασ. Γ. Νικολόπουλου

"Πολεμικαί αναμνήσεις, 1940" του Βασ. Γ. Νικολόπουλου

Οι σελίδες αυτού του βιβλίου αναφέρονται στα συγκλονιστικά γεγονότα από τον πόλεμο του '40 που βιώνει ο παππούς του Βασ. Νικολόπουλου, καθώς και την πορεία από το χωριό Εύα της Μεσσηνίας προς το Μέτωπο όπου πήρε μέρος.

"Πολεμικαί Αναμνήσεις, 1940", από το προσωπικό ημερολόγιό του που βρέθηκε σε ένα παλιό χαρτονένιο κουτί στο σπίτι στο χωριό, γεμάτο με πράγματα μιας άλλης εποχής - σημαντικά όμως μιας περασμένης ζωής. Ο εγγονός του θεώρησε καθήκον του, το ημερολόγιο του παππού του να το καθαρογράψει και να το τυπώσει σαν ελάχιστη ένδειξη αγάπης και τιμής σ' εκείνον. Φανταστείτε πως μέσα στις τόσες δυσκολίες αυτός ο άνθρωπος έγραφε. Ο λόγος του θα σας εντυπωσιάσει. Ξεκινάς να διαβάζεις και σελίδα τη σελίδα σε συνεπαίρνει η ζωντάνια του ύφους, η γλώσσα, οι περιγραφές, τα βιώματα. Θα γυρίσετε ζωντανά το χρόνο στα γεγονότα.

"Στον παππού που δεν γνώρισα καλά - "έφυγε" όταν ήμουν μικρός, και που δεν πρόλαβα να τον ακούσω να μου τα διηγείται, καθισμένοι οι δυο μας στην αυλή του σπιτιού ή στον "μπαξέ" του", σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου.

Οι τελευταίες σελίδες του βιβλίου περιλαμβάνουν έγχρωμο χάρτη πορείας στο Μέτωπο (Αλβανία) αλλά δεν αναφέρεται πουθενά η πορεία της επιστροφής.

Κ.Δρ.