Σάββατο, 04 Νοεμβρίου 2023 15:42

Κυκλοφορεί και στα αγγλικά «Ο κόσμος της θάλασσας» 

Κυκλοφορεί και στα αγγλικά «Ο κόσμος της θάλασσας» 

 

Αφιερωμένο στα μυστικά που κρύβει ο βυθός.

«Ο κόσμος της θάλασσας» δημιουργήθηκε από το Δημήτρη και την Αγγελική Πάφρα, δύο αδέλφια από την Αμάρυνθο με σκοπό να γνωρίσει ο αναγνώστης τους θαλάσσιους οργανισμούς και να ευαισθητοποιηθεί σχετικά με θέματα που αφορούν την θαλάσσια ζωή. Κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις “Βοokstars” το 2021 και σήμερα, σε αγγλική έκδοση, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο.

Το βιβλίο αυτό, εισάγει τους αναγνώστες στην πλούσια ποικιλομορφία των θαλάσσιων οργανισμών, από τους μικρότερους μικροοργανισμούς έως τα μεγαλύτερα θαλάσσια θηλαστικά. Ενσωματώνει πληροφορίες σχετικά με την αναγνώριση, την κατανομή, τη βιολογία, την οικολογία και την απάντηση στα ερωτήματα “τι;”, “πού;” και πώς;”.

Μέσα από ζωντανές περιγραφές και εντυπωσιακές φωτογραφίες (500 πραγματικές φωτογραφίες), οι αναγνώστες θα αποκτήσουν μια εκτίμηση για την τεράστια ποικιλία της ζωής κάτω από τα κύματα.

«Ο κόσμος της θάλασσας» είναι ένα βιβλίο για όλους όσους ενδιαφέρονται για τη θάλασσα, από τον θαλάσσιο βιολόγο μέχρι τον φυσιολάτρη ή τον δύτη που εξερευνά τις ακτές και όχι μόνο και προσφέρει ένα συναρπαστικό και κατατοπιστικό ταξίδι στο απέραντο και όμορφο βασίλειο της θάλασσας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ο κόσμος της θάλασσας" προάγει την έρευνα - Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν και τα παιδιά

Η Μεσόγειος Θάλασσα, παρά το σχετικά μικρό της μέγεθος σε σύγκριση με τους ωκεανούς του κόσμου, μπορεί να υπερηφανεύεται για μια εκπληκτική σειρά θαλάσσιων οργανισμών. Είναι το σπίτι σε περισσότερα από 17.000 γνωστά είδη, με πολλά άλλα να περιμένουν την ανακάλυψη.

Οι ελληνικές θάλασσες είναι γνωστές για την πλούσια θαλάσσια βιοποικιλότητά τους, φιλοξενώντας μια ποικιλία ειδών. Οι ελληνικές θάλασσες αντιμετωπίζουν μια σειρά προβλημάτων. Ωστόσο, όπως πολλά θαλάσσια οικοσυστήματα παγκοσμίως, αντιμετωπίζουν απειλές όπως η υπεραλίευση, η υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων και η ρύπανση, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη θαλάσσια ζωή. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί παγκόσμια ανησυχία και οι επιπτώσεις της είναι πιθανό να επηρεάσουν και τις ελληνικές θάλασσες. Η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, η οξίνιση των ωκεανών και οι αλλαγές στα θαλάσσια ρεύματα μπορούν να έχουν σημαντικές συνέπειες για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Οι αλλαγές αυτές μπορούν να επηρεάσουν την κατανομή και την αφθονία των θαλάσσιων ειδών, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικά σημαντικών.

 Η Ελλάδα διαθέτει ορισμένους κοραλλιογενείς υφάλους και θαλάσσια λιβάδια στα παράκτια ύδατα της, τα οποία είναι ευαίσθητα στις περιβαλλοντικές αλλαγές. Η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας μπορεί να οδηγήσει σε λεύκανση των κοραλλιών και οι αλλαγές στην ποιότητα του νερού μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των θαλάσσιων φυτών. Τέλος Η ελληνική αλιεία αποτελεί ουσιαστικό μέρος της οικονομίας και του πολιτισμού της χώρας. Η κλιματική αλλαγή μπορεί να διαταράξει την κατανομή των ειδών ψαριών, επηρεάζοντας δυνητικά την αλιεία.

 

 

ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ – ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ

Η Μεσόγειος Θάλασσα αντιμετωπίζει το μερίδιό της σε προκλήσεις, από τη ρύπανση και την υποβάθμιση των οικοτόπων μέχρι την υπεραλίευση και την κλιματική αλλαγή. Η κατανόηση και η εκτίμηση της θαλάσσιας ζωής της δεν είναι μόνο μια πηγή θαύματος αλλά και ένα κρίσιμο βήμα προς τη διατήρησή της. Μαθαίνοντας για τα είδη που κατοικούν σε αυτά τα νερά, μπορούμε να εκτιμήσουμε καλύτερα την οικολογική τους σημασία και να υποστηρίξουμε την προστασία τους.

Ο θαλάσσιος βυθός είναι, η κατοικία αμέτρητων ειδών ζώων και φυτών που χρωματίζουν και μεταμορφώνουν διαρκώς την όψη ενός περιβάλλοντος γεμάτου ζωή. Ένα κομμάτι από την θαλασσιά ζωή μας τράβηξε την προσοχή και μας γοητεύεσαι είναι τα λέγομαι «στολίδια της θάλασσα» τα γυμνοβράχια, φανταστικά χρώματα που μερικές φορές λόγο του μεγέθους τους παίρνονται απαρατήρητα.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, αυτή την εξερεύνηση μαζί, με πνεύμα περιέργειας, σεβασμού και δέσμευσης για την προστασία της αγαπημένης μας θαλάσσιας ζωής.

Η Μεσόγειος Θάλασσα είναι ένας θησαυρός ζωής, ένα οικοσύστημα τεράστιας αξίας για την επιστήμη, τον πολιτισμό και την οικολογική ισορροπία του πλανήτη μας. Το μέλλον του βρίσκεται στα χέρια μας και είναι ευθύνη μας να το προστατεύσουμε και να το διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές.

 


Ο Δημήτρης Πάφρας γεννήθηκε το 1999 στην Αθήνα. Μεγάλωσε στην Αμάρυνθο, που είναι παραλιακή κωμόπολη της Εύβοιας. Το 2022 αποφοίτησε από το τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το πτυχίο τμήματος αναγνωρίζεται ως τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (ΙNTEGRATED MASTER). Ασχολείται με την αυτόνομη κατάδυση πάνω από 5 χρονιά και κατέχει το τίτλο “Divemaster PADI”. Από  2023 είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, οπού πραγματοποιεί ερευνά στα μαργαριτοφόρα όστρακα στο Νότιο Ευβοϊκό κόλπο. Τα συγγραφικά  του έργα, “Ο κόσμος της θάλασσας” και η αγγλική έκδοσή του “The world of the sea”. Τέλος  έχει δώσει πάνω από 100 συνέντευξης σε περιοδικά, τύπο, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια, για διαφορες συζητήσεις και προβλήματα που αφορούν την θαλάσσιας ζωή.

Η Αγγελική Πάφρα μεγάλωσε σε ένα χωριό της Εύβοιας, την Αμάρυνθο. Το ενδιαφέρον της για τον θαλάσσιο κόσμο μεγάλωσε κατά τη διάρκεια των σπουδών της. Το 2021 αποφοίτησε από το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το 2022 τέλειωσε το Μεταπτυχιακό της στο ίδιο πανεπιστήμιο. 

 

Κ.Δρ.