Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2023 09:47

Ημερολόγιο 2024 PEN Greece - Εξάλειψη των προκαταλήψεων

Γράφτηκε από την
Ημερολόγιο 2024 PEN Greece - Εξάλειψη των προκαταλήψεων


To PEN Greece και οι εκδόσεις Αγγελάκη αποφάσισαν φέτος να αφιερώσουν το εβδομαδιαίο ημερολόγιο του 2024 στην εξάλειψη των προκαταλήψεων.

Καθώς μία από τις πρωταρχικές θέσεις του PEN International είναι η προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και με δεδομένο ότι ο κόσμος αλλάζει διαρκώς, τα κείμενα των μελών του PEN Greece που κοσμούν το ημερολόγιο ανιχνεύουν τι ακριβώς συμβολίζουν, τι προκαλούν και πόσο επηρεάζουν τη ζωή μας οι παγιωμένες προκαταλήψεις.

Προϊδεασμοί και Ιδεοληψίες που μαστίζουν την κοινωνία, όπως η ξενοφοβία, οι έμφυλες διακρίσεις, η διαφορετικότητα, η ανυπαρξία σεβασμού στην ετερότητα, οι διακρίσεις και οι στερεοτυπικές γενικευμένες πεποιθήσεις είναι μερικές από τις έννοιες που αποσαφηνίζουν τα αίτια και τα αιτιατά αρνητικών συμπεριφορών απέναντι σε μεμονωμένα άτομα, κατεναντίον αδύναμων μελών μιας κοινωνίας, ολόκληρων ομάδων ατόμων με βάση τη φυλή, το φύλο ή την κοινωνική θέση.

 

Ένα ημερολόγιο εμπλουτισμένο με κείμενα μελών του PEN Greece: Έρικα Αθανασίου, Μαριγώ Αλεξοπούλου, Βιργινία Αυγερινού, Ευάγγελος Γρ. Αυδίκος, Δημήτρης Βαρβαρήγος, Σωτηρία Γεωργαντή, Κωνσταντίνος Γιαννάκος, Βασιλική Γιάννου, Ευφροσύνη Δεληγιάννη, Σοφία Ελευθερίου, Κατερίνα Ζαχαριάδου, Παντελής Ζούρας, Σάρα Θηλυκού, Αναστασία Ιωακειμίδου, Τζίνα Καρβουνάκη, Κατερίνα Καριζώνη, Ταμάρα Κόστιτς Παχνόγλου, Σπύρος Ε. Κρόκος, Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος, Μαντώ Μάκκα, Κωστής Α. Μακρής, Φανή Ματσινοπούλου, Χάρης Μελιτάς, Γιώργος Μελίτος, Τέσυ Μπάιλα, Δημήτρης Μπαλτάς, Κωνσταντίνος Μπούρας, Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη, Πασχάλης Πράντζιος, Λόπη Ρωμανά, Νίκος Σαλτερής, Αιμίλιος Σολωμού, Νίκος-Τρυπιάς Αλεξάνδρου, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Λίλια Τσούβα, Δημήτρης Φιλελές, Ηλίας Φραγκάκης, Άγγελος Χαριάτης
Το PEN Greece εύχεται σε όλους η νέα χρονιά να είναι μια γόνιμη και ευτυχής χρονιά, μια χρονιά αλληλεγγύης, αδελφοσύνης και δημιουργικότητας σε προσωπικό, οικογενειακό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Σχετικά με το PEN Greece και το PEN International

Το PEN Greece είναι το επίσημο παράρτημα του PEN International στην Ελλάδα. Το PEN International ιδρύθηκε το 1921 και είναι ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς στον χώρο της προώθησης της λογοτεχνίας και της προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης. Μεταξύ των μελών του βρίσκονται (ή έχουν βρεθεί κατά καιρούς) μεγάλα ονόματα της λογοτεχνίας και της διανόησης –από τον Τζέιμς Μπόλντουιν, τη Μάργκαρετ Άτγουντ, την Τόνι Μόρισον, τον Φίλιπ Ροθ, τον Τζον Στάινμπεκ, τον Τόμας Μαν και τον Χάινριχ Μπελ, μέχρι τον Τζόζεφ Κόνραντ, τον Άρθουρ Μίλερ, τον Νόρμαν Μέιλερ, τη Σούζαν Σόνταγκ και τον Ντον Ντελίλο. Δραστηριοποιείται σε 100 χώρες με περισσότερα από 140 εθνικά κέντρα.


NEWSLETTER