Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024 10:55

Massimo Recalcati: «To φως των νεκρών αστεριών»

Massimo Recalcati: «To φως των νεκρών αστεριών»

∆οκίµιο για το πένθος και τη µελαγχολία. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Κέλευθος".


«Είµαι ευγνώµων στους αναρίθµητους νεκρούς µου γι’ αυτό που πήρα· το κουβαλάω µαζί µου, όχι σαν πολύτιµο λείψανο, αλλά σαν κάτι που περιµένει ακόµα την πραγµατοποίησή του, σαν ανοιξιάτικο αεράκι που φυσάει από τον νοτιά».

Το φως των νεκρών αστεριών είναι ένα βιβλίο για το φως που αφήνουν πίσω τους οι άνθρωποι και οι καταστάσεις της ζωής µας όταν πάψουν να υπάρχουν. Ο ψυχαναλυτής Massimo Recalcati προσεγγίζει το πένθος µε τη διεισδυτική µατιά του, εκκινώντας από τη φροϋδική θεώρηση και ακολουθώντας κατόπιν τα δικά του ιδιαίτερα µονοπάτια σκέψης. Πρόκειται για µια µελέτη όπου αποτυπώνεται ξεκάθαρα η προτροπή του συγγραφέα για µια κληρονοµιά που δεν θα φέρει µαζί της νεκρότητα, αλλά ένα φως το οποίο θα αποτελεί πυξίδα στη ζωή µας.

Μετάφραση και επιμέλεια: Άννα Πλεύρη Ι Διορθώσεις: Δημήτρης Αλεξάκης

 

O Μάσιµο Ρεκαλκάτι, ψυχαναλυτής από τους πιο γνωστούς της Ιταλίας, διευθύνει το Ινστιτούτο Έρευνας Εφαρµοσµένης Ψυχανάλυσης (IRPA) και είναι ο ιδρυτής του Κέντρου Κλινικής Ψυχανάλυσης για Νέα Συµπτώµατα (Jonas Onlus). ∆ιδάσκει Ψυχοπαθολογία της διατροφικής συµπεριφοράς στο Πανεπιστήµιο της Παβίας, καθώς και Ψυχανάλυση, Αισθητική και Επικοινωνία στο Πανεπιστηµιακό Ινστιτούτο Γλωσσών και ΜΜΕ (IULM) του Μιλάνου. Άρθρα και µελέτες του φιλοξενούνται στον ιταλικό και διεθνή Τύπο, ενώ οργανώνει και παρουσιάζει κύκλους εκποµπών στη Rai 3. Τελευταία, το ενδιαφέρον του εστιάζεται στην ψυχαναλυτική προσέγγιση των βιβλικών κειµένων. Τα βιβλία του έχουν µεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και ο ίδιος έχει βραβευτεί από δήµους και ακαδηµαϊκά ιδρύµατα της Ιταλίας. Από τις εκδόσεις Κέλευθος κυκλοφορούν τα έργα: Το σύµπλεγµα του Τηλέµαχου, Τα χέρια της µητέρας, Το µυστικό του παιδιού, Πορτρέτα της επιθυµίας, Η ώρα του µαθήµατος, Κράτα το φιλί, Η νύχτα της Γεθσηµανή, Με ανοιχτό βιβλίο, Τι αποµένει από τον πατέρα;, Επιστροφή στον Ζαν-Πωλ Σαρτρ.