Παρασκευή, 29 Μαϊος 2015 18:25

"Ωδή στις αντρειωμένες γυναίκες της Χορηγόσκαλας (Μάιος 1826)

Γράφτηκε από την
"Ωδή στις αντρειωμένες γυναίκες της Χορηγόσκαλας (Μάιος 1826)

 

Φυλλάδιο με τίτλο "Ωδή στις αντρειωμένες γυναίκες της Χορηγόσκαλας (Μάιος 1826) εξέδωσε ο συγγραφέας Σταύρος Ι. Καλυβιώτης, με αφορμή την επέτειο του τραγικού γεγονότος που έγινε  στην περιοχή της Αλαγονίας. 

 

Στις 21 Μαΐου του 1826, 20 περίπου γυναίκες με τα παιδιά τους έπεσαν από τους βράχους και βρήκαν το θάνατο για να μην αιχμαλωτιστούν από τους στρατιώτες του Ιμπραήμ που τις καταδίωκαν. Αυτή η περιοχή ονομάζεται Χορηγόσκαλα. 

Το φυλλάδιο κάνει γνωστή στους Καλαματιανούς μια πτυχή της τοπικής ιστορίας, ιδιαίτερα συγκινητική, που οι περισσότεροι ίσως αγνοούν. Το έργο είναι αφιερωμένο σε "Εκείνους που η ζωή τους θυσία έγινε κι έμειναν άγνωστοι". Στην εισαγωγή του ο συγγραφέας αναφέρει πως τέτοια ιστορικά περιστατικά έμειναν ως σύμβολο στη συνείδηση του λαού, άλλα όμως δε φωτίστηκαν όσο έπρεπε, όταν έπρεπε. "Ηταν μια θυσία γυναικών στο βωμό της "Ελευθερίας", παρόμοια με τη θυσία των Σουλιωτισσών στο Ζάλογγο, το 1803" σημειώνει. Στις σελίδες ο αναγνώστης θα διαβάσει καταρχάς μια περίληψη του ιστορικού γεγονότος και στη συνέχεια ένα ποίημα - ωδή. Οι πηγές της έρευνας είναι τα "Απομνημονεύματα" του Νικ. Σπηλιάδη και το "Ο Κολοκοτρώνης στη Βέργα - Καλαμάτα" του Ντίνου Λ. Κοτσώνη. Ο πίνακας που κοσμεί το εξώφυλλο είναι του ίδιου του συγγραφέα.

Ο Σταύρος Ι. Καλυβιώτης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1944. Υπηρέτησε στην Πολεμική Αεροπορία 28 χρόνια ως τεχνικός. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική. Αρχισε να εκθέτει έργα του σε ομαδικές ή ατομικές εκθέσεις από το 1967 μέχρι το 2000. Σήμερα η συμμετοχή του σε εκθέσεις έχει πολιτιστικό χαρακτήρα και όχι κερδοσκοπικό. Στον τομέα της ζωγραφικής, έχει αναλάβει την επιμέλεια - εικονογράφηση αρκετών βιβλίων Μεσσήνιων συγγραφέων. Υπήρξε καλλιτεχνικός συνεργάτης του λογοτεχνικού και ιστορικού περιοδικού "Εκφραση" Καλαμάτας από την αρχή της έκδοσής του (1992) και από το 2002 μέχρι το 2013 ήταν ο εκδότης του. Από παλιά ασχολείται με τη λογοτεχνία και την ποίηση. Τα τελευταία χρόνια, ποιήματά του και πεζά έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ αρκετά από αυτά έχουν διακριθεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Το 2008 εξέδωσε μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο "Η μικρή πολιτεία του Νότου" και το 2011 την ποιητική συλλογή "Αναζητήσεις". Εχει γράψει το θεατρικό έργο "Η Μεγάλη Ανάσταση" που αναφέρεται στα ιστορικά γεγονότα της απελευθέρωσης της Καλαμάτας και τώρα επεξεργάζεται δύο υπό έκδοση ποιητικές συλλογές με τίτλους "Ζωγραφίζοντας ποίηση" και "Μεσσηνίας ωδή". Είναι μέλος της Ενωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων. και τακτικό της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος. 


NEWSLETTER