Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016 08:14

Παρουσιάστηκε στην Καλαμάτα το βιβλίο του Γ. Παπακωνσταντίνου 

Παρουσιάστηκε στην Καλαμάτα το βιβλίο του Γ. Παπακωνσταντίνου 

"Game Over": Με αυτή την φράση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να αποτελεί το πρώτο μέρος στον τίτλο του βιβλίου του "Game Over - Η αλήθεια για την κρίση", ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έστειλε χθες από την Καλαμάτα το μήνυμα ότι «δεν θα προχωρήσουμε μπροστά όπως το έκαναν οι άλλες χώρες αν δεν κουβεντιάσουμε με μεγάλη ειλικρίνεια μεταξύ μας ο καθένας για τις ευθύνες που του αναλογούν -όχι για να τις αποδώσουμε, δεν είναι εκεί το ζητούμενο, όσο να καταλάβουμε ακριβώς το τι έφταιξε, τι πήγαινε λάθος στη χώρα».

Η παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού Οικονομικών έγινε χθες στο "Public" Καλαμάτας και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κόσμου, με μεγάλο μέρος του κοινού να είναι νέοι άνθρωποι. Εκεί βρέθηκε και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.

Για το βιβλίο μίλησαν οι Αννυ Ποδηματά πρώην αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Προκόπης Δούκας δημοσιογράφος. Βεβαίως μίλησε και ο ίδιος ο συγγραφέας, που εξήγησε αρχικά ότι το βιβλίο αποτελείται από δύο κομμάτια: Τα προσωπικά του βιώματα για το διάστημα που διετέλεσε υπουργός ως το 2011, αλλά και το επόμενο διάστημα, μέχρι σήμερα, με τη ματιά πλέον του παρατηρητή.

Οπως τόνισε ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου, ανεξάρτητα με το ποιες είναι οι θέσεις του καθένα, τι ψηφίζει και τι πέρασε αυτή την περίοδο, το βιβλίο βοηθά τον καθένα να καταλάβει την περιπέτεια στην οποία μπήκε η Ελλάδα και το πώς επιχείρησε να την αντιμετωπίσει, με τη ματιά ενός από τους ανθρώπους που έζησαν την ιστορία αυτή από μέσα. Επίσης περιγράφει και το πώς λειτούργησε η Ευρωπαϊκή Ενωση, τι έκανε το ΔΝΤ και τι δεν έκανε, οι ισορροπίες όπως αυτές διαμορφώθηκαν ανάμεσα στις διάφορες χώρες, πώς πάρθηκαν οι αποφάσεις. Οι οποίες -είπε ο συγγραφέας- δεν παίρνονται πάντα ορθολογικά ή την στιγμή που πρέπει. 

Σημείωσε δε εμφατικά ότι για να βγει η χώρα από την κρίση, πρέπει πρώτα να καταλάβει γιατί μπήκε. Πρέπει να καταλάβει τι ακριβώς συνέβη, τι έφταιξε. Η απάντηση δεν είναι απλή, σημείωσε ο συγγραφέας, ούτε μονοσήμαντη, πρέπει κανείς να καταλάβει «τι αλλαγές έπρεπε και ακόμη πρέπει να γίνουν». 

Αναφερόμενος στην πραγματικότητα που ο ίδιος βίωσε στο τέλος του 2009 και του 2010, είπε ότι «η Ελλάδα βρέθηκε με ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, ένα μεγάλο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και με παντελή έλλειψη αξιοπιστίας». Ταυτόχρονα η Ευρώπη «βρέθηκε εντελώς ανέτοιμη να αντιμετωπίσει μια χώρα - μέλος και μέλος της Ευρωζώνης, η οποία δεν μπορούσε να τα καταφέρει μόνη της». Η λύση η οποία βρέθηκε ήταν το πρώτο μνημόνιο, «δεν υπήρχαν άλλες λύσεις, ούτε για δανεικά από τη Ρωσία, την Κίνα ή τους Αραβες και αυτό φάνηκε όχι μόνο γιατί και άλλες χώρες μπήκανε και αυτές σε μνημόνια», αλλά και γιατί οι επόμενες κυβερνήσεις Σαμαρά και Τσίπρα «αναγκάστηκαν να συνάψουν μνημόνια».

Φτάνοντας στο σήμερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε λοιπόν ότι ο τωρινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξαπάτησε τους Ελληνες πολίτες λέγοντας πράγματα που δεν ίσχυαν. Σχετικά με το τρίτο μνημόνιο ανέφερε ότι ήρθε μετά από δύο δύσκολα μνημόνια και το χειρότερο «δεν ήταν αναγκαίο, γιατί παρά τα λάθη που είχαν γίνει, όχι μόνο από εμάς αλλά και από τους εταίρους μας -οι οποίοι έκαναν πάρα πολλά λάθη- η χώρα έβγαινε από την κρίση. Ξαναβυθιστήκαμε στην κρίση, η χώρα ξαναμπήκε στην ύφεση και τώρα είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα· αυτό είναι το πολύ μεγάλο κόστος που ανέλαβε η χώρα, ειδικά από το πρώτο εξάμηνο του 2015 και από το δημοψήφισμα». 

Ν.Κ.