Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2016 15:07

Εντυπωσίασε ντοκιμαντέρ για την Κυπαρισσία

Εντυπωσίασε ντοκιμαντέρ για την Κυπαρισσία

 

Το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ "Κυπαρισσία - Το διαμάντι του Ιονίου" - «Αρχαία Κυπαρισσία» προβλήθηκε την Παρασκευή στον χώρο του γυμνασίου της πόλης αφήνοντας πάρα πολύ καλές εντυπώσεις στο κοινό για την προσπάθεια των συντελεστών του. 

Η αίθουσα γέμισε από κόσμο και μέσα από την εικόνα, τις αφηγήσεις και τις συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκε ένα ταξίδι στην Αρχαία Κυπαρισσία, μιας και πρόκειται για μια πόλη που κουβαλά ιστορία και πολιτισμό αιώνων.

Συντελεστές του ντοκιμαντέρ είναι άνθρωποι που αγαπούν την πόλη που ζουν: Γιάννης Σελούλης, Διονύσης Γεωργογιαννόπουλος, Δημήτρης Ζογκόκης και Γιάννης Μποζίκας και η παραγωγή έγινε από την εταιρεία «Firstmedia».

Πρόκειται για μια τριλογία με πρώτο μέρος αυτό που παρουσιάστηκε. Ακολουθούν τα άλλα δύο μέρη που είναι η «Μεσαιωνική Κυπαρισσία» και η « Η Κυπαρισσία σήμερα… μοντέρνα Σταχτοπούτα».

Στο πρώτο μέρος εξερεύνησαν άγνωστα ευρήματα, τοποθεσίες που υπάρχουν γύρω και μέσα στην Κυπαρίσσια, την προϊστορία και ιστορία της, ακόμα και μέσα από τους μύθους. Φιλοξενήθηκαν άνθρωποι των γραμμάτων (καθηγητές, αρχαιολόγοι, πρυτάνεις, ιστοριογράφοι, αφηγητές και ένας ποιητής) όπου και τεκμηριώνουν τις απόψεις τους αλλά και τις αντιθέσεις τους.

Οσον αφορά το κίνητρο αυτών των νέων σημειώνουν: «Το κίνητρο για να το φτιάξουμε ήταν πολλαπλού ενδιαφέροντος αλλά με βασικό άξονα την ανάδειξη της Κυπαρισσίας προς τα έξω, διότι θεωρούμε πως είναι το πιο αδικημένο κομμάτι του Νομού Μεσσηνίας. Οταν αναφέρω πολλαπλό, εννοώ ότι ήμαστε 4 διαφορετικοί άνθρωποι όπου μέσα από τις δικές τους προσωπικές οπτικές, κίνησαν τα νήματα για έναν κοινό στόχο. Ο Γιάννης Μπούκας, ντόπιος, θεωρεί ότι μέσω κάποιων συμφερόντων η πόλη κωλυσιεργεί στην ανάπτυξη εδώ και χρόνια και ότι με μια δυναμική προβολή ίσως αποκολληθεί από κάποια συμφέροντα. Ο Διονύσης Γεωργογιαννόπουλος από την άλλη, ντόπιος, που σήμερα σπουδάζει Θεολογία στην Αθήνα, εκπληρώνει ένα όνειρό του, συγγράφει ένα βιβλίο με όλη την ιστορία της Κυπαρισσίας με πολλές άγνωστες πτυχές όπου κανένας επισκέπτης ή τουρίστας δεν θα μάθαινε ποτέ για αυτή την πόλη. Με μοχλό κίνησης αυτό το όνειρο πιστεύει ότι με την ανάδειξη της πόλης μέσα από το ντοκιμαντέρ θα δώσει στον κόσμο την υποψία ότι η Κυπαρίσσια δεν είναι μόνο μια πόλη αλλά κρύβει πολλά άλλα. Ο Γιάννης Σελούλης ντόπιος, γνωστός σε όλους για την αγάπη του για τη φωτογραφία στα πιο απόκρημνα μέρη και απομονωμένα χωριά της Μεσσηνίας, θέλει να προβάλει μέσα από τον φακό του την ανάδειξη της πόλης αλλά και των γύρω χωριών, με έμφαση στις απόκρυφες γωνιές όπου κανείς δεν έχει δει ή αδιαφορεί να δει έως σήμερα. Ο Δημήτρης Ζογκόκης μένει εδώ και ένα χρόνο στην Κυπαρισσία. Παράτησε την Αθήνα πριν ένα χρόνο και ήρθε να μείνει μόνιμα στην Κυπαρισσία. Ο λόγος είναι ότι ερωτεύτηκε αμέσως αυτή την πόλη. Γνωρίστηκε πολύ σύντομα με τον Γιάννη Σέσουλα και αμέσως ασπάστηκε στις ίδιες απόψεις για την ανάδειξη της πόλης αλλά και την αδικία ότι από όλο το νομό μόνο η Καλαμάτα έχει αναδεχθεί πραγματικά και γνωρίζει ανάπτυξη, σε αντίθεση με την Κυπαρισσία που θα μπορούσε να είναι η πρωτεύουσα πόλη της δυτικής Μεσσηνίας».

 

Κ.Μπ.