Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016 16:03

«Στου χωρισμού τη στράτα...» το Σάββατο στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Από αριστερά, Ελένη Μπιτσώνη και Εφη Σπανού (Μορφωτικός), Μαρία Τσαγκαράκη ( Σύνδεσμος Φιλολόγων) και Τάσος Μπουκουβάλας, εμπνευστής της εκδήλωσης

Από αριστερά, Ελένη Μπιτσώνη και Εφη Σπανού (Μορφωτικός), Μαρία Τσαγκαράκη ( Σύνδεσμος Φιλολόγων) και Τάσος Μπουκουβάλας, εμπνευστής της εκδήλωσης

 

 

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση μνήμης, μουσικής και λόγου, αφιερωμένη στην προσπάθεια των Μικρασιατών να ξαναχτίσουν μια ζωή απ' την αρχή στη νέα τους πατρίδα, την Ελλάδα, μετά την καταστροφή, διοργανώνουν το ερχόμενο Σάββατο 22 Οκτωβρίου ο Μορφωτικός Σύλλογος και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας. 

Η βραδιά έχει τίτλο «Στου χωρισμού τη στράτα...» και θα φιλοξενηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, με ώρα έναρξης τις 7.30 μ.μ. Για το θέμα αυτό δόθηκε χθες μια κατατοπιστική συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Συνδέσμου Φιλολόγων - όπου μεταξύ άλλων έγινε αναφορά στο μάλλον άγνωστο είδος τραγουδιών τα οποία θ' ακουστούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Καταρχάς η πρόεδρος του συνδέσμου Μαρία Τσαγκαράκη διευκρίνισε ότι η βραδιά δεν αφορά το ιστορικό πλαίσιο της μικρασιατικής καταστροφής, αλλά τον αγώνα των εκπατρισμένων Μικρασιατών να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία και να επιβιώσουν στον καινούργιο τους τόπο υπό νέες, δύσκολες συνθήκες. Ετσι, στη σαββατιάτικη εκδήλωση θα ακουστεί αυτό που οι γνώστες ονομάζουν αστικό τραγούδι της Κρήτης: ένα είδος σχετικά άγνωστο στους περισσότερους (αν και κάποια αντιπροσωπευτικά κομμάτια του μας είναι γνωστά), το οποίο περιλαμβάνει τραγούδια που έλεγαν κυρίως οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στις πόλεις, όχι στην ύπαιθρο. Τα τραγουδούσαν άνθρωποι λαϊκοί, μερακλήδες, όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Τσαγκαράκη, και στην Κρήτη ονομάζονται «μπαχανιώτικα». Δεν είναι μαντινάδες, δεν έχουν τέτοιου είδους ρίμα ή ρυθμό, ούτε χορεύονται. Δεν μοιάζουν όμως και με τα δικά μας τραγούδια  «της τάβλας». Είναι τραγούδια του καημού, και ως είδος κατατάσσονται κάπου ανάμεσα στο σμυρνέικο και το ρεμπέτικο.

Η κ. Τσαγκαράκη τόνισε ότι στην εκδήλωση συμμετέχει η χορωδία του Συλλόγου Ρεθύμνιων Μικρασιατών υπό τη διεύθυνση του σπουδαίου χοράρχη Ανδρέα Γιακουμάκη, καθώς επίσης η καθηγήτρια ελληνικής παραδοσιακής μουσικής Γεωργία Ψαραδέλλη με ένα μουσικό σύνολο αποτελούμενο από μαθητές της.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο εμπνευστής της βραδιάς «Στου χωρισμού τη στράτα...», Τάσος Μπουκουβάλας - μουσικός ο ίδιος και σύζυγος της Γεωργίας Ψαραδέλλη. Αφού ανέφερε ότι την εκδήλωση θα προλογίσουν η Μαρία Τσαγκαράκη και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Ελένη Βολονάκη, εξήγησε πώς προέκυψε η ιδέα για τη διοργάνωση αυτής της βραδιάς της. Ανέφερε ότι την αφορμή την πήρε από ένα εξαιρετικό CD του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών με τα συγκεκριμένα τραγούδια, το οποίο του πρόσφερε και την έμπνευση να γράψει τα πεζά αφηγηματικά κείμενα που θα διαβάσει ο ίδιος το Σάββατο, ανάμεσα στα τραγούδια. 

Ο κ. Μπουκουβάλας θα παίζει επίσης κρουστά στην εκδήλωση - την οποία χθες εξομολογήθηκε ότι είδε ως μια τριπλή ευκαιρία. α) Να μνημονεύσει τους προγόνους του, καθώς έχει μικρασιατική καταγωγή. β) Να ακουστούν αυτά τα τραγούδια. Και γ) να ενώσει έναν δάσκαλο με μια μαθήτρια: τη σύζυγό του Γ. Ψαραδέλλη, με τον παλιό της δάσκαλο Ανδ. Γιακουμάκη.

Τέλος, εκ μέρους του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας η Εφη Σπανού ανέφερε πως ο σύλλογος προσπαθεί να στηρίζει πάντα τους ανθρώπους του πολιτισμού, και σε αυτό το πλαίσιο συμμετέχει στη διοργάνωση της εκδήλωσης μνήμης Μικρασιατών.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στην εκδήλωση «Στου χωρισμού τη στράτα...» συμμετέχει ο Σύλλογος Ρεθυμνίων Μικρασιατών με χορωδία (Μαρία Αλεξανδράκη, Στυλιανή Δαφέρμου, Αδαμαντία Καζίλα, Σοφία Καθαράκη, Μαρία Λουδάκη, Σταύρος Μαρίνος, Συλβάνα Μαρνέλου, Λευτέρης Μιχαλάς, Κυριακή Παπαδομανωλάκη, Αικατερίνη Πολογιωργάκη, Στέλιος Σιμιτζής, Μαρία Σιράγα, Γιάννης Σκεπέτζης, Μαρίνα Σπαντιδάκη, Δέσποινα Συργιανόγλου, Παρασκευάς Συργιανόγλου, Νικόλαος Τσουπάκης, Μαρία Φουντεδάκη), λύρα (Γρηγόρης Γιακουμάκης) και μπουλγαρί (Μιχάλης Κότης).

Διευθύνει ο καθηγητής μουσικής Ανδρέας Γιακουμάκης, εκλεγμένο μέλος Ε.ΔΙ.ΓΙ. και διδάσκων Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου.

Επίσης θα εμφανιστεί η καθηγήτρια ελληνικής παραδοσιακής μουσικής Γεωργία Ψαραδέλλη (λύρα Κρήτης, πολίτικο ντέφι, ταμπουράς, φωνή) με μαθητές της που τραγουδούν και παίζουν: Ζωή Αγγελή, Σοφία Αράπογλου, Χρήστος Αρτεμίσιος, Φαίδρα Δέδε (ταμπουράς), Φωτεινή Γαϊτανάρου (ζίλια), Πολυξένη Καβουρίνου, Νίκος Ποταμούσης (λύρα Κρήτης), Ειρήνη Καλαμαρά, Αλεξάνδρα Κουδούνη, Ευρυδίκη Κουμανάκου, Βάλια Κυριακουλάκου (κουτάλια), Ειρήνη Μπορτόνε (ταραμπούκα), Ιωάννης Μπελιάς, Καλλιόπη Μπελιά, Κωνσταντίνα Κιούλου, Αλτάνα Παπαδοπούλου, Παναγιώτα Πιτσιλή (τουμπελέκι), Ηλίας Πλαγιαννάκος (κρουστά), Σταυρούλα Πράσινου, Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος (λαούτο), Αναστάσιος Τρίτας (λάφτα), Ελένη Χαραλαμποπούλου, Μαριλένα Χριστοπούλου.

Κείμενα - Αφήγηση: Τάσος Μπουκουβάλας. Προλογίζουν: Ελένη Βολονάκη, επίκουρη καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και Μαρία Τσαγκαράκη, φιλόλογος - πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας.

Μεταξύ άλλων θ' ακουστούν τα τραγούδια: «Δακρύζω με παράπονο», «Οσο βαρούν τα σίδερα», «Τα βάσανά μου χαίρομαι», «Οσο σιμώνει ο καιρός», «Χρυσό πουλί της γειτονιάς», «Αχ, τι γλυκά»

«Μικρό μου», «Σαν είχες άλλον στην καρδιά», «Ψεύτη ντουνιά», «Γλυκά που είναι τα δάκρυα», «Πάρε καρότσα κι έλα», «Το μερακλίδικο πουλί».