Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016 15:31

Εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά και πρεμιέρα παιδικής παράσταση του ΔΗΠΕΘΕΚ

Γράφτηκε από την
Εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά και πρεμιέρα παιδικής παράσταση του ΔΗΠΕΘΕΚ

Για τις εκδηλώσεις της παραμονής πρωτοχρονιάς και την υποδοχή του καινούργιου χρόνου στην Καλαμάτα μίλησε χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σάκης Ηλιόπουλος. Αναφέρθηκε ακόμη στην πρεμιέρα της παιδικής παράστασης του ΔΗΠΕΘΕΚ, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 8 Ιανουαρίου, καθώς επίσης στα προβλήματα -κυρίως οικονομικά και, συνακόλουθα, στελεχιακού δυναμικού- του θεάτρου.

Πιο αναλυτικά, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο στην Αριστομένους, ο κ. Ηλιόπουλος μίλησε καταρχάς για τις υπαίθριες ανοιχτές εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Καλαμάτα αύριο Σάββατο 31 Δεκεμβρίου, με επίκεντρο την πλατεία: Από το πρωί η Δημοτική Φιλαρμονική θα παίζει χριστουγεννιάτικες μελωδίες κι ο Αϊ-Βασίλης θα περιμένει τα παιδιά, ενώ φορείς και σύλλογοι θα έχουν τις δικές τους δραστηριότητες στα Σπιτάκια συμπληρώνοντας την εορταστική ατμόσφαιρα. 

Στις 11.30 τη νύχτα η πόλη, οι πολίτες της και οι επισκέπτες θα μπουν στο κλίμα της υποδοχής του 2017, με τη συνοδεία μουσικής από τη Φιλαρμονική γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο της κεντρικής πλατείας. Στα Σπιτάκια θα υπάρχουν κεράσματα, και μετά την αντίστροφη μέτρηση, τα μεσάνυχτα, η αλλαγή του χρόνου θα φωτιστεί με πυροτεχνήματα. Αυτό είναι κάτι που γίνεται πια σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης, σχολίασε ο κ. Ηλιόπουλος - ο οποίος σημείωσε ότι πέρυσι και πρόπερσι οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να γίνει η γιορτή για την υποδοχή του νέου έτους, λέγοντας ότι φέτος ελπίζει πως ο καιρός δεν θα μας τα χαλάσει πάλι.

 

«ΤΟ ΔΗΠΕΘΕΚ ΝΑ ΑΝΗΚΕΙ Σ' ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ»

«Γνωρίζετε όλοι την κατάσταση στο Δημοτικό Θέατρο» είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος πριν αναφερθεί στη νέα παραγωγή. Και πρόσθεσε ότι η κρατική επιχορήγηση είναι μόλις 42.000 ευρώ, ενώ κάποτε ήταν 250.000. 

Τα χρήματα αυτά δεν φτάνουν ούτε για την παιδική παράσταση που θα κάνει πρεμιέρα σε λίγες μέρες και είναι από τις οικονομικότερες παραγωγές, σχολίασε ο κ. Ηλιόπουλος. Και συνέχισε λέγοντας πως ακούγονται κάθε τόσο εξαγγελίες ότι θα ρυθμιστεί οριστικά το θέμα των ΔΗΠΕΘΕΚ ώστε να επιχορηγούνται από την αυτοδιοίκηση, τους δήμους και τις περιφέρειες, αλλά δεν γίνεται τίποτα. Είπε ότι άλλα δημοτικά θέατρα καρκινοβατούν κι άλλα στηρίζονται και στις δικές τους δυνάμεις, όπως συμβαίνει στην Καλαμάτα. Τόνισε ότι το οικονομικό πρόβλημα αφορά φυσικά και τη στελέχωση του θεάτρου, καθώς υπάρχει αδυναμία προσλήψεων, γι' αυτό και επί του παρόντος με το ΔΗΠΕΘΕΚ ασχολείται ένα άτομο από τη «Φάρις» κι όλα τα υπόλοιπα γίνονται από εξωτερικούς συνεργάτες. 

Απαντώντας αργότερα σε ερωτήσεις, ο αντιδήμαρχος είπε ότι το κράτος που δημιούργησε τα ΔΗΠΕΘΕΚ οφείλει και να τα φροντίσει, αλλιώς να παραδώσει τουλάχιστον αυτή την αρμοδιότητα στην αυτοδιοίκηση. Ανέφερε δε ότι σε ένα τέτοιο καθεστώς η Καλαμάτα θα μπορούσε να είναι η θεατρική "έδρα" ολόκληρης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και το ΔΗΠΕΘΕΚ να λειτουργεί ως δημοτικό θέατρο και του Αργους π.χ. κι άλλων πόλεων. Ετσι, θα μπορούσε να προσλάβει και καλλιτεχνικό διευθυντή, που σήμερα δεν έχει.

Τέλος, όσον αφορά τις εγκαταστάσεις του θεάτρου, ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι έχουν γίνει ήδη ορισμένες εργασίες και θα γίνουν κι άλλες, σχετικές με τις μονώσεις, με κάποια προβλήματα υγρασίας, καθώς και με τη θέρμανση. Με την ευκαιρία αυτή μάλιστα σημείωσε ότι το ΔΗΠΕΘΕΚ δεν λειτουργεί αυστηρά και μόνο ως θέατρο, αλλά είναι ένας χώρος με δυνατότητες πολλαπλών χρήσεων.

 

«ΟΡΝΙΘΕΣ» ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Αναφορικά με την καινούργια παραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Καλαμάτας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος είπε ότι την Κυριακή 8 Ιανουαρίου θα κάνουν πρεμιέρα οι «Ορνιθες» του Αριστοφάνη από την παιδική σκηνή, σε σκηνοθεσία του Κώστα Κατσουλάκη. Βοηθός σκηνοθέτη είναι η Εύη Γιαννακοπούλου και τις χορογραφίες τις επιμελήθηκε η Μαρία Λαδά.

«Στόχος είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την αρχαία ελληνική γραμματεία, μέσα από μια φαντασμαγορική παράσταση», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ηλιόπουλος και τόνισε ότι η παράσταση βασίζεται σε ηθοποιούς που κατοικούν στην Καλαμάτα ή κατάγονται από εδώ. Ενας δεύτερος στόχος είναι λοιπόν να δημιουργηθεί μια "σχολή" ηθοποιών, όπως ανέφερε: ένας επαγγελματικός θίασος από ανθρώπους που θα εργάζονται στις παραγωγές του Δημοτικού Θεάτρου. 

Συγκεκριμένα στους «Ορνιθες» παίζουν, η Νάστια Βραχάτη, η Εύη Γιαννακοπούλου, ο Κωνσταντίνος Πασσάς, ο Γιώργος Τσαπόγας, ο Γιάννης Κατσιμίχας, η Μαρία Λαδά και ο Πάνος Κουραμπάς. Η διασκευή και η επιμέλεια σκηνικών - κοστουμιών - φωτισμών είναι επίσης του Κώστα Κατσουλάκη, ενώ η μουσική του Μιχάλη Χριστοδουλίδη.

Από την επομένη της πρεμιέρας, Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, ξεκινά και το πρόγραμμα παραστάσεων για σχολεία τις καθημερινές. Το έργο θα παίζεται μέχρι το Πάσχα, και το τηλέφωνο συνεννόησης για τα σχολεία είναι: 27210 82616. Τα εισιτήρια κοστίζουν 5 ευρώ για τα παιδιά και 10 για τους ενήλικους.


NEWSLETTER