Αυτό γνωστοποιήθηκε από τον δήμο, ο οποίος υπενθυμίζει ότι το βραβείο είναι ετήσιο, πανελλήνιο, συνοδεύεται με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ και αναφέρεται σε βιβλίο δοκιμίων ελεύθερου στοχασμού, με θεματικό περιεχόμενο από όλους τους τομείς της σκέψης, όπως πολιτική και κοινωνία, φιλολογία, φιλοσοφία, θεολογία, λογοτεχνική κριτική κ.λπ.
Το εν λόγω πόνημα, που θα πρέπει να έχει εκδοθεί μεταξύ του περυσινού Φεβρουαρίου και των τελών του φετινού αντίστοιχου μήνα, θα πρέπει να κατατεθεί, πριν τη λήξη της προθεσμίας, σε πέντε αντίτυπα στο δικηγορικό γραφείο της Ελένης Φωτέα (Μέρλιν 4 – 106 71, Αθήνα) με την ένδειξη «Για το Βραβείο Παν. Φωτέα».
Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, «η Επιτροπή που θα κρίνει τα βιβλία αυτά -αλλά και όσα κατά την κρίση της δεν έχουν τυχόν υποβληθεί (εάν τα υποβληθέντα δεν ικανοποιούν τα μέλη της Επιτροπής)-, συγκροτήθηκε με απόφαση του δημάρχου Καλαμάτας, ως εξής:
α) Μαριάνος Καράσης, συγγραφέας, ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ως πρόεδρος, β) Διονύσιος Μαγκλιβέρας, συγγραφέας, νομικός, πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, γ) Νικόλαος Μηλιώνης, συγγραφέας, επίκουρος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, σύμβουλος Ελεγκτικού Συνεδρίου, δ) Γεώργιος Ανδρειωμένος, συγγραφέας, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ε) Παναγιώτης Νίκας, δήμαρχος Καλαμάτας».