Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017 08:48

Ξεκινά αύριο το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Ξεκινά αύριο το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

 

Ξεκινά αύριο, Παρασκευή, στις 8 μ.μ. το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, το οποίο θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 30 του μήνα.

Οι προβολές του θα γίνουν στο αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, ενώ μέρος τους θα φιλοξενηθεί επίσης στο Γύθειο (20 - 22 Ιανουαρίου), τη Σπάρτη (25 - 28 Ιανουαρίου), το Αργος (26 - 29 Ιανουαρίου) και την Αμαλιάδα (27 - 29 Ιανουαρίου). Για το θέμα μίλησαν χθες αναλυτικά οι διοργανωτές, στο παλιό Δημαρχείο σε συνέντευξη Τύπου. 

Ο πρόεδρος της "Φάρις" Θανάσης Ηλιόπουλος είπε πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που το Φεστιβάλ γίνεται θεσμός και καθιερώνεται. Είναι το 3ο μεγάλο φεστιβάλ του νομού, μαζί με το Χορού και το Χορωδιών. "Ο δήμος στηρίζει το θεσμό οικονομικά, αλλά και με την παραχώρηση του Εργατικού Κέντρου και με τη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων" εξήγησε. 

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Τζίνα Πετροπούλου συνέχισε λέγοντας πως κεντρικό θέμα του φέτος είναι το προσφυγικό και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι ταινίες θα είναι 75 -50 οι ξένες και 25 οι ελληνικές. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα προβληθούν 41 από αυτές. Θα γίνουν σεμινάρια και εκπαιδευτικές προβολές για τα σχολεία το πρωί, το διάστημα 9 π.μ. - 1 μ.μ., μετά από κράτηση. Η πρώτη ταινία που θα δει το κοινό είναι του Μεσσήνιου Ιωάννη Γρηγορόπουλου "Viktor Ullmann: Βιογραφία μίας ηχογράφησης" στις 8 μ.μ. Θα ακολουθήσει συναυλία πιάνου με τη Maria Garzon σε 5 σονάτες του Ούλμαν, σε συνεργασία με το Ωδείο. Φέτος θα δοθεί Βραβείο Κοινού, ένα για την καλύτερη ελληνόγλωση και ένα για την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία με 1.000 ευρώ έπαθλο το καθένα (από την Αgrovim και το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ) και ένα έργο τέχνης από τους Γιάννη Γκούζο και Ηλία Χριστόπουλο. 

Το Φεστιβάλ υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση" και συγχρηματοδοτείται από το ΕΚΤ και από εθνικούς πόρους.

Με τη σειρά του ο διευθυντής του Ωδείου Στάθης Γυφτάκης αναφέρθηκε στη συνεργασία του Φεστιβάλ με το Ωδείο και μίλησε για το πρόγραμμα "Μουσικές του κόσμου" που ξεκινά από τις 20 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει ως τις 19 Φεβρουαρίου. Υπογράμμισε κάποια πράγματα για τη ζωή του Viktor Ullmann, ο οποίος πέθανε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, αλλά πρόλαβε όσο ήταν αιχμάλωτος να γράψει τη μουσική του, μέσα στις απάθρωπες συνθήκες… Στις 29 Ιανουαρίου ακολουθεί διάλεξη και συναυλία για το σιτάρ με το Νεκτάριο Μητριτσάκη. Στις 5 Φεβρουαρίου η Εύα Ατματζίδου θα δώσει συναυλία πάνω στις νέες τεχνικές της ηλεκτροακουστικής κιθάρας και στις 9 Φεβρουαρίου ακολουθεί βραδιά μπλουζ με τους "Blues escape". Στις 12 Φεβρουαρίου τη σκυτάλη παίρνει ο Βασίλης Αναγνώστου με το σεμινάριο "Ολα είναι παιχνίδι". Στις 14 Φεβρουαρίου η Κατερίνα Παλαιολόγου, ο Ηλίας Αναγνωσταράς και ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος θα παίξουν τραγούδια σχετικά με τον έρωτα, αλλά και από την κωμική του πλευρά. Στις 19 Φεβρουαρίου έρχονται για το 6ο Φεστιβάλ Κιθάρας ο Κώστας Κοτσιώλης και ο Θεόδωρος Αντωνίου. Το επόμενο διάστημα θα αρχίσει και η "Ανοιξη των πλήκτρων".

Γ.Σαρ.

* Στη φωτογραφία από αριστερά Θανάσης Ηλιόπουλος, Τζίνα Πετροπούλου, Στάθης Γυφτάκης