Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017 10:38

Θεατρική Διαδρομή: Εντατικές πρόβες για «Το κλουβί με τις τρελές»

Συνεχίζονται εντατικά οι πρόβες του έργου «Το κλουβί με τις τρελές», μια σάτιρα-ορόσημο για τον σεξισμό και τα ήθη, την οποία θα παρουσιάσει η «Θεατρική Διαδρομή» στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, από 3 έως 19 Μαρτίου.

Η γοητεία της διαφορετικότητας, οι οικογενειακές αξίες, το εκκεντρικό χιούμορ, ο έρωτας και η συντροφικότητα, το κωμικό και το τραγικό συνθέτουν ένα έργο γεμάτο χρώμα, λάμψη, φρου-φρου και μποά, που έγινε δύο φορές ταινία και επιτυχημένο μιούζικαλ. 

Η υπόθεση: Στο Σεν Τροπέ της Κυανής Ακτής ο Ζορζ διευθύνει το πολυτελές night club «Το κλουβί με τις τρελές», στο κεντρικό show του οποίου πρωταγωνιστεί ο Αλμπέν ως Drag Queen με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Ζα-Ζα Napoli. Οι δυο τους είναι ζευγάρι 15 χρόνια. Η απόφαση του γιου του Ζορζ, του Λοράν, να παντρευτεί την Μιριέλ, κόρη συντηρητικού βουλευτή της Σοσιαλχριστιανικής Ενωσης Αγροτών, θα ταράξει συθέμελα την ρουτίνα τους. Οταν καταφθάνουν δε και οι υποψήφιοι συμπέθεροι Καμίλ και Εντουάρ Ντελαφουά, η μια παρεξήγηση φέρνει την άλλη, το γέλιο αναβλύζει άφθονο. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο όταν εμφανίζεται και η φυσική μητέρα του Λοράν, η Σιμόν, πρώην χορεύτρια των Φολί Μπερζέρ, που είναι τώρα παντρεμένη με πρόεδρο μεγάλης αφρικανικής χώρας. Από κοντά και οι παπαράτσι αποφασισμένοι να απαθανατίσουν το... σκάνδαλο!

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Το θεατρικό έργο του Jean Poiret «Το κλουβί με τις τρελές» ανέβηκε για πρώτη φορά στο Theatre du Palais Royal το Φεβρουάριο του 1973, με τον ίδιο τον συγγραφέα (και ηθοποιό) να ενσαρκώνει τον ρόλο του Ζορζ. Σε αυτό το πρώτο του ανέβασμα, έφτασε τον ασύλληπτο αριθμό των 1.800 παραστάσεων (περισσότερο από ένα εκατομμύριο θεατές). Το 1978 «Το κλουβί με τις τρελές» γίνεται ταινία, βγαίνει στους κινηματογράφους της Αμερικής και αυτόματα καταγράφεται ως η πιο επιτυχημένη εμπορικά ξενόγλωσση ταινία έως τότε. Μια κωμωδία έτη μπροστά από την εποχή της, που όχι μόνο προκαλούσε το ευρύ κοινό με το θέμα της, αλλά απέκτησε αμέσως cult χαρακτήρα, φανατικό κοινό και άνοιξε τον δρόμο για να γνωρίσει το ευρύ κοινό το λεγόμενο queer cinema. Παγκόσμια εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία, η ταινία κέρδισε τα βραβεία αρκετών ενώσεων στην κατηγορία της ξενόγλωσσης ταινίας και απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα ξενόγλωσσης ταινίας. 

Επίσης το 1996 έγινε ταινία  σε σκηνοθεσία Μάικλ Νίκολς με τον τίτλο “The Birdcage”,   με πρωταγωνιστές τον Ρόμπιν Oυίλιαμς, Νέιθαν Λέιν, Τζην Χάκμαν.

Το θεατρικό έργο του Jean Poiret έγινε σύντομα και μιούζικαλ με τεράστια επιτυχία στο Broadway, ενώ χαρακτηρίστηκε ως η πιο διασκεδαστική ταινία που έκανε το γαλλικό σινεμά τη δεκαετία του ’70! 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση - Διασκευή: Πάνος Χαρίτογλου, Αλέξης Κωνσταντινίδης. Σκηνοθεσία: Κώστας Χαλκιάς. Μουσική Επιμέλεια - Σκηνικά: Κώστας Χαλκιάς, Ηλίας Παρθένιος. Κοστούμια: Κώστας Χαλκιάς, Τζένη Αραπάκη. Φωτισμοί: Λεωνίδας Παπαδόπουλος. Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαρία Τούμπουρου, Αγγελική Κανδυλιώτη. Τεχνικοί σκηνικών: Γιάννης Κυριακόπουλος, Νίκος Κολόζης, Ακης Κουρμπέτης. Φωτογραφίες: Νικήτας Κότσιαρης. Αφίσα: Κώστας Χαλκιάς. Διεύθυνση παραγωγής: Αντώνης Κατσάς. 

Παίζουν τα μέλη της "Θεατρικής Διαδρομής": Χρήστος Καράμπελας, Πάρις Καλογεράκος, Τάκης Βεργόπουλος, Γιώργος Ιατρόπουλος, Ηλίας Παρθένιος, Γιάννης Φωτεινόπουλος, Ευτυχία Μουτεβελή, Χριστιάνα Ρούπα, Αγγελική Κανδυλιώτη, Πέγκυ Θεοδουλίδη, Νίκος Κολόζης,  Μανώλης Σηφογιωργάκης, Χάρης Πλεματιάς, Γιώργος Τσόπελας, Αδαμαντία Κωνσταντοπούλου, Μάριος Μέτσιος.