Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017 07:58

Αφιέρωμα στο καλτ από την Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

Αφιέρωμα στο καλτ από την Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

 

Ενα μεγάλο αφιέρωμα στο καλτ διοργανώνει για το μήνα Φεβρουάριο η "Filmhouse // Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας", με πλούσιο πρόγραμμα.

Μετά από 4 χρόνια έντονης κινηματογραφικής δραστηριότητας, η Λέσχη είναι πια αρκετά ώριμη και έμπειρη να τολμήσει την προσέγγιση μιας ενότητας με την οποία φλέρταρε από τους πρώτους μήνες λειτουργίας της, τις περιβόητες ταινίες καλτ, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές. 

Ο όρος cult (λατρεία) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1970, για να περιγράψει την περιρρέουσα κουλτούρα γύρω από τις underground και midnight ταινίες. Οι underground ταινίες εμφανίστηκαν στη δεκαετία του ΄50 με κύριο εκπρόσωπο τον Χάουαρντ Χωκς και στην εξέλιξή τους διαμόρφωσαν το γνωστό ρεύμα του ανεξάρτητου αμερικανικού αρχικά και ευρωπαϊκού μετέπειτα κινηματογράφου, έναν αντίλογο στο mainstream ως προς το είδος, τη θεματική και το στιλ. Χαρακτηριστικό δείγμα του ανεξάρτητου cult είναι σχεδόν ολόκληρη η φιλμογραφία του Τζιμ Τζάρμους και στο αφιέρωμα αυτό θα προβληθεί η ταινία του "Στην παγίδα του νόμου" (23 Φεβρουαρίου).

Από την άλλη πλευρά, το 1953 εμφανίστηκε το λεγόμενο ρεύμα των midnight movies, η σωρηδόν δηλαδή παραγωγή και μεταμεσονύκτια προβολή ταινιών β’ ποιότητας, τρόμου ή παρωδίες, τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο. Το ρεύμα αυτό είχε τεράστια απήχηση στο κοινό, στους κινηματογράφους συνέρρεαν πλήθη να παρακολουθήσουν μεταμεσονύκτιες προβολές, ενώ στην τηλεόραση προβάλλονταν παλιές αποτυχημένες πειραματικές ταινίες με τεράστια επιτυχία, στο πλαίσιο μεταμεσονύκτιων τηλεοπτικών σόου, με γνωστότερο το "Vampiria Show" με παρουσιάστρια τη σέξι βαμπίρ Vampiria. Κλασικό παράδειγμα αυτού το είδους  που κυριαρχούσε στις μεταμεσονύκτιες προβολές μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ΄80 είναι η ταινία του Τοντ Μπράουνινγκ  "Freaks" (9 Φεβρουαρίου). Στις midnight cult ταινίες την πρώτη θέση κατέχει πια το εμβληματικό "The Rocky Horror Picture Show" του Τζιμ Σάρμαν (23 Φεβρουαρίου), μία παρωδία – φόρος τιμής στις b movies, που οι οπαδοί της άγγιζαν τα όρια του παροξυσμού σε κάθε προβολή της, αφού συνέρρεαν μεταμφιεσμένοι και αναπαριστούσαν μέρη της ταινίας ακόμα και ταυτόχρονα με την προβολή.

Σήμερα με τον όρο καλτ ορίζεται ένα μεγάλο φάσμα κινηματογραφικών δημιουργημάτων που είναι συνήθως πρόχειρες και φθηνές παραγωγές, με αμφιλεγόμενης ποιότητας σενάριο και σκηνοθεσία, που κατά την έξοδό τους στους κινηματογράφους  σημείωσαν παταγώδη αποτυχία. Κοινός παρονομαστής των ταινιών αυτών είναι ότι στο πέρασμα του χρόνου απέκτησαν αφοσιωμένο και παθιασμένο κοινό που αγγίζει τα όρια της λατρείας. Από τις πιο αμφιλεγόμενες, με το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα fan club είναι η ταινία των αδελφών Κοέν "The Βig Lebowski" (2 Φεβρουαρίου). Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις, όπου σπουδαίες και πολυβραβευμένες ταινίες περιβλήθηκαν τον όρο καλτ για τον εξτρεμισμό ή την εκκεντρικότητά τους όπως είναι το "Κουρδιστό πορτοκάλι" του Στάνλεϋ Κιούμπρικ (9 Φεβρουαρίου). 

Στο αφιέρωμα αυτό η Ελλάδα εκπροσωπείται από την πολιτιστική σάτιρα του 1983 σε σκηνοθεσία του Νίκου Ζερβού "Ο δράκουλας των Εξαρχείων" (2 Φεβρουαρίου) με επιρροές από τις ταινίες τρόμου της δεκαετίας του 1960 - 70 και τις ταινίες του Τζον Γουότερς, ενώ κατ’ εξοχήν Ελληνας καλτ σκηνοθέτης θεωρείται ο Νίκος Τριανταφυλλίδης.

Δε νοείται αφιέρωμα στο καλτ χωρίς μεταμεσονύκτιες προβολές γι' αυτό ο φετινός Φεβρουάριος θα έχει διπλές προβολές στις 9.30 και στις 11.30 μ.μ. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα: - Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 9.30 μ.μ. "Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι" [1998], σκηνοθεσία: Joel Coen, Ethan Coen, παίζουν: Jeff Bridges, John Goodman, Julianne Moore στο Εργατικό Κέντρο. Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη για νέους κάτω των 18 ετών. Στις 11.30 "O δράκουλας των Εξαρχείων" [1983], σκηνοθεσία: Νίκος Ζερβός, παίζουν: Τζίμης Πανούσης, Κωνσταντίνος Τζούμας, Σάκης Μπουλάς, στο Εργατικό Κέντρο (ελεύθερη μεταμεσονύκτια προβολή). 

- Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, 9.30 "Το κουρδιστό πορτοκάλι" [1971], σκηνοθεσία: Stanley Kubrick, παίζουν: Malcolm McDowell, Patrick Magee, Michael Bates στο Εργατικό Κέντρο /στις 9.30. Η είσοδος κοστίζει 4 ευρώ και είναι ελεύθερη για νέους κάτω των 18 ετών. Στις 12 τα μεσάνυχτα: "Τα τέρατα" [1932], σκηνοθεσία: Tod Browning, παίζουν: Wallace Ford, Leila Hyams στο Εργατικό Κέντρο στις 11.30 μ.μ.(ελεύθερη μεταμεσονύκτια προβολή). 

- Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου" 9.30 μ.μ. "Στην παγίδα του νόμου" [1986], σκηνοθεσία: Jim Jarmusch, παίζουν: Tom Waits, John Lurie, Roberto Benigni στο Εργατικό Κέντρο, η είσοδος κοστίζει 4 ευρώ και είναι ελεύθερη για νέους κάτω των 18 ετών. Στις 11.30 μ.μ. "The Rocky Horror Picture Show" [1975], σκηνοθεσία: Jim Sharman, παίζουν: Tim Curry, Susan Sarandon στο Εργατικό Κέντρο, (ελεύθερη μεταμεσονύκτια προβολή).