Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017 08:32

«Ο ήχος του όπλου» της Λούλας Αναγνωστάκη στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας (βίντεο)

 

 

"Ο ήχος του όπλου" της Λούλας Αναγνωστάκη ανεβαίνει στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, για αυτή τη σεζόν και η επίσημη πρεμιέρα θα γίνει αύριο Σάββατο, το βράδυ.

Η σκηνοθεσία είναι του Πέτρου Νάκου και πρωταγωνιστεί η Μίνα Χειμώνα. Το έργο είναι μία συμπαραγωγή του θεατρικού οργανισμού "Altera pars" και της "Φάρις", του Δήμου Καλαμάτας. 

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ανέφερε για άλλη μια φορά πως το ΔΗΠΕΘΕΚ πρέπει να σταθεί όρθιο και πως στέκεται σχεδόν… μόνο του. Είπε πως την επόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με την υπουργό Λυδία Κονιόρδου και θα της θέσει εκ νέου τα θέματα αυτά. Ο πρόεδρος της "Φάρις" Θανάσης Ηλιόπουλος μίλησε για τη χειμερινή παραγωγή, η οποία ανεβαίνει για 12 παραστάσεις. Το κόστος της ήταν 20.000 ευρώ συμπεριλαμβανόμενου του ΦΠΑ. Πρόσθεσε πως η θεατρική ομάδα θα προσπαθήσει να κάνει ανοίγματα και σε διάφορες ομάδες πολιτών, ώστε να γνωρίσουν το έργο. 

Η πρωταγωνίστρια Μίνα Χειμώνα δήλωσε πως το έργο έχει πάρει πολύ καλές κριτικές, όσες χρονιές παίχτηκε στην Αθήνα. Γράφτηκε το '85 και ανέβηκε το '87 από τον Κουν στο Θέατρο Τέχνης. "Απευθύνεται και σε νεαρές ηλικίες, γιατί τα θέματά του είναι σύγχρονα και καθημερινά" πρόσθεσε η ίδια. 

Τα σκηνικά είναι της "Altera pars", οι φωτισμοί του Παναγιώτη Μανούση, τα κοστούμια της Δέσποινας Χειμώνα, όπως και η επιμέλεια σκηνικού και την κινησιολογία έκανε η Ελβίρα Μπαρτζώκα. Βοηθός σκηνοθέτη ήταν η Αγγελική Κοντού. Παίζουν ακόμα οι ηθοποιοί: Λιάνα Παρούση, Εφη Κιούκη, Πάνος Νάτσης, Τάσος Περάκης. Φωτογραφίες έβγαλαν οι: Κώστας Αβραμηλάς, Κώστας Δελχάς, Τζίνα Σταύρου. 

Το έργο παίζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9.15 μ.μ. και Κυριακή 6.15 μ.μ. Για κρατήσεις: 27210 82616, 6983-581023. Εισιτήρια: 10 ευρώ και 8 το ανέργων.

Μέσα σ' ένα σπίτι, μια μάνα συναντιέται με τον γιο της, που έχει έναν ολόκληρο χρόνο να τον δει, ενώ έξω από αυτό επικρατεί μια πανηγυρική προεκλογική ατμόσφαιρα. Συγκοινωνούντα δοχεία; Ενας ήχος όπλου, που δεν ακούγεται ποτέ κι όμως θα ανατρέψει όλα τα γεγονότα μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Ο Μιχάλης από την επαρχία, πρωτοετής φοιτητής, συζεί με μια νεαρή εργαζόμενη κοπέλα, την Φανή. Ο Γιάννης, ο μικρός αδελφός της Φανής, μπλέκει σε μια περίεργη υπόθεση με ένα παράνομο όπλο. Ενα φθινοπωρινό απόγευμα, η μητέρα του Μιχάλη, η Κάτια, που έζησε στην επαρχία, παγιδευμένη σε επιλογές που δεν επιθυμούσε, έρχεται στην Αθήνα για να ψηφίσει. Συναντά τον δεκαοχτάχρονο γιο της, καθώς και άλλα πρόσωπα. Από την παλιά της φίλη Μαρίκα, μαθαίνει πως ο Μιχάλης δεν έχει πατήσει στη Σχολή, πως ετοιμάζεται να φύγει για την Αμερική και πως η Φανή είναι έγκυος. Στην προσπάθειά της η Κάτια να ελέγξει την κατάσταση, έρχεται αντιμέτωπη με το γιο της, μέσα σε μια προεκλογική παράνοια...

Η παράσταση διαδραματίζεται στη σημερινή εποχή αν και το θεατρικό έργο γράφτηκε το ’85 με φόντο το προεκλογικό κλίμα και την συνθηματολογία της εποχής. Εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι το έργο παραμένει επίκαιρο και εμβληματικό: τα ίδια ζητήματα, οι ίδιες απορίες για τη ζωή, τα αιώνια αναπάντητα ερωτήματα.  Ανθρωποι μπερδεμένοι, εγκλωβισμένοι στο παρόν τους, με το μέλλον τους αβέβαιο και τις φιλικές, ερωτικές ή οικογενειακές τους σχέσεις προβληματικές... Και όλα αυτά μέσα σε ένα προεκλογικό κλίμα που επηρεάζει την ένταση, τον ρυθμό, τη ροή και δράση  του έργου, παραπέμποντας στο σημερινό πολιτικό τοπίο. Στην ιστορία των «μεγάλων» πρωταγωνιστών, εντάσσεται ο μικρόκοσμος των απλών ανθρώπων, σε μια εποχή που η ιδεολογία δεν μπορεί να κατευνάσει την υπαρξιακή αγωνία. Ολα εξελίσσονται γρήγορα, μέσα σε μια μόλις μέρα, με έναν καταιγιστικό ρυθμό. Το έργο σημαδεύει, σαν όπλο, την σημερινή ελληνική πραγματικότητα με τη σκληρή, ευθύβολή του ειλικρίνεια.

Πώς ένα όπλο μπορεί να σκορπίσει τον θάνατο χωρίς να εκπυρσοκροτήσει; Οι ήρωες βρίσκονται στα όρια νευρικής κρίσης, εξαιτίας της κρίσιμης πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα… Τα πρόσωπα βρίσκονται στο μεταίχμιο - δίνουν την εντύπωση ότι αιωρούνται ανάμεσα στο πριν και το μετά, ανάμεσα στο λογικό και το παράλογο. Στέκονται μονίμως αναποφάσιστα και ονειρεύονται να ζήσουν μια «τρομερή» πράξη που θα τα ανυψώσει πάνω από τη μιζέρια της καθημερινότητάς τους…

Γ.Σαρ.