Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2017 18:34

Μουσικές εκδηλώσεις στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας

Μουσικές εκδηλώσεις στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας

Δύο νέες μουσικές εκδηλώσεις διοργανώνει ο Σύλλογος Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, στο πλαίσιο του Ετους “Μαρίας Κάλλας”.

Αυτές θα γίνουν σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και το "Piano Plus Festival" στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου αύριο Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 9 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο.

Το "Piano Plus Festival" είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2008 με σκοπό τον προγραμματισμό, την οργάνωση και τη διαχείριση πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων οι οποίες αποτελούν το ετήσιο φεστιβάλ “Piano Plus Festival”. Οι συναυλίες και δράσεις που θα διοργανωθούν στην Καλαμάτα είναι ένα ρεσιτάλ πιάνου με τον διεθνούς φήμης πιανίστα και καθηγητή Λάμπη Βασιλειάδη και ένα ρεσιτάλ με το εναλλασσόμενο σχήμα "Πιανίστες του Ιονίου", το οποίο αποτελείται από τελειόφοιτους, μεταπτυχιακούς και μετα-διδακτορικούς φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στην κατεύθυνση της εκτέλεσης πιάνου. Το σχήμα "Πιανίστες του Ιονίου" θα αποτελείται από 4 καλλιτέχνες οι οποίοι θα έρθουν από την Κέρκυρα και την Αθήνα. Οι εκδηλώσεις γίνονται με τη συνεργασία του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας και είναι ανοιχτές προς όλους. Στις διήμερες μουσικές εκδηλώσεις, το κοινό της Καλαμάτας θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει συναυλίες με έργα σταθμούς του πιανιστικού ρεπερτορίου όπως τις "Ηρωικές παραλλαγές" και τη "Σονάτα 109" του Beethoven, τη "Φαντασία για πιάνο" του Robert Schuman, μεταγραφές τραγουδιών και συμφωνικών έργων για πιάνο του Liszt, έργα Tchaikovsky και Schubert. 

Τα τρία έργα συμβολίζουν τρεις κρίσιμες στιγμές στη ζωή του ήρωα. Το μοτίβο της "Τρίτης Συμφωνία" σε μια έξαρση δεξιοτεχνικών παραλλαγών για το πιάνο σφύζει από ορμή και πάθος για τη ζωή, ενώ η φούγκα ξεκάθαρα φωτίζεται από στοιχεία θεϊκής παρέμβασης. Η "Πέμπτη Συμφωνία", μνημειώδες έργο, συμβολίζει την κορύφωση του προσωπικού στοιχείου: στην ιστορική συγκυρία των Ναπολεόντειων Πολέμων αντανακλάται η δραματικότητα της εποχής και η αγωνία του προμηθεϊκού ήρωα για την σωτηρία του κόσμου. Ο Λιστ με απόλυτο σεβασμό στο πρωτότυπο μεταγράφει το κείμενο επινοώντας νέους συσχετισμούς. Στη "Σονάτα έργο 109", καθώς ο Μπετόβεν μετά από τις τραγικές αντιπαραθέσεις με το ίδιο του το πεπρωμένο, αναγεννάται στην απομόνωση του δικού του εσωτερικού κόσμου, το στοιχείο που τονίζεται εδώ είναι αυτό της αναδημιουργίας. Πρόκειται για τη φάση της επιστροφής την οποία στη συναυλία αναδεικνύουν συμβολικά οι παραλλαγές στο τελευταίο έργο της σονάτας. Ο Λάμπης Βασιλειάδης θα προσεγγίσει ερμηνευτικά τις μυστικές διασυνδέσεις μεταξύ των έργων επιχειρώντας να παρασύρει τον ακροατή να αντιληφθεί το βαθύτερο νόημα που συνδέει τα 3 μουσικά κείμενα μεταξύ τους προβάλλοντάς τα ως κομβικά σημεία στην ζωή ενός ανθρώπου.

Την Παρασκευή 10 Μαρτίου ακολουθεί ρεσιτάλ πιάνου νέων καλλιτεχνών με τους Ανδρέα Ξενόπουλο, Αννα Αλβίζου, Μαρία Βέγκου, Νίκο Λαβασά.