Κυριακή, 09 Απριλίου 2017 12:20

Ιδρύεται Τμήμα Καλαμάτας του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού της UNESCO

 

Τμήμα Καλαμάτας του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού (CID)-UNESCO ιδρύεται στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Κύριος σκοπός και στόχος του τμήματος -όπως τον θέτουν οι ιδρυτές- είναι η επίσημη παρουσία και καταγραφή της Καλαμάτας στα φόρα του CID, όπως και η διατήρηση, ενίσχυση και διάδοση διεθνώς του χαρακτηρισμού που της προσδίδεται ως «Πόλης του Χορού». 

Μάλιστα προγραμματίζεται και σειρά εκδηλώσεων στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, στις 29 Απριλίου. 

Το Διεθνές Συμβούλιο Χορού (Conseil International de la Danse - CID - International Dance Council) είναι η επίσημη ανώτατη οργάνωση για όλες τις μορφές χορού σε όλες τις χώρες του κόσμου. Αναγνωρίζεται από την UNESCO (ως official partner), από τις κυβερνήσεις, τους διεθνείς οργανισμούς και κάθε είδους φορείς. Είναι παγκόσμια μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1973 στο Μέγαρο της UNESCO στο Παρίσι, όπου έχει την έδρα της. Είναι το κέντρο σύγκλησης διεθνών, εθνικών και τοπικών φορέων, καθώς και επίλεκτων ατόμων που δραστηριοποιούνται στο χορό. Ανάμεσα στα χιλιάδες μέλη του είναι οι επιφανέστερες ομοσπονδίες, ιδρύματα, σωματεία, σχολές, χορευτικές ομάδες, καθώς και άτομα σε περισσότερες από 170 χώρες.

 

Το CID είναι αυστηρά μη κερδοσκοπικό. Δεν χρεώνει για προϊόντα ή υπηρεσίες που παρέχει. Είναι ανεξάρτητο από οποιαδήποτε κυβέρνηση, πολιτική ιδεολογία ή οικονομικά συμφέροντα. Για το CID όλες οι μορφές χορού είναι ισότιμες. Δεν ασπάζεται καμία ιδιαίτερη άποψη για τον χορό, αναγνωρίζοντας τον παγκόσμιο χαρακτήρα του ως τέχνης, ως παιδευτικού μέσου και ως αντικειμένου έρευνας. Δεν κάνει διακρίσεις. Αντικατοπτρίζοντας τις αρχές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της UNESCO, είναι ανοιχτό σε κάθε προσέγγιση του χορού, χωρίς προκατάληψη λόγω φυλής, φύλου, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων ή κοινωνικής θέσης.