Τρίτη, 25 Απριλίου 2017 19:50

«Δεσποινίς Τζούλια», «Ελένη» «Lebensraum» στη Θεατρική Ανοιξη

«Δεσποινίς Τζούλια», «Ελένη» «Lebensraum» στη Θεατρική Ανοιξη

 

Μετά τη χθεσινή παρουσίαση της «Λωξάντρας» από την Αννα Βαγενά στο ΔΗΠΕΘΕΚ, τη σκυτάλη του φεστιβάλ «Θεατρική Ανοιξη στην Καλαμάτα» παίρνουν από αύριο Τετάρτη η «Δεσποινίς Τζούλια», η «Ελένη» και το «Lebensraum». 

Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα των τελευταίων παραστάσεων έχει ως εξής:

«ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΤΖΟΥΛΙΑ»

26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΩΡΑ 21.00

Του Αύγουστου Στρίντμπεργκ. Σκηνοθετεί και παίζει ο Βασίλης Μπισμπίκης. Μαζί του, η Ελεονώρα Αντωνιάδου και η Δήμητρα Παπαδήμα. 

Στη βιομηχανική περιοχή του Βοτανικού, μια νύχτα ξεφαντώματος γίνεται αφορμή για να έρθουν αντιμέτωποι με τον εαυτό τους και τα όριά τους η αριστοκράτισσα Δεσποινίς Τζούλια, ο υπηρέτης Ζαν και η μαγείρισσα Κριστίν: οι ήρωες του έργου του Αυγούστου Στρίντμπεργκ «Δεσποινίς Τζούλια» που ανεβάζει η Ομάδα Cartel. Στον χώρο ενός παλιού γκαράζ, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα, η συνάντηση των ηρώων του Στρίντμπεργκ φέρνει στο φως ερωτήματα βαθιά κρυμμένα μέσα τους: Τι σημαίνει «βγαίνω από τα όριά μου»; Πότε συμβαίνει αυτό; Πού ξεκινά και πού τελειώνει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια;

 

«ΕΛΕΝΗ»

27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΩΡΑ 21.00

Του Γιάννη Ρίτσου. Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης. Ερμηνεύει η Βερονίκη Αργέντζη.

Μέσα από έναν γερασμένο και γκρεμοτσακισμένο κόσμο κωμικοτραγικών εικόνων και αποτυχημένων ονείρων, που ζωντανεύουν αλληγορικά τη μετεμφυλιακή εικόνα της Ελλάδας, αναδύεται το φάσμα της Ελένης ολοζώντανο, απαλλαγμένο από κάθε είδους ιστορικότητα, στην αναζήτηση μιας απελευθερωτικής αυτογνωσίας και στην επιλογή μιας νέας συνειδητής ταυτότητας. 

 

«LEBENSRAUM»

28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΩΡΑ 21.00

Του Θανάση Τριαρίδη. Ηθοποιοί: Πάνος Ζουρνατζίδης, Σήφης Πολυζωίδης. 

Ενα έργο-πείραμα που καταργεί τα όρια ανάμεσα στους ηθοποιούς και το κοινό, στην αθωότητα και την ενοχή, στην κωμωδία και το θρίλερ, στην αλήθεια και το ψέμα. Εχει ως αφετηρία τη ναζιστική επεκτατική θεωρία του Ζωτικού Χώρου (Lebensraum) και τη μεταγράφει εφιαλτικά στο σήμερα: Δύο άντρες συναντιούνται στη σκηνή ενός θεάτρου. Ο ένας είναι ο Χειριστής του Πειράματος, ο άλλος προσφέρεται να γίνει Πειραματόζωο έναντι αμοιβής. Ολα μοιάζουν σχεδόν αστεία, ώσπου κάποια στιγμή τα πράγματα “στραβώνουν” και το Πειραματόζωο έρχεται αντιμέτωπο με την ηθική του. Πόση διαπραγμάτευση του είναι επιτρεπτή; Και πόσο μπορούν να αντέξουν οι θεατές τη θεατρική σύμβαση και να παραμείνουν “θεατές”;

• Τα εισιτήρια για τις παραστάσεις του φεστιβάλ κοστίζουν 13 ευρώ (γενική είσοδος) και 10 ευρώ (φοιτητικό - ανέργων) ενώ η είσοδος θα είναι δωρεάν για τα άτομα με αναπηρία. Προπώληση γίνεται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας (τηλ. 27210 87902) και στο βιβλιοπωλείο «Ολα Χαρτί» (τηλ. 27210 63690). Για πληροφορίες και κρατήσεις, μπορεί κανείς να απευθύνεται και στην κ. Χρύσα Αρβανιτίδου (τηλ. 2310 257218).