Τετάρτη, 10 Μαϊος 2017 15:07

Εκδήλωση για την 76η επέτειο της μάχη της Καλαμάτας (βίντεο)

Εκδήλωση για την 76η επέτειο της μάχη της Καλαμάτας (βίντεο)

Τιμήθηκε χθες η 76η επέτειος της μάχης της Καλαμάτας, η τελευταία μάχη στην ηπειρωτική Ελλάδα, που έδωσαν στις 28 και 29 Απριλίου 1941 οι Συμμαχικές δυνάμεις κατά των γερμανικών δυνάμεων. Η μάχη αυτή δόθηκε στην πόλη, με ιδιαίτερη ένταση στην Παραλία.

Στην τελετή, που έγινε στο μνημείο, στη νότια πλευρά του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων, παρέστησαν εκπρόσωποι της ελληνικής Πολιτείας και Βρετανοί, απόγονοι των μαχητών που έλαβαν μέρος στη μάχη της Καλαμάτας.

Η Τζάνετ Πάρκιν, γραμματέας της Αδελφότητας των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας του 1941 και κόρη του Eντουιν Χόρλινγκτον ιδρυτή της Αδελφότητας, μετέφερε τους χαιρετισμούς της Αδελφότητας, του προέδρου της Φρανκ Γκιλ και του βετεράνου Τζοκ Γουότ. Παρατήρησε ότι «μπορεί τα 76 χρόνια να είναι μεγάλο διάστημα, αλλά οι μνήμες από εκείνες τις σκοτεινές ημέρες του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου είναι ακόμα πολύ ζωντανές στη μνήμη των βετεράνων που επέζησαν. Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη των θυσιών και να βεβαιωθούμε έτσι ότι δεν έγιναν μάταια. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο είναι τόσο μεγάλη η σημασία αυτής της ετήσιας τελετής μνήμης και είμαστε ευγνώμονες στο Δήμο Καλαμάτας που συνεχίζει να την διοργανώνει».

Ο Ντέιβιντ Σάντερσον, γιος του αιχμαλώτου πολέμου Ερικ Σάντερσον, διάβασε χαιρετισμό του απόμαχου Τζοκ Γουότ, που έλαβε μέρος στην Ελληνική Εκστρατεία 1941 και ήταν αρχηγός πληρώματος τεθωρακισμένου του 3ου Βασιλικού Συντάγματος Τεθωρακισμένων. Πολέμησε στην Ελλάδα, διέφυγε στην Κρήτη και στη συνέχεια πολέμησε στη Βόρεια Αφρική, στο Τομπρούκ και το Ελ Αλαμέιν και αργότερα στη Γαλλία και τη Γερμανία. Ο κ. Σάντερσον επεσήμανε ότι «ο Τζοκ ήθελε να ευχαριστήσει όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους γι' αυτόν, και να θυμηθεί τις θυσίες του ελληνικού λαού και των συναδέλφων του στο στρατό, κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Η θυσία τόσων πολλών διασφάλισε την επιβίωση των υπολοίπων και θα πρέπει να τους θυμόμαστε πάντα».

Κατά τη διάρκεια της τελετής αναπέμφθηκε επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των Ελλήνων και Φιλελλήνων πεσόντων κατά τη μάχη της Καλαμάτας, από το Γεώργιο Στασινόπουλο - ιερέα της Μητρόπολης Μεσσηνίας και τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Κωτσογιάννη - στρατιωτικό ιερέα.

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας ανέφερε ότι «ο δήμος όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα οργανώνει και θα τιμά αυτή την εκδήλωση, μία εκδήλωση που αναφέρεται σε αγώνα για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία». Παρατήρησε πως «πέρασαν 76 χρόνια από τη μεγάλη μάχη της Καλαμάτας, όπου αδελφωμένοι έδωσαν τον αγώνα Βρετανοί, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί, Σέρβοι, Ελληνες, Κύπριοι, οι λαοί που αγωνίστηκαν για την ελευθερία. Είμαστε υπερήφανοι, γιατί η πατρίδα μας, η Ελλάδα, και στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους συντάχθηκε με τις δυνάμεις εκείνες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αυτό το οποίο επέβαλε η ιστορία και ο ελληνικός πολιτισμός. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, που είναι ένα από τα αποτελέσματα των δύο μεγάλων Παγκοσμίων Πολέμων, ιδιαίτερα του 2ου, είναι μία ευκαιρία να έλθουν οι λαοί της Ευρώπης πιο κοντά και να αποφύγουμε τις μεγάλες αιματοχυσίες του 20ού αιώνα».

Στη συνέχεια, ο Μπάρι Πάρκιν απήγγειλε από στήθους ορισμένους στίχους από το ποίημα "Στους πεσόντες…", που έχει γράψει ο Λόρενς (Ρόμπερτ) Μπίνιον (1869 - 1943) (σε μετάφραση του Νίκου Ζερβή στην ελληνική). 

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τους Ελληνες επισήμους και από τους εκπροσώπους των Βρετανών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους εθνικούς ύμνους της Μεγάλης Βρετανίας και της Ελλάδος από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, ενώ τιμές απέδωσε άγημα από την 120 ΠΕΑ.