Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017 21:49

Φεστιβάλ... πορτοκαλιού και συνεργατικότητας!

Φεστιβάλ... πορτοκαλιού και συνεργατικότητας!

 

Ενα ακόμα «πορτοκαλένιο» φεστιβάλ φιλοξενεί φέτος το καλοκαίρι η Λακωνία, ένας από τους μεγαλύτερους πορτοκαλεώνες της Ελλάδας. Το «2ο Orange Festival», ακόμα πιο πλούσιο από πέρυσι, ξεκίνησε στις 16 Ιουνίου και θα διαρκέσει ως τις 15 Σεπτεμβρίου, με επίκεντρο το Orangeland που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Σπάρτη, στον νέο δρόμο προς Γύθειο. 

Το Orangeland περιλαμβάνει μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής χυμού, αλλά και υποδομές -κάποιες ακόμα υπό διαμόρφωση- που το μετατρέπουν σε επισκέψιμο χώρο. Αλλωστε, σχολεία επισκέπτονται συχνά το εργοστάσιο, ενώ ειδικά διαμορφωμένοι χώροι του δίνονται για αθλητικές και άλλες δραστηριότητες, όπως αυτές που διεξάγονται στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Μια όμορφη τεχνητή λίμνη, με πλούσια ζωή, δείχνει στους επισκέπτες τι μπορεί να συμβεί όταν δοθεί ώθηση στη φύση, ενώ πορτοκαλεώνες και λαχανόκηποι δίνουν στα παιδιά χρήσιμες πληροφορίες για την καλλιέργεια του πορτοκαλιού - και όχι μόνο. Στα σχέδια είναι επίσης, μεταξύ άλλων, η δημιουργία ενός κέντρου έρευνας και ανάπτυξης, που θα είναι ανοικτό σε πανεπιστήμια και ανεξάρτητους ερευνητές, με στόχο τη διάχυση της γνώσης γύρω από την παραγωγή και την επεξεργασία του πολύτιμου καρπού. 

 

ΠΟΙΚΙΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το «Orange Festival» περιλαμβάνει μια πληθώρα εκδηλώσεων σε διάφορες περιοχές της Λακωνίας, όπως η Σπάρτη, το Γύθειο, το Γεράκι και οι Αιγιές. Ηδη έχει ξεκινήσει συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, με προβολές ταινιών για όλη την οικογένεια. Γιατροί θα μιλήσουν για τη διατροφική αξία του πορτοκαλιού, συνδυάζοντας βιωματικά πειράματα γύρω από την αξία του στην ανθρώπινη υγεία. Αθλητικοί όμιλοι της περιοχής συνδιοργανώνουν με το φεστιβάλ αθλητικούς αγώνες και δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Παράλληλα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα διήμερο παιδικό Survivor, έκθεση φωτογραφίας σε σύμπραξη με την ομάδα ΛΕ.ΦΩ.Σ, «Πορτοκαλένια παραμύθια» με τη δημοσιογράφο Ιωάννα Νιαώτη και την Ερση Νιαώτη, καθώς και μια θεατρική παράσταση σε σύμπραξη με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Στεφανιάς. Το «Χαμόγελο του Παιδιού» επιστρέφει και φέτος στο φεστιβάλ, ενώ θα γίνουν επίσης δράσεις για συλλογή τροφίμων και υγειονομικού υλικού. 

Η συμμετοχή στο φεστιβάλ είναι δωρεάν. 

• Για περισσότερες πληροφορίες και καθημερινή ενημέρωση αναφορικά με τις εκδηλώσεις, υπάρχει η σελίδα Orange Festival στο Facebook.