Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017 14:33

Επετειακές εκδηλώσεις για τον Τέλλο Άγρα στους Γαργαλιάνους 

Επετειακές εκδηλώσεις για τον Τέλλο Άγρα στους Γαργαλιάνους 

Επετειακές εκδηλώσεις για τον Μακεδονομάχο Σαράντη Αγαπηνό (Τέλλο Αγρα) πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στους Γαργαλιάνους από όπου καταγόταν. Μάλιστα φέτος για πρώτη φορά στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν απόγονοί του 4ης γενιάς, όπως και απόγονοι του συμπολεμιστή του Αντώνη Μίγγα. Επίσης παρουσιάστηκε το κομμάτι καρυδιάς που προσέφερε πριν λίγο καιρό ο δήμαρχος Εδεσσας Δημήτρης Γιάννου στο Δήμο Τριφυλίας, από το δέντρο που είχαν κρεμάσει τον Τέλλο Αγρα και τον Αντώνη Μίγγα.

Ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας απένειμε το αριστείο ανδρείας στο δήμαρχο Εδεσσας προς τιμήν του Τέλλου Αγρα.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στον ανδριάντα του Τέλλου Αγρα, στο πάρκο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, από τον μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το δήμαρχο Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα, το δήμαρχο Εδεσσας Δημήτρη Γιάννου, την αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη, τον διοικητή του Α.Τ. Γαργαλιάνων Νικόλαο Γεωργακόπουλο, τον εκπρόσωπο της 120 ΠΕΑ, τον διοικητή της Π.Υ. Γαργαλιάνων Κώστα Γεωργακόπουλο, τον πρόεδρο της Δ.Κ. Γαργαλιάνων Ανδρέα Ματθιουδάκη, τον απόγονο της οικογένειας Αγαπηνού Αναστάσιο Αγαπηνό και την απόγονο της οικογένειας Μίγγα Ευαγγελία Τσαρούχνα. 

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης αφού προηγήθηκε μικρή παρέλαση της Δημοτικής Φιλαρμονικής Γαργαλιάνων, των πολιτιστικών συλλόγων και των αντιπροσωπειών των σχολείων της πόλης. 

Τους παρευρισκόμενους στην πλατεία καλωσόρισε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Κατσούλας, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, τονίζοντας πως μια κοινωνία δεν μπορεί να ζήσει χωρίς σημαντικά ιστορικά έρματα, χωρίς πυξίδες όπως είναι αυτά τα πρόσωπα. Ευχαρίστησε το δήμαρχο Εδεσσας για το κομμάτι καρυδιάς που δώρισε στο δήμο και επισήμανε ότι η φετινή γιορτή είναι πολύ σημαντική, καθώς για πρώτη φορά παρευρίσκονται απόγονοι του Αγαπηνού και του Μίγγα. Τέλος παρέδωσε και το αριστείο στο δήμαρχο Εδεσσας.

Ο κ. Γιάννου από την πλευρά του τόνισε ότι αισθάνεται δέος και αγάπη για αυτό τον τόπο, ενώ από την οικογένεια του Αγαπηνού ο Αναστάσιος Αγαπηνός επισήμανε ότι είναι βαθιές οι ρίζες της οικογένειάς του σε αυτό τον τόπο και κάλεσε όλους να μην ξεχνούν τον Σαράντη από τους Γαργαλιάνους. Η Ευαγγελία Τσαρούχνα από την οικογένεια Μίγγα αναφέρθηκε στον στενό δεσμό που είχε ο Αντώνης Μίγγας με τον Τέλλο Αγρα και τον ακολούθησε μαζί και στο θάνατο. 

Κύριος ομιλητής ήταν ο αντιστράτηγος ε.α. Ιωάννης Ζούκας επίτιμος διοικητής του ΓΣΣ, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στον Μακεδονικό Αγώνα. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού και Χορευτικού Ομίλου Καρυδιάς «Αγρας - Μίγγας» και του Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων.

Στις εκδηλώσεις μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης, ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Λαπρόπουλος, ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς, ο πολιτευτής Μίλτος Χρυσομάλλης και ο αστυνομικός υποδιευθυντής Παναγιώτης Μάνδαλος .

Κ.Μπ.