Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2017 07:58

Φως πολιτισμού από τις «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες» 

 

Με φως πολιτισμού από τις «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες» πλημμύρισε τις ημέρες αυτές η Τριφυλία και η ευρύτερη περιοχή, με το Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα.

Ενα φεστιβάλ που ξεκίνησε από τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας, και πλέον με την υποστήριξη του Δήμου Τριφυλίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει καθιερωθεί και έχει γίνει θεσμός ως το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός στην Τριφυλία.

Φέτος στο φεστιβάλ συμμετέχουν συγκροτήματα από το Ισραήλ, τη Γεωργία, την Εσθονία, το Ανατολικό Τιμόρ, την Αρμενία και την Ελλάδα: Ανθεια και Αρίστηνο Αλεξανδρούπολης, ΜΕΣΚ, Γαργαλιάνοι, Κοπανακι και Φιλιατρά, όπου φιλοξενήθηκαν και παραστάσεις του φεστιβάλ.

Η κεντρική παράσταση δόθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία της Κυπαρισσίας παρουσία του αναπληρωτή  υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, που στην αναγγελία της παρουσίας του ακούστηκαν μερικές αποδοκιμασίες. 

Η βραδιά ανήκε πάντως στους χορευτές οι οποίοι μάγεψαν το κοινό που είχε κατακλύσει την πλατεία, με το χορό, τις μουσικές και τις φορεσιές τους. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρέλαση των συγκροτημάτων και την παρουσίασή τους με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου κάθε χώρας. Στην έναρξη, εκ μέρους του ΜΕΣΚ η Γεωργία Μπελογιάννη καλωσόρισε το κοινό τονίζοντας ότι ο χορός είναι μια παγκόσμια γλώσσα, μέσα από την οποία επικοινωνούν όλοι οι λαοί μεταξύ τους. «Ο χορός είναι μια μικρή λέξη με μεγάλο νόημα που σε ενώνει με το παρελθόν σου και αποτελεί την πιο άμεση έκφραση ανθρωπίνων συναισθημάτων», είπε. Ευχαρίστησε το Δήμο Τριφυλίας και την Κοινωφελή του Επιχείρηση, την Περιφέρεια και όλους τους Κυπαρισσίους και τους φίλους του ΜΕΣΚ που στηρίζουν εμπράκτως το σύλλογο.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας σημείωσε πως οι «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες» έχουν φωτίσει τον ουρανό σε μια συνάντηση παράδοσης, πολιτισμού, συναισθήματος, αισθήσεων, συνεργασίας, αλληλοσεβασμού, ποιότητας. Ευχαρίστησε τον ΜΕΣΚ εκφράζοντάς του και τον σεβασμό του για αυτά που έχει προσφέρει στον τόπο και το δήμο, ενώ πρόσθεσε ότι «αυτές οι Ηλιαχτίδες θα σβήσουν ποτέ, και εγγυητής θα είναι ο δήμος». 

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Γ. Κατρούγκαλος ευχαρίστησε τους οργανωτές και τους συνεχάρη για το παράθυρο στον κόσμο που εξασφαλίζουν σε όλους σήμερα, όπως ανέφερε. Ευχήθηκε δε κάθε χρονιά να είναι όλο και μεγαλύτερο το παράθυρο αυτό.

Ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Ανδρέας Μπουγάς σημείωσε ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης αποτελεί κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για το Δήμο Τριφυλίας. 
Η πρόεδρος του ΜΕΣΚ Σόνια Τουρκολιά σημείωσε ότι ο χορός είναι ο πιο προσφιλής υπαρξιακός μας τόπος. «Χορεύοντας ανοίγει η κάνουλα της ψυχής, αφήνοντας να τρέξουν προς τα έξω όλα τα συναισθήματα που ξεκουράζονταν μέχρι τότε μέσα μας. Ο χορός είναι ένας ερωτευμένος κλέφτης ονείρων», είπε. 

Ακολούθησε το χορευτικό πρόγραμμα από τα συγκροτήματα, με πραγματικά εντυπωσιακές παραστάσεις - ενώ η κορυφαία στιγμή ήταν στο τέλος, όπου όλες οι αποστολές μαζί χόρεψαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. 

Μεταξύ άλλων την παράσταση παρακολούθησε και η βουλευτής Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη.

Χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο της Κυπαρισσίας έγινε η ανταλλαγή δώρων των διοργανωτών με τις αποστολές, από τους εκπροσώπους των οποίων εκφράστηκαν τα καλύτερα λόγια για τη διοργάνωση του φεστιβάλ και την φιλοξενία.

Κ.Μπ.