Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017 20:01

«Μουσικές του κόσμου» στο Ωδείο Καλαμάτας

 

Ο κύκλος συναυλιών «Μουσικές του κόσμου» του Ωδείου Καλαμάτας συνεχίζεται την Κυριακή στις 8.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Συναυλία θα δώσουν οι: Πόπη Μαλαπάνη στο πιάνο, Νίκος Μάνδηλας στο βιολί και Βάνια Παπαδημητρίου στο τσέλο. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Τίτλος της βραδιάς είναι «That's all...folk»!

Τη βραδιά οργανώνουν η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας «Φάρις» και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Τέρψις» (Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών - αλλά και Φίλων - των Καλλιτεχνικών Σχολών της «Φάρις»). Τρεις σημαντικοί Έλληνες μουσικοί συναντιούνται παρουσιάζοντας ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα που βασίζεται στις λαϊκές επιρροές στην κλασική μουσική με τον ευφάνταστο τίτλο «That's all...folk !». Οι Νίκος Μάνδυλας, Βάνια Παπαδημητρίου και Πόπη Μαλαπάνη θα παρουσιάσουν το Trio op.39 του J.Haydn, το Trio op.90 του An.Dvoraκ και το τρίο «The four seasons of Buenos Aires» του A.Piazzola. Το τρίο σε Σολ μείζονα op.39 (1765) του J.Haydn είναι αφιερωμένο στη χήρα Rebecca Schroeter, αγαπημένη φίλη και μαθήτρια του Haydn, η οποία ζούσε στο Λονδίνο. Είναι από τα πιο γνωστά έργα του συνθέτη κυρίως λόγω του τρίτου μέρους (Rondo al Ongarese), το οποίο είναι εμπνευσμένο από τσιγγάνικες μελωδίες, που γνώρισε ο συνθέτης κατά την παραμονή του στο Esztrehaza Castle της Oυγγαρίας. Το τρίο αυτό, που είναι περισσότερο γνωστό ως «Dumky», το συνέθεσε ο Dvorak σε λιγότερο από τρεις μήνες και έχει κατεξοχήν λαϊκότροπο ύφος, κάτι που άλλωστε χαρακτηρίζει και άλλα έργα του συνθέτη. Το «The four seasons of Buenos Aires» (1965-1970) του Α. Piazzola είναι ένας ύμνος στο αργεντίνικο τάνγκο, αλλά και – σύμφωνα με τον Oscar Escalada - μία γλαφυρή περιγραφή της πόλης του Μπουένος Αιρες: της καθημερινής τρέλας, της κίνησης στους δρόμους, των θορύβων και της νυχτερινής ζωής. Αλλά επίσης και αυτής της μελαγχολικής διάθεσης των κατοίκων, κληροδότημα των παππούδων τους, που έφτασαν σε αυτήν την πόλη από χώρες μακρινές, τις οποίες δεν μπόρεσαν να ξαναδούν, αλλά ούτε και να ξεχάσουν.