Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017 19:03

«Αλύτρωτες πατρίδες... ναι, λησμονημένες... όχι»  στο 2ο Δημοτικό Καλαμάτας

Εκδήλωση με θέμα "Αλύτρωτες πατρίδες... ναι, λησμονημένες...όχι" πραγματοποιήθηκε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, την περασμένη Πέμπτη, σε συνεργασία με την Ενωση Μικρασιατών Μεσσηνίας "Η Ιωνία".

Οι μαθητές ασχολήθηκαν με τη μικρασιατική καταστροφή, δημιούργησαν ομάδες εργασίας, τραγούδησαν μικρασιάτικα τραγούδια, χόρεψαν μικρασιάτικους χορούς και μέσα απ' τα θεατρικά τους δρώμενα και σκετσάκια βίωσαν τον πόνο και την αγωνία των προσφύγων της Μικρασίας.

Απαγγέλθηκε το ποίημα "Η αλφαβήτα της Μικρασίας" που το δημιούργησαν η διευθύντρια του σχολείου Ευγενία Γιαννοπούλου μαζί με τους μικρούς μαθητές. Ιδιαιτερότητα του ποιήματος είναι ότι από κάθε γράμμα ξεκινά και μια έννοια της Μικρασίας. Η Ενωση Μικρασιατών πρόβαλε βίντεο με μαρτυρίες Μικρασιατών και μίλησε η Ενωση Φωτεινή Κοτσογλανίδη.

Στο διάλειμμα της ημερίδας προσφέρθηκαν μικρασιάτικα μπερεκέτια και διάφορα άλλα καλούδια, που έφτιαξαν οι Μικρασιάτισσες και ο Σύλλογος Γονέων.

Παρουσιάστηκαν ακόμα εκθέματα στα οποία περιλαμβάνονταν μια εικόνα της Παναγίας που διασώθηκε και ήρθε από το Τσανάκκαλε, έγγραφα που δηλώνουν τα περιουσιακά στοιχεία που άφησαν εκεί, οικιακά σκεύη, φωτογραφικό υλικό κ.α. Επίσης, προσφέρθηκαν δωρεάν βιβλία από την Ενωση Μικρασιατών στα παιδιά.