Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 08:13

Καλαμάτα: Επιτυχημένη εκδήλωση για τους δρόμους του μπαρουτιού (βίντεο)

Καλαμάτα: Επιτυχημένη εκδήλωση για τους δρόμους του μπαρουτιού (βίντεο)

Η επετειακή εκδήλωση “Δρόμοι του μπαρουτιού” πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στο “Akti Taygetos Resort”, για τον άγνωστο Μικρασιάτη που πρόσφερε τον οβολό του πριν από 197 χρόνια ώστε να αγοραστεί το μπαρούτι του Αγώνα στη Σμύρνη και το Αϊβαλί - το οποίο έπειτα εκφορτώθηκε στη θέση Αλμυρό της Βέργας για τις ανάγκες της Επανάστασης του 1821.

Εγινε άφιξη, αφή φλόγας, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Φώτιο Καραλή, πρόεδρο Συλλόγου Βουρλιωτών Μικράς Ασίας Αθήνας και αντιπρόεδρο Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας, καθώς και η παραλαβή σκυτάλης από μέλη αθλητικών συλλόγων για τη σκυταλοδρομία στους “Δρόμους του μπαρουτιού”.

Πρόκειται για τη διαδρομή που διένυσαν οι πρόγονοί μας με τα ζώα τους από το Αλμυρό έως την Μονή Μαρδακίου (περιοχή Νέδουσας Ταϋγέτου).

Επίσης, έγινε απονομή τιμητικών επαίνων και ακολούθησε πρόγραμμα, με τραγούδια από τα μέλη της ορχήστρας και χορωδίας του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας υπό την καθοδήγηση της  Γεωργίας Ψαραδέλλη.

Οι συντελεστές ήταν οι εξής: κείμενα - αφήγηση Τάσος Μπουκουβάλας, χοροί από το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Βέργας υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Μαλτίδη και του Χορευτικού Τμήματος του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας υπό την καθοδήγηση της Γεωργίας Τσόμπου. Η παρουσίαση της εκδήλωσης έγινε από ερασιτέχνες ηθοποιούς του Μεσσηνιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου (ΜΕΘ) πάνω σε ιδέα και κείμενα του Παύλου Κλάδη. Στο χώρο της εκδήλωσης εκτέθηκαν αυθεντικά κειμήλια (όπλα και σπαθιά) από τη Συλλογή του Σπύρου Κατσίρα, πορτρέτα των ηρώων του ‘21 από τη Συλλογή της Μαρίας Τσιριγώτη-Μπεζαντέ, αλλά και έργα ζωγραφικής των Σωτήρη Τζαμουράνη και Λεό Μανιάτη εμπνευσμένα από το ιστορικό γεγονός.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=qBXi8guqq60}