Σάββατο, 14 Απριλίου 2018 12:02

Μοναδική παράσταση από το σύλλογο “Εν χορώ”

Γράφτηκε από την
Μοναδική παράσταση από το σύλλογο “Εν χορώ”

Μια μοναδική παράσταση που θα αναβλύζει παράδοση και συγκίνηση θα απολαύσει το κοινό της Καλαμάτας το Σάββατο 14 Απριλίου από το Σύλλογο “Εν χορώ” στις 8.30 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ θα είναι μια ολοκληρωμένη εμπειρία για το θεατή, αφού θα περιλαμβάνει θεατρικά αφήγηση δρώμενα, χορούς και τραγούδια από τη Μικρασία.  Στη βραδιά συμμετέχουν οι μουσικοί: Βαγγέλης Σαραντίδης (βιολί – μπουζούκι – τραγούδι), Ιάκωβος Ηλιάδης (λαούτο), Νίκος Ανεμοδουριώτης (ούτι – κιθάρα), Παρασκευάς Ντόμπρος (κρουστά), Μαριάνθη Λιουδάκη (τραγούδι), Σταυρούλα Σπανού (σαντούρι). Πρόκειται για καταξιωμένους καλλιτέχνες, που είναι ιδιαίτερα γνωστοί από τη δημοφιλή εκπομπή της ΕΡΤ “Το αλάτι της γης”. Πενήντα χορευτές από το “Εν χορώ”, με ρούχα εποχής και πλαισιωμένοι με παλιά, γνήσια αντικείμενα θα δείξουν στο κοινό το δράμα των προσφύγων της Μικράς Ασίας, θέμα πολύ επίκαιρο σήμερα. Το “σενάριο” δείχνει πρόσφυγες από τη Σμύρνη, που πέρασαν στη Λέσβο και συνέχισαν το ταξίδι στον Πειραιά. Στην παράσταση το κοινό θα γνωρίσει τους χορούς της Μικρασίας - στην αυθεντική τους μορφή - και το πώς αυτοί χορεύονταν, πώς αφομοιώθηκαν από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Για τη βραδιά, τη σκηνοθεσία και τη ροή του προγράμματος επιμελήθηκε η Ελένη Γκλεγκλέ, ενώ τη διδασκαλία των χορών έχουν αναλάβει η Ελένη Γκλεγκλέ, ο Ηλίας Λασκαρίδης και ο Γεράσιμος Σατρατζέμης.

Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές σχετικά με το μουσικό ύφος: “Τα Μικρασιάτικα τραγούδια, οι συρτόμπαλοι, οι καρσιλαμάδες,τα απτάλικα, τα Αϊβαλιώτικα θα “ταξιδέψουν” προς στον Πειραιά, σε κείνο το ταμπαχανιώτικο και το ζεμπέκικο του Μάρκου... Γιατί στον Πειραιά στέριωσαν οι πρόσφυγες τις μνήμες τους”...

Γ.Σαρ.


NEWSLETTER