Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018 07:44

Εγκαινιάζεται σήμερα η έκθεση χαρακτικής στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Εγκαινιάζεται σήμερα η έκθεση χαρακτικής στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Τις πόρτες της ανοίγει  σήμερα Δευτέρα κι ώρα 8 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας η έκθεση χαρακτικής με τίτλο “Ομοιότητες στη διαφορά: Πολωνική κι Ελληνική Σύγχρονη Χαρακτική”.

Την έκθεση επιμελείται η Πολωνή καλλιτέχνης Μάικα Ντοκούντοβιτς, η οποία έχει έρθει στην Καλαμάτα μέσω του προγράμματος “Erasmus+” (Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία). Η έκθεση διοργανώνεται από τον οργανισμό νεολαίας και εκπαίδευσης Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων (Κ.Α.ΝΕ), στο πλαίσιο των εορτασμών των 10 χρόνων από την ίδρυσή του και σε συνεργασία με τις Σχολές Καλών Τεχνών της Ακαδημίας του Βρότσλαβ της Πολωνίας και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 43 έργα των καθηγητών και των φοιτητών των δύο σχολών, ενώ την πόλη θα επισκεφτούν και κάποιοι από τους καλλιτέχνες (Μαρίνα Μπόμπου και Γιάννης Αναστασίου) για να παραβρεθούν στα εγκαίνια που θα γίνουν την Τετάρτη 25 Απριλίου στις 8 μ.μ.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε μέρα 8 – 2 μ.μ., 5 – 9 μ.μ. και το Σαββατοκύριακο 5 – 9 μ.μ., ενώ θα διοργανωθούν και παρουσιάσεις για σχολεία και το κοινό. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Τα πρωινά ο χώρος θα είναι διαθέσιμος για τα σχολεία όπου εκτός από την παρουσίαση των έργων θα υπάρχει δυνατότητα παρουσίασης στους μαθητές της ιστορίας της χαρακτικής, των εργαλείων, βασικών τεχνικών και της τεχνικής της εκτύπωσης - linocut.  Για προγραμματισμό επίσκεψης σχολείου: 6934098331 (Ναντιάνα Κουτίβα). 

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα της έκθεσης έχει ως εξής:

23 Απριλίου 5 μ.μ. παρουσίαση βιβλιοδεσίας, 7 μ.μ.  παρουσίαση χαρακτικής. 25 Απριλίου 8 μ.μ. εγκαίνια. 28  Απριλίου 5.30 μ.μ. δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. 30 Απριλίου 5 μ.μ. παρουσίαση βιβλιοδεσίας, 7 μ.μ. παρουσίαση χαρακτικής. 5 Μαΐου 7 μ.μ. ξενάγηση.

Τα ονόματα των καθηγητών και των φοιτητών είναι τα εξής: Πολωνία: prof. Anna Janusz-Strzyż, prof. Przemysław Tyszkiewicz, asst. prof. Agata Gertchen, asst. prof. Mariusz Gorzelak, asst. prof. Sebastian Łubiński, Beata Filipowicz, Majka Dokudowicz, Justyna Patecka-Lasek, Magda Weber, Oliwia Mosoń, Olena Gramatyk, Alicja Grobelka, Aleksandra Koman, Ada Tyrbuczy, Daria Sobieska, Anna Dulska, Barbara Klmach, Lach, Anna Chlebowska, Weronika Marcinowska, Klementyna Epa, Magdalena Stachowiak, Monika Sochańska, Anna Puzoń, Sylwia Szołtysek, Katarzyna Fedro, Dominika Ziober - Król, Malwina Domaradzka. Ελλάδα: Ξενής Σαχίνης (καθηγητής),  Ράνια Φραγκουλίδου (ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό), Ιωάννης Αναστασίου, Αφροδίτη Κορομβόκη, Ηλιος Κυρκόπουλος, Ειρήνη Πολιτάκη, Ευάγγελος Τάσιος, Αννα Τζάρα, Στέφανος Αμπατζής, Μαρίνα Μπόμπου, Κατερίνα Πέρρου, Χρύσα Αγάθου, Ταράλη – Παπαθεοδώρου,  Μανώλης Μανιός.