Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2012 17:32

Εκδηλώσεις του Συλλόγου Μεσσηνίων Μακεδονίας-Θράκης



Θεία λειτουργία και αρτοκλασία για τον Άγιο Χαράλαμπο. Όπως κάθε χρόνο, ο Σύλλογος τιμά την μνήμη του Πολιούχου των Φιλιατρών Άγιου Χαράλαμπου. Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 6 μ. μ. θα πραγματοποιηθεί θεία λειτουργία και αρτοκλασία στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής, στην Εγνατία απέναντι από την Παναγία Δεξιά.


Κόψιμο βασιλόπιττας και Γουρνοπούλα: Το μεσσημέρι της Κυριακής  12  Φεβρουαρίου 2012 και ώρα  1:30 μ.μ.  ο Μεσσήνιοι και οι φίλοι τους θα ανταλλάξουν ευχές στο κόψιμο της Βασιλόπιτας, ενώ θα πραγματοποιηθεί και η παραδοσιακή μεσσηνιακή συνεστίαση της Γουρνοπούλας  στην πολυτελή  αίθουσα δεξιώσεων του  Κέντρου Nouvelle στο δρόμο προς Ωραιόκαστρο. Το μενού περιλαμβάνει τα ορντέβρ, σαλάτες, το κύριο πιάτο με παραδοσιακή γουρνοπούλα, ρετσίνα, κρασί λευκό & κόκκινο, αναψυκτικά,  επιδόρπιο και  μουσικό πρόγραμμα με δημοτικά, ελαφρά και λαϊκά τραγούδια από την ορχήστρα του Κέντρου Nouvelle, καθώς και χορευτική εκδήλωση από λάτιν συγκρότημα. Η τιμή της πρόσκλησης είναι 15 ευρώ. Η πρόσβαση στο Κέντρο  Nouvelle είναι πανεύκολη με το λεωφορείο της Γραμμής Ωραιοκάστρου (αφετηρία από Σιδηροδρομικό Σταθμό) το οποίο κάνει μπροστά στο Κέντρο  Nouvelle και με ΤΑΧΙ ή Ι.Χ., αφού το Κέντρο  Nouvelle διαθέτει απεριόριστο πάρκινγκ.


Πολιτιστική εκδήλωση στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης: Τη Δευτέρα  13  Φεβρουαρίου 2012 και ώρα  7:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί πολιτιστική εκδήλωση στο θέατρο του Βαβοπούλειου Πνευματικού  Κέντρου  στην οδό Γ. Βαφόπουλου 3 και Ανθέων (απέναντι από το Αλατίνι) στα πλαίσια του εορτασμού των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει το Βαφοπούλειο με πόλεις όλης της Ελλάδας. 
Η εκδήλωση θα έχει θέμα τον Μεσσήνιο Μακεδονομάχο Καπετάν Άγρα (Τέλλο Αγαπηνό) ως Γέφυρα μεταξύ Μεσσηνίας και Μακεδονίας. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θ’ αρχίσει με συνοπτική παρουσίαση του απελευθερωτικού αγώνα του Καπετάν Άγρα στο Βάλτο των Γιαννιτσών από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου κ. Δημήτριο Κωστόπουλο, ενώ ο ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας κ. Κώστας Λυσσιμάχου θα παρουσιάσει μία άγνωστη   πτυχή της δράσης του Καπετάν Άγρα στη Νάουσα. Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Μακεδόνα εκπαιδευτικού κα συγγραφέα από την Καβάλα κ. Βασίλη Ν. Βεργόπουλου με τίτλο 1829: Το πρώτο μας σχολείο στο Νησί (Μεσσήνη), το οποίο είναι έκδοση του Σωματείου Εθελοντών Μεσσήνης και  εξιστορεί το αγώνα των Νησιωτών για την ίδρυση και θεμελίωση του πρώτου σχολείου στη Μεσσήνη. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσσηνίων Μακεδονίας-Θράκης «ο Καπετάν Άγρας (Τέλλος Αγαπηνός)» κ. Παναγιώτης Σταυρόπουλος θα παρουσιάσει τον Συγγραφέα του  βιβλίου και ο Μεσσήνιος Συγγραφέας και Ποιητής κ. Βαγγέλης Τασιόπουλος θα παρουσιάσει το βιβλίο, ενώ ο τ. Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Αντώνης Γυφτόπουλος θα αναφερθεί στην παρουσία των Μεσσηνίων στην Θεσσαλονίκη. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Γενική Γραμματέας και Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Μεσσηνίων Μακεδονίας-Θράκης «ο Καπετάν Άγρας (Τέλλος Αγαπηνός)» κα  Ντίνα Φλώρου Τσατσαμπά. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο