Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2018 17:46

Εβδομάδα αντιπολεμικών δράσεων και εκδηλώσεων στην Καλαμάτα (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Εβδομάδα αντιπολεμικών δράσεων και εκδηλώσεων στην Καλαμάτα (βίντεο)

Εβδομάδα αντιπολεμικών δράσεων και εκδηλώσεων διοργανώνεται στην Καλαμάτα μέχρι και το Σάββατο, με πρωτοβουλία που ανέλαβαν η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας, το Κοινωνικό Ιατρείο Καλαμάτας, η Επιτροπή Αλληλεγγύης και Αγώνα, το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, ο Παμμεσσηνιακός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, καθώς και ομάδες φοιτητών των σχολών της πόλης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, σήμερα στις 8 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου, το Κοινωνικό Ιατρείο διοργανώνει ομιλία - συζήτηση με θέμα “ΜΚΟ, η λύση ή το πρόβλημα;”. Αύριο στις 9 μ.μ., στο Πάρκο Σιδηροδρόμων θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ “This is exile: diaries of child refugees”. Την Παρασκευή στις 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου στην Καλαμάτα ακολουθεί ομιλία - συζήτηση με θέμα “Οι πολεμικές συγκρούσεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο”. Τέλος, το Σάββατο στις 8.30 μ.μ., στο Πάρκο Σιδηροδρόμων είναι προγραμματισμένη ρεμπέτικη βραδιά.

Σε όλες τις εκδηλώσεις θα συγκεντρώνονται φάρμακα, ρούχα και τρόφιμα μακράς διαρκείας για την αποστολή τους σε δομές προσφύγων. Συγκεκριμένα είναι αναγκαία: φάρμακα για ενήλικες και παιδιά (αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, αντιδιαρροϊκά, αντισταμινικά, Betadin, Fucicort cream, Aerolin inhaler, Salospir, συμπληρώματα διατροφής/βιταμίνες, γάζες). Ρούχα (γυναικεία παιδικά αντρικά). Είδη προσωπικής υγιεινής (σαμπουάν, σαπούνια, χαρτί υγείας, ξυραφάκια, σερβιέτες, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες). Τρόφιμα: όσπρια, μέλι, γάλα εβαπορέ, γάλα σε σκόνη, ζυμαρικά, λάδι, ξηροί καρποί και βρεφικά είδη.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, ο Δονάτος Νίκου από την Αντιφασιστική Κίνηση σχολίασε πως η κατάσταση στην Τουρκία, στη Συρία, αλλά και γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο έχει οξυνθεί και ο πόλεμος δεν είναι πια μόνο ένας εφιάλτης, αλλά μια απειλή για το σύγχρονο κόσμο. “Η εβδομάδα αυτή έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και την ανταλλαγή απόψεων, την ενίσχυση του κινήματος ειρήνης και φιλίας μεταξύ των λαών”, πρόσθεσε.

Η Φεβρωνία Εξακουστίδου από το Κοινωνικό Ιατρείο ανέλυσε το θέμα της σημερινής εκδήλωσης και είπε πως ομιλητής θα είναι ο Μιχάλης Μπορνόβας, από το Κοινωνικό Ιατρείο. Υπογράμμισε πως το Κοινωνικό Ιατρείο βασίζεται στην αυτοοργάνωση και στους εθελοντές του. Εκανε επίσης γνωστό πως τις απόψεις των ανθρώπων του Κ.Ι. για το ζήτημα των συρράξεων και των επιθέσεων, θα μπορεί να τις δει κανείς με κείμενο που θα δημοσιευτεί στις εφημερίδες και θα προκαλέσει το άνοιγμα διαλόγου πάνω στο θέμα.

Τέλος ο Βασίλης Τσουλάκος από την Επιτροπή Αλληλεγγύης και Αγώνα είπε πως βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως οι πόλεμοι γίνονται δήθεν για τη δημοκρατία και το καλό των λαών. “Οι επιθέσεις οδηγούν σε μεγάλα κύματα μετανάστευσης και προσφυγικών ροών. Στον αντίποδα του δράματος, η Επιτροπή Αλληλεγγύης πρεσβεύει τη φιλία ανάμεσα στους λαούς και τις χώρες” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γ.Σαρ.


NEWSLETTER