Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012 21:35

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στο Δήμο Καλαμάτας (Βίντεο)

Γράφτηκε από την

Παραδοσιακά αποκριάτικα δρώμενα... κόντρα στην κατήφεια της εποχής διοργανώνει φέτος ο Δήμος Καλαμάτας με τη συνδρομή συλλόγων της περιοχής και η αρχή γίνεται από σήμερα με τσικνίσματα και γλέντια.
Ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης "Φάρις" Νίκος Μπασακίδης σε συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι, τόνισε ότι στόχος είναι τόσο η διατήρηση της παράδοσης και της αναβίωσης των εθίμων, όσο και η διάχυση ενός εορταστικού κλίματος σε όλο το δήμο. Στην κεντρική πλατεία, στο Ιστορικό Κέντρο, στη Δυτική Παραλία-μαρίνα, στην πλατεία Τσώλη στην Αγία Τριάδα, στον Αγιο Σίδερη στην Καλλιπατείρας, στην πλατεία Μαυρομιχάλη αλλά και την πλατεία Οθωνος θα γίνουν εκδηλώσεις όπως, το παραδοσιακό γαϊτανάκι, το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, αποκριάτικα δημιουργικά εργαστήρια.
Στις τοπικές κοινότητες θα αναβιώσουν παραδοσιακά έθιμα όπως, οι φωτιές, το λιώσιμο του παστού, το πέταγμα του χαρταετού και του αερόστατου, καθώς και άλλα πατροπαράδοτα τοπικά δρώμενα, με κορυφαίο το δρώμενο της Ευετηρίας στη Νέδουσα την Καθαρή Δευτέρα.
Σήμερα στο Ιστορικό Κέντρο το πρόγραμμα περιλαμβάνει: «Παιχνιδοτσικνίσματα στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας» με παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, αερόστατα και αποκριάτικες μάσκες, δημιουργικές κατασκευές φτιαγμένες από τα χέρια των παιδιών από τις 10.30 στις πλατείες Οθωνος και Αγ. Αποστόλων.
Στη συνέχεια «Από τη Μάνη έως την Κρήτη τσικνίζουμε…» με παραδοσιακά κεράσματα, μουσική και χορό σήμερα στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Μαυρομιχάλη και παραδοσιακό γλέντι από ορχήστρες της πόλης σήμερα στη 1.30 στην πλατεία Αγ. Αποστόλων στην Καλαμάτα.
Το Σάββατο στην συνοικία "Αγιος Σίδερης" στις 7 μ.μ. θα παρουσιαστούν καρναβαλικά δρώμενα με φωτιές και την Κυριακή στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας στις 11.30 το πρωί το παραδοσιακό γαϊτανάκι, στις 12 θεατρικό δρώμενο «Ο θάνατος του δράκου και το ξύπνημα της άνοιξης», κατόπιν δημιουργίες αλληλεγγύης για τη στήριξη του Δημοτικού Παντοπωλείου και στις 12.30 ξεφάντωμα με πολύ μουσική και χορούς λάτιν.
Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας στις 11.30 το πρωί στην πλατεία Οθωνος με εδέσματα, παραδοσιακούς χορούς και μουσική από την ορχήστρα "Ταξίμ".
Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στην Aγία Τριάδα - πλατεία Τσώλη στις 11.30 αποκριάτικο γλέντι και παιχνίδια και στη μαρίνα Καλαμάτας στις 12.30 "Αποκριά με ένα τρεχαντήρι γεμάτο μουσική" με χορό, σκάκι για μικρούς και μεγάλους και πολλά εδέσματα.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
Σήμερα στις 7 στο Πήδημα της Δημοτικής Ενότητας Αρφαρών θα γίνει το λιώσιμο του παστού, το Σάββατο θα επαναληφθεί στο Σταματινού, την Κυριακή στις 6 μ.μ. στη Βελανιδιά Αρφαρών και στην πλατεία Ανω Αμφειας στις 7 μ.μ.
Την Κυριακή στη Σπερχογεία στην κεντρική πλατεία στις 10 το πρωί θα γίνει κατασκευή χαρταετών.
Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στη Θουρία στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν αυγοδρομίες για μικρούς και στη συνέχεια φαγητό, μουσική και χορός.
Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στην Αλαγονία στις 6 μ.μ. θα ανάψουν φωτιές, θα στηθούν τοπικοί χοροί και κεράσματα στην κεντρική πλατεία, στις 8.30 μ.μ. φωτιές, αποκριάτικο γλέντι και δρώμενα μαζί με τις μπαρμπούτες.
Στον Αγιο Φλώρο στις 6.30 μ.μ. παραδοσιακή εκδήλωση την Κυριακή της Τυρινής, στις Πηγές στις 7 μ.μ. αποκριάτικο γλέντι, στον Αγριλο στις 7 μ.μ. παραδοσιακή μακαρονάδα, στη Βρωμόβρυση στις 7 μ.μ. παραδοσιακή μακαρονάδα με βακαλάο, στην Κάτω Αμφεια στις 7 μ.μ. παραδοσιακή μακαρονάδα, στην Αιθαία την ίδια ώρα αερόστατα και παραδοσιακό γλέντι και στην Ανθεια στο Δημοτικό Σχολείο στις 7 μ.μ. αερόστατα και παραδοσιακό γλέντι.
Στα Λέικα στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία πέταγμα αερόστατου, παραδοσιακή μακαρονάδα, μουσική και χορός και στη Νέδουσα στην πλατεία στις 8 μ.μ. φωτιές, τοπικές γεύσεις, μουσική και χορός.
Την Καθαρά Δευτέρα, Κούλουμα στις 10 το πρωί στα Αρφαρά, στο Πλατύ και στον Αρι.
Στη Νέδουσα Καλαμάτας αναβιώνει το δρώμενο της Ευετηρίας στις 10.30 π.μ. και ο Αγερμός.
Στη Σπερχογεία στις 11 π.μ. παραδοσιακή κρεμάλα, βράσιμο φασολάδας, γαϊτανάκι και παραδοσιακοί χοροί και στις 7 μ.μ. φωτιές και πέταγμα αερόστατου.
Στην Αμφεια στις 5 μ.μ. θα γίνει διαγωνισμός αερόστατου.

Πολυμέσα