Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018 09:23

Σήμερα η πρεμιέρα του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Σήμερα η πρεμιέρα του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

 

 

Με τον καλύτερο τρόπο θα γίνει σήμερα η πολυαναμενόμενη έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που φέτος έφτασε τα 24 του χρόνια.

Γεμάτο από κόσμο αναμένεται να είναι το Μέγαρο Χορού, για την επίσημη πρεμιέρα στις 10 μ.μ. με την ομάδα Compañía Sharon Fridman και το έργο “Free Fall”. Στις 9 μ.μ. θα τελεστούν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας “Inhancutilitatem” του Josef Nadj, παρουσία του καλλιτέχνη, ενώ στις 8 μ.μ. το κοινό θα έχει ... ζεσταθεί με μια πρώτη παράσταση του Olivier de Sagazan “Transfiguration” στο στούντιο. Στην πρώτη αυτή μέρα του Φεστιβάλ , στις 9.30 μ.μ. θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια των 2 μνημείων για το Ιδρυμα Καρέλια και το Ιδρυμα Κωνσταντακόπουλου.

Σχετικά με την κεντρική παράσταση: Ο Σάρον Φρίντμαν δημιουργεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χορογραφία για 6 επαγγελματίες χορευτές και 20 ντόπιους ερασιτέχνες. Η πτώση, η καθετότητα, η επαφή, η αναγκαιότητα και η ώθηση είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το “Free Fall”, μια γεμάτη τόλμη χορογραφία που δοκιμάζει τα όρια της σταθερότητας. Η πτώση γίνεται μια συνεχής αφετηρία από την οποία γεννιέται μια απέραντη ποικιλία κινήσεων, καθώς το σώμα αντιστέκεται στην απώλεια της όρθιας θέσης. Δυνατές εικόνες, σύνθετες και ευαίσθητες δυναμικές δημιουργούνται από τον επαναλαμβανόμενο χωρισμό και την επανένωση των σωμάτων. Η φυσική κίνηση είναι η πρώτη ύλη που μεταπλάθεται στη σύνθεση της κίνησης, από την οποία αναδύεται ένας ουσιαστικός χορός, απογυμνωμένος από τεχνάσματα και πόζες. Στην αναζήτηση της αληθινής δεξιοτεχνίας, η ειλικρίνεια πηγάζει από τον βαθύ σύνδεσμο του καλλιτέχνη με το υλικό που εκφράζει. Παγιδευμένο σε έναν φαύλο κύκλο πτώσης και επανόρθωσης, το “Free Fall” είναι μια εκπληκτική παράσταση που μας καλεί να ανακαλύψουμε εμείς οι ίδιοι αν είναι πράγματι δυνατή μια ελεύθερη πτώση. Το έργο θα παρουσιαστεί σήμερα Παρασκευή 13 και αύριο Σάββατο 14 Ιουλίου, στις 10 μ.μ. στην Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.

Λίγο νωρίτερα σήμερα Παρασκευή, στις 8 μ.μ. στο στούντιο ο Olivier De Sagazan παρουσιάζει στο κοινό το έργο “Transfiguration”. Το “Transfiguration” αφηγείται την ιστορία της ανεκπλήρωτης επιθυμίας του ζωγράφου και γλύπτη να εμφυσήσει ζωή στο δημιούργημά του. Σε μια χειρονομία απελπισίας, καλύπτει με πηλό το κεφάλι του, σκεπάζοντας τον εαυτό του με το υλικό αυτό, εξαλείφοντας την ταυτότητά του, μεταμορφωνόμενος σε ζωντανό έργο τέχνης. Το υλικό όμως τον τυφλώνει και τον αναγκάζει να στρέψει το βλέμμα βαθιά μέσα του. Σε μια συγκλονιστική παράσταση, ο Sagazan αλλάζει ταυτότητες επί σκηνής – από άνθρωπος σε ζώο και από ζώο σε διάφορα υβριδικά πλάσματα. Διαπερνά, αφαιρεί και ξετυλίγει τα στρώματα του πηλού από το πρόσωπό του, σε μια αγωνιώδη αναζήτηση νέας ουσίας και μορφής. Ο Sagazan δηλώνει σχετικά: «Με αφήνει κατάπληκτο το πόσο φυσιολογικό, ακόμη και ασήμαντο, θεωρούν οι άνθρωποι το γεγονός ότι είναι ζωντανοί». Στο “Transfiguration”, ανασημασιοδοτεί την έννοια της ζωής, προσφέροντας μια συναρπαστική, ενοχλητική αλλά και συγκινητική ματιά σε μια εναλλακτική αντίληψη του εαυτού, απελευθερωμένου από αναστολές. Θα ανέβει και το Σάββατο 14 Ιουλίου, στις 8 μ.μ. στο Στούντιο Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.

Για άλλα στοιχεία: www.kalamatadancefestival.gr, επίσημα χάσταγκς: #24kdf2018, #kalamatadancefestival, #kalamata.

Οι τιμές των εισιτηρίων έχουν ως εξής: Μέγαρο Χορού – κεντρική σκηνή: γενική είσοδος: 15 ευρώ, γενική είσοδος στην παράσταση “Cartoon” Πέμπτη 18 Ιουλίου: 10 ευρώ. Φοιτητικό / μειωμένο εισιτήριο: 12 ευρώ. Η έκδοση μειωμένων εισιτηρίων, καθώς και η είσοδος με αυτά στο θέατρο γίνεται με την επίδειξη της αντίστοιχης ειδικής κάρτας (φοιτητική κάρτα, κάρτα πολιτισμού, κάρτα ανεργίας, κάρτα Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, κάρτα Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού, κάρτα ΑμεΑ). Για τις παραστάσεις στο στούντιο του Μεγάρου: γενική είσοδος 12 ευρώ. Γενική είσοδος για τους συμμετέχοντες στα σεμινάρια: 10 ευρώ. Η είσοδος σε όλες τις παραστάσεις στην Κεντρική Πλατεία και στις παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Η προπώληση γίνεται στα καταστήματα “Public”, στο http://tickets.public.gr, εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, τηλεφωνικά: 210 723 4567, www.ticketservices.gr. Προπώληση συνεχίζεται και στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας 10 – 1 μ.μ. και 6.30 – 9 μ.μ., καθημερινά εκτός απογεύματος Σαββάτου και Κυριακής στην Αριστομένους 33. Για πληροφορίες για εισιτήρια και αγορά μέσω πιστωτικών καρτών (Visa - Mastercard): 27211 81030.