Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018 09:09

Εγκαινιάστηκε στην Αρχαία Μεσσήνη η έκθεση Ζογγολόπουλου - Χουλιαρά

Εγκαινιάστηκε στην Αρχαία Μεσσήνη η έκθεση Ζογγολόπουλου - Χουλιαρά

 

 

Είκοσι δύο σύγχρονα γλυπτά μεγάλης κλίμακας, κατασκευασμένα για εξωτερικό χώρο, συνθέτουν την έκθεση «Ζογγολόπουλος-Χουλιαράς: Μεσσάνα. Μια γλυπτική για τον δημόσιο χώρο στην Αρχαία Μεσσήνη».

Η έκθεση εγκαινιάστηκε το Σάββατο στον αρχαιολογικό χώρο, παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού Κώστα Στρατή. Τα εικαστικά έργα δύο από τους πλέον εξέχοντες σύγχρονους Ελληνες γλύπτες (11 γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου και 11 του Γιώργου Χουλιαρά) εκτίθενται στον δημόσιο χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης και ακολουθούν νοερά τη διαδρομή του επισκέπτη, σε μια... τολμηρή συνύπαρξη με τα επιμέρους μνημεία του (Κρήνη Αρσινόης, Αρχαία Αγορά, Ασκληπιείο, Στάδιο, Παλαίστρα).

Ανθεκτικά ως προς το υλικό τους και «δωρικά» ως προς τη σύλληψη και την εκτέλεσή τους, τα γλυπτά παίρνουν ένα νέο περιεχόμενο ενταγμένα στο μνημειακό σύνολο του αρχαιολογικού πάρκου της Αρχαίας Μεσσήνης. Η έκθεση σχεδιάστηκε με απόλυτο σεβασμό στον αρχαιολογικό χώρο, «καλύπτοντας» την απουσία των αρχαίων γλυπτών στην αναστηλωμένη πόλη της Αρχαίας Μεσσήνης (Μεσσάνα στη δωρική διάλεκτο), σε στενή συνεργασία με τον επί σειρά ετών ανασκαφέα της και πρόεδρο της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, καθηγητή Πέτρο Θέμελη.

Τα γλυπτά επελέγησαν από τον Αγγελο Μωρέτη, αρχιτέκτονα και διευθυντή του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, τον ομότιμο καθηγητή της ΑΣΚΤ Γιώργο Χουλιαρά και την επιμελήτρια της έκθεσης Ιριδα Κρητικού – οι οποίοι μάλιστα παραβρέθηκαν στα εγκαίνια και υποδέχτηκαν τους επισκέπτες, μαζί με τον Πέτρο Θέμελη.

Ο καθηγητής καλωσορίζοντας το κοινό στο αρχαίο θέατρο, μίλησε για μια “τολμηρή συνύπαρξη” έργων μοντέρνας τέχνης με το μνημειακό σύνολο της αρχαίας Μεσσήνης, που για να γίνει αποδεκτή και κατανοητή θέλει την παρέμβαση του ίδιου του κοινού. Και η αρχαία Μεσσήνη εξάλλου αποτελεί μια αφαιρετική δημιουργία με τα διάσπαρτα μέλη της, όπως τόνισε ο κ. Θέμελης, η οποία συνομιλεί με το φυσικό περιβάλλον και το παγκόσμιο κοινό που την επισκέπτεται, ζώντας μια δεύτερη ζωή στο παρόν.

Η τελετή των εγκαινίων το Σάββατο στο αρχαίο θέατρο πλαισιώθηκε από ένα σύντομο μουσικό ρεσιτάλ με τη σοπράνο Χριστίνα Γιαννακοπούλου, συνοδευόμενη από τον κιθαρίστα Αντώνη Κουφουδάκη, σε έργα του Στάθη Γυφτάκη («Τα ρω του έρωτα» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη) και Manuel de Falla («Siete canciones populares»).

• Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και θα είναι επισκέψιμη καθημερινά τις ώρες λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής ανακοίνωσε την εγκατάσταση και λειτουργία στην Αρχαία Μεσσήνη -ανάμεσα σε άλλους επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους- του νέου συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου, με στόχο να καταστεί ένας περιηγητικός προορισμός με παγκόσμια αναφορά.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν, επίσης, η βουλευτής Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Αντωνία Μπούζα, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, οι αντιδήμαρχοι Μεσσήνης Γεωργία Παναγοπούλου και Κώστας Γεωργακόπουλος, ο πρόεδρος της Λυρικής Σκηνής Σάκης Θεοδωρόπουλος και πολλοί άλλοι.

Ν.Κ.