Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018 15:15

Εκδηλώσεις και δωρεάν είσοδος σε μουσεία - αρχαιολογικούς χώρους και στη Μεσσηνία

Την εκδήλωση «Αρχαία Μεσσήνη – Βερόνα – Ταραγόνα: Διασυνδέσεις και πολιτιστικές αναζητήσεις. Τρεις πόλεις σε μια κοινή αφήγηση» οργανώνει αύριο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, συμμετέχοντας στον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το υπουργείο Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, αύριο Παρασκευή και ώρα 6-8 μ.μ. θα παρουσιαστούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας τρισδιάστατες εικονικές αναπαραστάσεις των θεάτρων της αρχαίας Μεσσήνης (Ελλάδα), του ρωμαϊκού θεάτρου της Βερόνας (Ιταλία) και του αμφιθεάτρου της Ταραγόνας (Ισπανία) - οι οποίες δημιουργήθηκαν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας ED MONDO, στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ «Archaeοschool for the Future: a sustainability approach» (2015-2018).

Θα ακολουθήσει θεματική ξενάγηση από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας σε εκθέματα από την αρχαία Μεσσήνη, συζήτηση για το θέμα, αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις για τους συμμετέχοντες.

Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη στο Μουσείο (Αγ. Ιωάννου και Μπενάκη, Ιστορικό Κέντρο, τηλ. 27210 63100).

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο του εορτασμού για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς το Σαββατοκύριακο η είσοδος σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας θα είναι ελεύθερη.

Στον πανευρωπαϊκό εορτασμό συμμετέχουν και οι 50 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Πολιτισμού, στις οποίες ανήκει και η Ελλάδα. Στόχοι του εορτασμού αυτού είναι η βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών σε στοιχεία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, η ευαισθητοποίησή τους για αυτά τα θέματα, η ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης και του διαπολιτισμικού διαλόγου, καθώς και η ενθάρρυνση των διασυνοριακών συνεργασιών.

Για τη διετία 2017-2018, το θέμα του εορτασμού στην Ελλάδα ονομάζεται «ΠΟΛ(ε)ΙΣ». Πόλεις παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες, με το παρελθόν που κουβαλούν, προτείνουν μια διαφορετική αφήγηση της ιστορίας: της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.